LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 15 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -107

2651. Which of the following state has the lowest literacy rates in India ?
  (A) Bihar (B) Chhattisgarh
  (C) Jharkhand (D) Rajasthan
Answer: (A)

2652. Operation Black-Board aims at
  (A) providing education to urban slum dwellers.
   (B) promoting adult literacy.
  (C) providing primary education in an educationally backward.
  (D) opening of new schools specially for female children.
Answer: (C)

2653. Which of the following is an indicator of poverty in India ?
  (A) Income level  (B) Literacy Level
  (C) Employment Level (D) All of these
Answer: (A)

2654. In which year the Planning Commission of India was constituted ?
  (A) 1942 (B) 1947
  (C) 1950 (D) 1958
Answer: (C)

2655. 'Twenty point Programme' was launched in the year
  (A) 1969 (B) 1980
  (C) 1975  (D) 1977
Answer: (B)

2656. The First Five Year Plan in India was from
  (A) 1947-1952 (B) 1949-1954
  (C) 1950-1955  (D) 1951-1956
Answer: (D)

2657. Which Five Year Plan is also known as "Gadgil Yojana" ?
  (A) Second Five Year Plan  (B) Third Five Year Plan
  (C) Fourth Five Year Plan  (D) Fifth Five Year Plan
Answer: (C)

2658. Who was the first Public Service Commissioner appointed in Travancore ?
  (A) G.D. Knox  (B) Col. Munro
  (C) William Barten  (D) Macaulay
Answer: (A)

2659. Which of the following was the main reason for the outbreak of 1857 revolt ?
  (A) Introduction of Enfield rifle
   (B) Introduction of Doctrine of Lapse
  (C) Introduction of Subsidiary alliance
  (D) Both (A) and (B)
Answer: (A)

2660. The revolt of 1857 started at
  (A) Madras  (B) Poona
  (C) Surat  (D) Meerut
Answer: (D)

2661. The Novel 'Anandamath' was written by
  (A) Devendranath Tagore  (B) Bankim Chandra Chatterji
  (C) Rabindranath Tagore  (D) Dadabhai Naoroji
Answer: (B)

2662. Where is the wind farm power project in Kerala located ?
  (A) Kanjikode (B) Ramakkalmedu
  (C) Kayamkulam (D) Both (A) and (B)
Answer: (D)

2663. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone ?
  (A) Narayana Guru (B) E.V Ramaswami
  (C) Mannathu Padmanabhan (D) Ayya Vaikunder
Answer: (C)

2664. The date of Temple Entry Proclamation in Travancore ?
  (A) 12 November, 1936 (B) 12 November, 1939 
  (C) 12 November, 1947 (D) 12 November, 1951
Answer: (A)

2665. Who published the Arabic-Malayalam monthly called 'Al-lslam' ?
  (A) Abdur Rahiman  (B) Ali - Musaliyar
  (C) Abdul Khadir Maulavi  (D) Siti Koya Thangal
Answer: (C)

2666. Which country has successfully launched Satellite- carrying rocket "Simorgh" into space ?
  (A) Iran  (B) Japan
  (C) France  (D) Germany
Answer: (A)

2667. Which Metro will become the India's first metro to have its own FM Radio Station ?
  (A) Delhi Metro  (B) Kolkata Metro
  (C) Lucknow Metro  (D) Nagpur Metro
Answer: (C)

2668. The new spaper owned by Vakkom Abdul Khadir Maulavi
(A) Malayalee (B) Swadesabhimuai
(C) Vivekodayam (D) Kerala Kaumudi
Answer:(B)

2669. Which woman leader of Travancore organized the Female Volunteer Corps called Desasevika Sangham ?
(A) Accamma Cherian (B) Rosamma Punnoose
(Cl Lakshmi Menon (D) A V Kuttimalu Amma
Answer:(A)

2670. An episode connected with the campaign against untouchability observed in the post independence period
(A) Paliyam Satyagraha (B)Vaikkom Satyagraha
(C) Guruvayoor Satyagraha  (D) Nivarthana Agitation
Answer:(A)

2671. Who were the pioneers in the field of education in Malabar?
(A) CMS (B) LMS
(C) Rulers of Malabar (D) Basal Mission
Answer:(D)

2672.The person who was appointed as a Special Commissioner to enquire ino the land tenure and tenant rights in malabar in connection with the Mappila Riots.
(A) K. Kelappnn (B) Hermon Gundert
(C) William Logan (D) K. P. Keasava Menon
Answer:(C)

2673. The Article of the India constitution which provides special status to Jammu and Kashmir
(A) Article 25 (B) Article 92
(C) Article 320 (D) Article 370
Answer:(D)

2674. India's first World Heritage Citv declared by UNESCO's World Heritage Committee
(A) Delhi (B) Ahamedabad
(C) Mumbai ( D) Jaipur
Answer:(B)

2675. Which country is not included in Malabar 2017, a joint midsummer exercise aimed at addressing shared threats to maritime security in the Asia Pacific region?
(A) India (0) US
(C) China (D) Japan
Answer:(C)
<Next Page>< 01,....., 105106, 107, 108, 109, 110, 111,.....117118>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS

No comments:

Post a Comment