LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -93

2301.The extremists of congress parted with moderates in the session held at
A:-Surat                                               B:-Allahabad
C:-Bombay                                              D:-Calcutta
Answer:- Option-A

2302. Founder of Visvabharati University
A:-Sisirkumar Ghosh                          B:-Bhupendranath Dutta
C:-Satyendranth Tagore                    D:-Rabindranath Tagore
Answer:- Option-D

2303. Student organisation formed as a part of national movement of India
A:-National Students Union                 
B:-All India Students Federation
C:-Students Federation of India
D:-Akhila Bharatiya Vidyarthi Parishad
Answer:- Option-B

2304. Municipal Corporations in Kerala are to have a minimum population of
A:-1 lakh                                                     B:-2 lakhs
C:-3 lakhs                                                   D:-5 lakhs
Answer:- Option-C

2305.  The PMMY scheme of Union Government is focused on
A:-Food Security                                    B:-Employment Guarantee
C:-Industrial Financing                         D:-Women Empowerment
Answer:- Option-C

2306. Which of the following journals was published by Dr. Herman Gundert ?
A:-Jnananikshepam                                   B:-Paschimodayam
C:-Vidyasangraham                                  D:-Paschimataraka
Answer:- Option-B

2307.  Who directed the malayalam film “Aswamedham” ?
A:-Thoppil Bhasi                                       B: Ramu Kariat
C:-P. Bhaskaran                                          D:-A. Vincent
Answer:- Option-D

2308.  Author of “Vicharaviplavam”
A:-Moorkoth Kumaran                           B:-M. Govindan
C:-Kuttippuzha Krishnapillai                D:-M.N. Vijayan
Answer:- Option-C

2309.  Who among the following wrote biography of Karl Marx ?
A:-K. Ramakrishna Pillai                        B:-A. Balakrishna Pillai
C:-C.V. Raman Pillai                                  D:-C.V. Kunhuraman
Answer:- Option-A

2310.  Which social reformer founded the “Uralungal Labour Contract Society” of Kozhikode ?
A:-Vagbhatanandan                                B:-C. Krishnan
C:-U. Gopala Menon                                   D:-K. Kelappan
Answer:- Option-A

2311. Who is known as Iron Lady of Manipur ?
A:-Dayabai                                                B:-Irom Sharmila
C:-Rukhsana Kausar                                D:-Aruna Roy
Answer:- Option-B

2312.  Which Internet Service Provider’s announcement opened the debate on “Net Neutrality” in India ?
A:-BSNL                                                        B:-Reliance
C:-Vodafone                                                D:-Airtel
Answer:- Option-D

2313. Medicins Sans Frontiers International is an organization based in
A:-New York                                              B:-London
C:-Rome                                                      D:-Geneva
 Answer:- Option-D

2314. Who predicted Gravitational Waves for the first time ?
A:-Einstein                                                 B:-Newton
C:-Galileo                                                    D:-Stephen Hawking
Answer:- Option-A

2315. ”Golden Globe” is awarded for
A:-Reporting                                               B:-Literature
C:-Movie and Television                          D:-Sports
Answer:- Option-C

2316. Who among the following persons was called ‘Kerala Lincoln’ ?
A:-Ayyankali                                            B:-K. Kelappan
C:-Pandit K.P. Karuppan                      D:-Dr. Palpu
Answer:- Option-C

2317. Who is considered as the ‘Guru’ of both Sree Narayana Guru
and Chattambi Swamikal ?
A:-Ayya Vaikunda Swamikal                  B:-Brahmananda Sivayogi
C:-Arattupuzha Velayudha Panicker    D:-Thycaud Ayya Guru
Answer:- Option-D

2318. The first Indian Film :
A:-Aalam Aara                                       B:-Pundalic
C:-Raja Harischandra                          D:-Aadi Sankara
Answer:- Option-C

2319. Which Central Security Force is known as Black Cats ?
A:-Home Guards                                   B:-Special Protection Group
C:-Rapid Action Force                         D:-National Security Force
Answer:- Option-D

2320. Kunhikannan was the former name of one among the following reformers :
A:-Vagbhatananda                               B:-Ananda Theerthan
C:-Subananda Guru                             D:-Chattambi Swamikal
Answer:- Option-A

2321. Which among the following is a work by Brahmananda Sivayogi ?
A:-Moksha Pradeepam                      B:-Kundalinippattu
C:-Darsana mala                                   D:-Vedanta Saram
Answer:- Option-A

2322. The Magazine ‘Sadhujanadoothan’ was started by ________.
A:-Ayyankali                                         B:-Poikayil Yohannan
C:-John Joseph                                      D:-Sree Narayana Guru
Answer:- Option-C

2323. Who was the founder of the famous Newspaper‘Swadesabhimani’ ?
A:-Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
B:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
C:-M.C. Joseph
D:-Herman Gundert
Answer:- Option-B

2324. The Corridor that connects Peninsular India with the North Eastern States of India :
A:-Siliguri Corridor                                      B:-Gangtok Corridor
C:-Darjeiling Corridor                                  D:-Sikkim Corridor
Answer:- Option-A

2325. To protest which among the following did Gandhiji start ‘Satyagraha’ in 1919 ?
A:-Salt Law                                                    B:-Act of 1909
C:-Jallianwala Bagh Massacre                  D:-Rowlatt Act
Answer:- Option-D
<Next Page><01, .... 909192, 93, 9495969798......., 102103>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment