LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 32

776. Beufort scale is used to measure the intensity of:
(a) Earth quakes (b) Wind
(c) Tsunami (d) Volcanic eruption
Answer: (b)

777. The study of motion:
(a) Accoustics (b) Cryogenics
(c) Optics (d) Dynamics
Answer: (d)

778. The frequency of electricity used for domestic purpose:
(a) 100 Hz (b) 230 Hz
(c) 50 Hz (d) 250Hz
Answer: (c)

779. Which is added to petrol in cold countries to avoid freezing?
(a) Ethylene Glycol (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercapton (d) Benzene
Answer: (a)

780. Sodium Citrate is used as a ........:
(a) Fuel (b) Explosive
(c) Food preservative (d) Pigment
Answer: (c)

781. Plant ash contains:
(a) Calcium (b) Potassium
(c) Silver (d) Tin
Answer: (b)

782. The native place of Cactus:
(a) Australia (b) China
(c) Africa (d) America
Answer: (d)

783. Which is also known as ‘Paper flower’?
(a) Dahlia (b) Sunflower
(c) Bogainvilla (d) Rose
Answer: (c)

784. The pollen grains in plants are produced in.......
(a) Anther (b) Carpel
(c) Ovary (d) Ovule
Answer: (a)

785. The excretory organ of Insects:
(a) Book lung (b) Nephredia
(c) Kidney (d) Malpighian Tube
Answer: (d)

786. Arsphenamine, also known as Salvarsan and 606, is a drug that uses against:
(a) Syphilis (b) Cancer
(c) AIDS (d) Tuberculosis
Answer: (a)

787. Trypanosomiasis is caused by:
(a) Fungus (b) Virus
(c) Protozoa (d) Bacteria
Answer: (c)

788. The largest of the gulf coutries:
(a) Bahrain (b) Saudi Arabia
(c) Iran (d) Iraq
Answer: (b)

789. Mount Communism is in:
(a) Uzbekistan (b) Kazakhstan
(c) Turkmenistan (d) Tajikistan
Answer: (d)

790. The head of the Church of England:
(a) Monarch (b) Prime Minister
(c) Archbishop of Canterbury (d) Pope
Answer: (c)

791. In which category of winds does cyclone fall?
(a) Trade winds (b) Periodic winds
(c) Local winds (d) Variable winds
Answer: (d)

792. Lepchas are the tribal people in:
(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Answer: (a)

793.  ‘The Pearl Harbour of India’:
(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat
Answer: (a)

794. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b)

795. In which state is the Dhuvaran Thermal Power station is located?
(a) M.P. (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) A.P.
Answer: (c)

796. The Chalukya king who defeated Harsha:
(a) Pulikesin I (b) Pulikesin II
(c) Dantidurgan (d) None of these
Answer: (b)

797. The most famous Indo-Bactrean ruler:
(a) Milinda (b) Kanishka
(c) Vasudeva (d) Kadphises
Answer: (a)

798. Which one of the following is not regarded as the source of Mauryan history?
(a) Indica (b) Arthasasthra
(c) Mudrarakshasam (d) Raghuvamsam
Answer: (d)

799. Who was known as ‘Lakh Baksh’ (Giver of Lakhs)?
(a) Qutubddin Aibek (b) Balban
(c) Razia (d) Kaiqubad
Answer: (a)

800. Who invited Babur to invade India?
(a) Ibrahimm Lodi (b) Daulat Khan Lodi
(c) Hamid Khan (d) None of these
Answer: (b)
<Next Page><01, ....... 293031, 32, 3334.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment