LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 7 February 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JANUARY Question Paper-1)

2018 - January (Question Paper-1)
KERALA PSC - LABORATORY TECHNICIAN GRADE II -SR FROM SC/ST- MEDICAL EDUCATION
Date of Test : 10/01/2018

1. Which river in Kerala mentioned in Kautilya’s “Arthashastra”?

  (A) Pampa  (B) Bharathappuzha 
  (C) Achan kovilar (D) Periyar
Answer: (D)

2. The first newspaper in Malayalam “Rajyasamacharam” begin in

  (A) Thalassery (B) Kozhikode 
  (C) Thiruvananthapuram  (D) Kannur
Answer: (A)

3. The   author of Sanskrit work “Mukundamala” is

  (A) Rajashekara varma  (B) Kulasekhara Alwar 
  (C) Sthanu Ravi (D) Raja Simhan
Answer: (B)

4. Name the social reformer held “Kannadi prathishta” first in South India 

  (A) Sree Narayana Guru  (B) Chattambi Swamiakal
  (C) Vaikunda Swamikal  (D) Jyotirao Phule
Answer: (C)

5. Who is the first tarriance in Rashtrapati Bhawan?

  (A) Lord Curzon  (B) Lord Mount Batten 
  (C) Dr. Rajendra Prasad (D) Lord Irwin
Answer: (The first resident of the Viceroy’s House was then Viceroy and Governor-General Lord Irwin. During the tenure of Rajendra Prasad, the first President of India, the name was changed to Rashtrapati Bhawan.)

6. The first child-friendly police station in Kerala is

  (A) Chirayinkeezhu  (B) Ettumannur 
  (C) Kadavanthra (D) Harippad
Answer: (C)

7. Name the first editor of the Newspaper Mathrubhumi is 

  (A) K.P .Kesava Menon  (B) P.Ramunni Menon
  (C) K. Kelappan  (D) C.H . Kunhappa
Answer: (A)

8. Among the following, who is not related to Malayalee Memorial?
  (A) C.V. Raman Pillai  (B) Dr. Palpu 
  (C) G.P. Pillai (D) K.P.Sankara Menon
Answer: (X)

9. Who is the first women Judge in the High Court of India? 

  (A) Fathima Beevi (B) Anna Chandi
  (C) Akkamma Cherian  (D) Annie Mascreen
Answer: (B)

10. Wagon Tragedy is in

  (A) 1921 October, 10 (B) 1921 August, 20
  (C) 1921 November, 12  (D) 1921 November, 10
Answer: (X)
  
11. Who is the minister of Local Self Government in the first E.M.S Ministry 1957? 
  (A) P. K. Chathan Master  (B) K. R. GouriAmma 
  (C) T. V. Thomas (D) C. Achutha Menon  
Answer: (A)
                                                    
12. The autobiography ‘Jeevithapatha’ is
  (A) Joseph Mundassery (B) Sachidanandan
  (C) Cherukad  (D) Thakazhi
Answer: (C)

13. The magazine ‘Keli’ is related to
  (A) Kerala Sahithya Acadamy  
  (B) Kerala Sahithya Pravarthaka Sahakarana Sangham 
  (C) Kerala Sangeetha Nataka Acadamy 
  (D) Kerala Lalithakala Acadamy
Answer: (C)

14. The Head Quarter of State Film Development Corporation.

  (A) Thiruvananthapuram  (B) Eranakulam
  (C) Kozhikode (D) Kochi
Answer: (A)

15. Into how many parts, the Constitution of India has been divided?
  (A) 1  (B) 2 
  (C) 3 (D) 4
Answer: (B)

16. In which item P.U Chithra won the Gold medal in 2017 Asian Athletics Championship in Bhubaneshwar 

  (A) 800 m race  (B) 5000 m race 
  (C) 100 m race (D) 1500 m race
Answer: (D)

17. A Constitutional bench of Supreme Court consists of 
  (A) 7 Judges  (B) 5 Judges 
  (C) 6 Judges (D) 4 Judges
Answer: (A)

18. The Oldest Newspaper in Malayalam is

  (A) Kerala Kaumudi  (B) Malayala Manorama
  (C) Mathrubhumi (D) Deepika
Answer: (D)

19. World Blood Donor Day is

  (A) June 12  (B) July 14 
  (C) June 14 (D) June 20
Answer: (C)

20. Name the   Malayalee who addressed the presidential speech at Amaravarthi session of INC held in 1897.

  (A) John Mathai  (B) Sir C. Sankaran Nair
  (C) Mannath Padmanabhan  (D) E.M.S. 
Answer: (B)
(X' denotes deletion)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09> This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment