LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 38

926. The  main centre of architecture during the Pallava kings:
(a)  Madurai (b) Thanjavur
(c) Mahabalipuram (d) Chidambaram
Answer: (c)

927. The nationality of Edmund Hillary, one of the first to conquer mount Everest:
(a)  New Zealand (b) Nepal
(c) Britain (d) USA
Answer: (a)

928. The element essential for the health of teeth:
(a) Iron (b) Carbon
(c) Oxygen (d) Calcium
Answer: (d)

929. The venue of the first summit on environment protection:
(a)  Rio de Janeiro (b) Kyoto
(c) Stockholm (d) London
Answer: (c)

930. The last group of organism in the process of evolution:
(a)  Fishes (b) Amphibeans
(c) Mammals (d) Reptiles
Answer: (c)

931. The soil which is most suitable for the cultivation of Cotton:
(a)  Red Soil (b) Black soil
(c) Laterite (d) Alluvial soil
Answer: (b)

932. The flying mammal:
(a)  Bat (b) Platypus
(c) Echidna (d) Opposum
Answer: (a)

933. What is known as the ‘grains of paradise’?
(a)  Pepper (b) Mustard
(c) Vanilla (d) Cardomom
Answer: (d)

934. Who wrote ‘Paradise Lost’?
(a)  Shakespeare (b) John Milton
(c) Dickens (d) Alexander Pope
Answer: (b)


935. The founder of the city of Kolkata:
(a)  Francis Dey (b) Francis Martin
(c) Job Charnok (d) Ralph Fitch
Answer: (c)

936. The nearest country to Nicobar Islands:
(a) India (b) Myanmar
(c) Indonesia (d) Maidives
Answer: (c)

937. Octopus has ..... legs
(a) 6      (b) 4     (c) 8     (d) 12
Answer: (c)

938. Blue Revolution is associated with the production of:
(a) Cement (b) Pharmaceuticals
(c) Egg (d) Fish
Answer: (d)

939. Nilgiris is a part of:
(a) Eastern ghats (b) Western Ghats
(c) Aravallis (d) Vindhyas
Answer: (b)

940. The S.I. unit of length:
(a) Kilometer (b) Yard
(c) Foot (d) Meter
Answer: (d)

941. The Mughal ruler who established ‘Chain of Justice’:
(a) Akbar (b) Shah Jahan
(c) Aurangazeb (d) Jahangir
Answer: (d)

942. The countries which fought in the Hundered Years war:
(a) USA and England  (b) Russia and France
(c) England and France(d) Poland and Germany
Answer: (c)

943. The largest vertibrate:
(a) Gorilla (b) Giraffe
(c) Elephant (d) Blue Whale
Answer: (d)

944. The famous Nataraj Temple is at:
(a) Chidambaram (b) Kanchipuram
(c) Madurai (d) Trichy
Answer: (a)


945. Renaissance was started in:
(a) England (b) Germany
(c) Italy (d) Switzerland
Answer: (c)

946. Who was known as the ‘Akbar of British India’?
(a) Lord Curzon (b) Lord Wellesley
(c) Lord Mayo (d) Lord Dufferin
Answer: (b)

947. ‘The year of Paris Commune’:
(a) 1869   (b) 1881  
(c) 1871    (d) 1875
Answer: (c)

948. Dhanur Veda deals with:
(a) Grammar (b) Music
(c) Medicine (d) Archery
Answer: (d)

949. Who said this ‘Where wealth accumulates, man decay’?
(a) William Shakespeare (b) George Bernard Shaw
(c) Oliver Goldsmith (d) Gandhiji
Answer: (c)

950. The device used to disperse the constituent colours of light:
(a) Lens (b) Prism
(c) Telescope (d) Spherometer
Answer: (b)
<Next Page><01, .......37, 38, 39, 40, 41, 42,.....,525354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment