LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 16

376. Which district has the lowest number of Taluks?
(a) Alappuzha (b) Wayanad
(c) Kasargod (d) Kannur
Answer: (b)

377. he first city corporation in Kerala (1940):
(a) Kozhikode (b)Thiruvananthapuram
(c) Kochi (d) Kollam
Answer: (b)

378. The aim of Information Kerala Mission is to promote:
(a) E-Governance (b) Poverty alleviation
(c) Female literacy (d) Housing
Answer: (a)

379. The first woman chief justice of the Kerala High Court:
(a) KK Usha (b) Sujatha Manohar
(c) Fatima Beevi (d) None of these
Answer: (b)

380. Where is Police Headquarters in Kerala?
(a) Kollam (b) Kochi
(c) Kozhikode (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)

381. The K.S.E.B. was formed in:
(a) 1965 (b) 1957
(c) 1959 (d) 1960
Answer: (b)

382. Idamalayar Dam is in the river:
(a) Chaliyar (b) Neyyar
(c) Karamana river (d) Periyar
Answer: (d)

383. The king of Travancore when the Travancore Radio Station was established:
(a) Sri Moolam Thirunal (b) Chithira Thirunal
(c) Ayilyam Thirunal(d) None of these
Answer: (b)

384. Who identified the peculiarities of Thattekkad sanctuary for the first time?
(a) Salim Ali (b) KK Neelakandan
(c) Sugathakumari (d) None of these
Answer: (a)

385. The founder of ‘Sadhujana Paripalana Sangham’:
(a) Dr Palpu (b) Ayyankali
(c) Kumaranasan (d) Narayana Guru
Answer: (b)

386. In which year Nelson Mandela shared Nobel Prize with F W De Clark?
(a)1991 (b) 1992
(c) 1993 (d) 1994
Answer: (c)

387. Number of members in Security Council:
(a) 10 (b) 5
(c) 15 (d) 54
Answer: (c)

388. Whose birth day is observed as ‘Philosopher’s Day’ in Kerala:
(a) Gandhiji (b) Tagore
(c) S Radhakrishnan (d) Sankaracharya
Answer: (d)

389. “Religion is the opium of the people” This statement is related to:
(a) Lenin (b) Karl Marx
(c) Plato (d) Socrates
Answer: (b)

390. Founder of Fatepur Sikri:
(a) Akbar (b) Muhammad Bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Shah Jehan
Answer: (a)

391.The second capital of Kanishka:
(a) Mathura (b) Ujjain
(c) Vidisha (d) Prayag
Answer: (a)

392. Megasthenes visited India during the time of:
(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta II
(c) Kanishka       (d) Harshavardhan
Answer: (a)

393. The first viceroy of British India:
(a) Warren Hastings (b) William Bentick
(c) Robert Clive (d) Lord Canning
Answer: (d)

394. Hitler was born in:
(a) France (b) Italy
(c) Germany (d) Austria
Answer: (d)

395. King of waters:
(a) Nile (b) Amazon
(c) Indus (d) Brahmaputra
Answer: (b)

396. Who was known as ‘Iron Duke’?
(a) Napoleon (b) Czar Nicholas
(c) Duke of Wellington (d) Admiral Nelson
Answer: (c)

397. Select the correctly matched?
(a) Kanpur- Yamuna (b) Ludhiana- Sutlej
(c) Mathura- Ganga (d) Nasik- Mahanadi
Answer: (b)

398. Who is regarded as the father of modern Olympics?
(a) Pierre de Coubertin(b) Father Didon
(c) Theodosius (d) None of these
Answer: (a)

399. China was admitted to the United Nations Organisation in the place of Taiwan in:
(a) 1969 (b) 1971
(c) 1972 (d) 1975
Answer: (b)

400. Joseph Black discovered ......
(a) Helium (b) Ozone
(c) Carbondioxide (d) Nitrogen
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 1314, 15, 16, 17181920,.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment