LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 54

1326. The first Malayalam film to get President’s silver medal in 1954:
(a) Chemmeen (b) Swayamvaram
(c) Thulabharam (d) Neelakkuyil
Answer: (d)

1327. Who was the first secretary of the SNDP Yogam, formed in 1903?
(a) Narayana Guru (b) Kumaranasan
(c)  Dr.Palpu (d) None of these
Answer: (b)

1328. Name the publication started by Muhammad Abdur Rehman Sahib from Kozhikode in 1924:
(a)  Al Hilal (b) Al Ameen
(c) Comrade (d) None of these
Answer: (b)

1329. The first Malayali to get Magsaysay Award:
(a) MS Swaminathan (b) V Kurien
(c) Sugathakumari (d) K Kelappan
Answer: (b)

1330. Who wrote ‘Agnisakshi’?
(a) Lalithambika Antharjanam (b) Madhavikutty
(c) PK Balakrishnan (d) O. N. V. Kurup
Answer: (a)

1331. Kappad, where Vasco da Gama landed on 20th May1498 is in the district of:
(a) Kannur (b) Kozhikode
(c) Palakkad (d) Malappuram
Answer: (b)

1332. The place where an observatory was established in ancient Kerala:
(a) Vizhinjam (b) Kollam
(c) Mahodayapuram (d) Alappuzha
Answer: (c)

1333.  Which is known as ‘bird village in Kerala’?
(a) Nooranad (b) Pakshipathalam
(c) Thattekkad (d) Choolannoor
Answer: (a)

1334. Which district in Kerala has the largest number of Panchayat Raj Institutions?
(a) Thiruvananthapuram (b) Ernakulam
(c) Palakkad (d) Malappuram
Answer: (d)


1335. State Institute of Rural Development is situated at:
(a) Peechi (b) Mulankunnathkavu
(c) Kottarakkara (d) Thiruvananthapuram
Answer: (c)

1336. Wife of J.B.Kripalani, who became the first woman Chief Minister of an Indian State:
(a) Sarojini  (b) Swarnalatha
(c) Suchetha (d) Sarada
Answer: (c)

1337. The pope who introduced the Gregorian calendar in the 16th century:
(a) Gregory XII (b) Gregory VIII
(c) Gregory XI (d) Gregory XIII
Answer: (d)

1338. The Czech born German novelist who authored ‘The Trial’:
(a) Jose Saramago (b) Franz Kafka
(c) Immanuel Kant (d) Victor Hugo
Answer: (b)

1339.  Who was the first Chairman of National Human Rights Commission?
(a) Js. J.S.Varma (b) Js. A.S.Anand
(c) Js. Rangnath Mishra (d) Js.M.N.Venkitachellayya
Answer: (c)

1340. The first Deputy Chairman of Planning Commission
(a) Jawaharlal Nehru (b) K.C.Neogi
(c) Gulsarilal Nanda (d) K.S.Santhanam
Answer: (c)

1341. The first mid-term poll in India was held in:
(a) 1957   (b) 1962   (c) 1967  (d) 1971
Answer: (d)

1342. The shortest of the three lists in the Seventh Schedule of the Constitution:
(a) Union     (b) State    
(c) Concurrent  (d) Both (b) and (c)
Answer: (c)

1343. Who among the following cannot be removed from office except in the manner prescribed in the Constitution of India?
(a) The Deputy Chairman, Planning Commission
(b) The Chief Election Commissioner
(c) The Chairman, Finance Commission
(d) The Governor of a State
Answer: (b)

1344. Rajiv Gandhi was born at:
(a) Amethi (b) Lucknow
(c) Allahabad (d) Mumbai
Answer: (d)


1345. Whose autobiography is ‘My Life and Times’?
(a) Zakkir Hussain (b) V.V.Giri
(c) SD Sharma (d) KR Narayanan
Answer: (b)

1346. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
(a) Tagore (b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Bose (d) Nehru
Answer: (c)

1347. In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English (b) Marathi
(c) Hindi (d) Gujarati
Answer: (a)

1348. Ramanuja expounded :
(a) Vishishtadwaitha (b) Suddhadvaitha
(c) Advaithavedanta (d) None of these
Answer: (a)

1349. The mother of Akbar:
(a) Gulbadan Begum (b) Hamida Banu Begum
(c) Noor Jahan (d) None of these
Answer: (b)

1350. Persian Emperor Darius annexed Punjab in the year:
(a) 516 BC (b) 326 BC 
(c) 327 BC (d) 461 BC
Answer: (a)
<Next Page><01, ....... 4748495051525354>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment