LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 31

751. The only planet which t akes more time to complete a rotation than a revolution?
(a) Venus   (b) Mercury
(c) Mars  (d) Jupiter
Answer: (a)

752. The space age was started on 4th October 1957 with the launching of Sputnik by:
(a) USA  (b) Soviet Union
(c) India  (d) UK
Answer: (b)

753. The airport in Port Blair is named af ter:
(a) V ir Savarkar (b) SC Bose
(c) Mayo (d) Dufferin
Answer: (a)

754. Almora hill st ation is in the st ate of:
(a) Uttarakhand (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh (d) Assam
Answer: (a)

755. The second most important god during Rig Vedic period:
(a) Agni    (b) Varuna  
(c) Soma   (d) Yama
Answer: (a)

756. Which statement is incorrect?
(a) Sher Shah died in 1547
(b) Sher Shah built the Grand Trunk
(c) The tomb of Sher Shah is in Sasaram
(d) Purana Qila was built by Sher Shah
Answer: (a)

757. Who acted the role of Gandhi in the film ‘Gandhi’?
(a) Richard Attenborough (b) Rajat Kapur
(c) Ben Kingsley (d) None of these
Answer: (c)

758. Who was the president of INC when India got independence?
(a) Rajendraprasad (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru (d) JB Krip alani
Answer: (d)

759. The only Indian prime minister who did not face the parliament:
(a) Morarji Desai (b) Charan Singh
(c) HD Dewe Gowda (d) Chandrasekhar
Answer: (b)

760. The 8th Schedule of Indian Constitution recognizes ——— languages.
(a) 20    (b) 25   
(c) 18    (d) 22
Answer: (d)

761. Advocate General is appointed by:
(a) President (b) Governor
(c) Chief Minister (d) Law Minister
Answer: (b)

762. The author of ‘Kim’ and ‘Jungle Book’:
(a) Rudyard Kipling (b) Mark Twain
(c) Victor Hugo (d) Leo Tolstoy
Answer: (a)

763. Marry Todd was the wife of a famous US president. His name is:
(a) John F.Kennedy (b) Franklin D.Roosevelt
(c) Abraham Lincoln (d) George Washington
Answer: (c)

764. Who was the first transport minister in Kerala?
(a) KC George (b) KP  Gopalan
(c) C Achuthamenon (d) TV Thomas
Answer: (d)

765. The dam situated between Kuravan and Kurathi hills:
(a) Idukky (b) Idamalayar
(c) Mullaperiyar (d) Neyyar dam
Answer: (a)

766. Punnapra-Vayalar agit ation was in:
(a) 1945   (b) 1946  
(c) 1947  (d) 1948
Answer: (b)

767. Rajyasamacharam was published from:
(a) Kott a y a m (b) Kochi
(c) Kozhikode (d) Thalassery
Answer: (d)

768. The Malayalam film based on the theme of Rajan Case:
(a) Neythukaran (b) Piravi
(c) Swam    (d) Meenamasathile Sooryan
Answer: (b)

769. The ruler of T ravancore who abolished Sucheendram Kaimukku:
(a) Uthram Tirunal (b) Visakham Tirunal
(c) Sri Mulam Tirunal (d) Swati Tirunal
Answer: (d)

770. The first athlete from Kerala to get Arjuna A ward:
(a) PT Usha (b) TC Yohannan
(c) KC Elamma (d) Shyny Abraham
Answer: (b)

771. The first technop ark in Kerala was est ablished at:
(a) Chathamangalam (b) Kalamassery
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

772. The place known as Land of 3’C’s- Land of CakeLand of Cricket, Land of Circus?
(a) Kozhikode (b) Thalassery
(c) Kochi (d) Kollam
Answer: (b)

773. The place where Parthasarathy Temple is situated?
(a) Aranmula (b) Ettumanoor
(c) Ochira (d) Harippad
Answer: (a)

774. The only woman to get two Nobel Prizes:
(a) Selma Lagerlof (b) Bertha Von Suttner                           
(c) Marie Curie (d) Aung San SuuKi
Answer: (c)

775. The first Indian to get Booker Prize:
(a) Kiran Desai (b) Arundathy Roy
(c) Salman Rushdie (d) None of these
Answer: (b)
<Next Page><01, ....... 2930, 31, 323334.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment