LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 7 February 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JANUARY (Question Paper-4)

2018 - January (Question Paper-4)

KERALA PSC - TECHNICAL ASSISTANT GR II -GOVERNMENT ANALYSTS LABORATORY -FOOD SAFETY DEPT
Date of Test  11/01/2018

1. Who is the present Chief Justice of India ?

  (A) T. S. Thakur (B) Ranjan Gogo 
  (C) Jagadhish Singh Khehar  (D) Dipak Misra
Answer: (D)

2. Article 368 of the Indian Constitution deals with

  (A) Amending Procedure (B) Emergency Provisions 
  (C) Right for Information  (D) Right to Education
Answer: (A)

3. The Constitution of Jammu and Kashmir came into force on

  (A) 26 January, 1956 (B) 26 January, 1957 
  (C) 15 August, 1956  (D) 15 August, 1947
Answer: (B)

4. The theory of Separation of Powers is a division of powers between

  (A) the Economy and polity
  (B) Central and State Governments 
  (C) different branches of Government
   (D) State and Local Governments
Answer: (C)

5. Which of the following Article of Indian Constitution ensures Freedom of Press in India ?

  (A) Article 25 (B) Article 350 
  (C) Article 19 .  (D) Article 326
Answer: (C)

6. Who wrote the devotional work Narayaniyam ?

  (A) Melpathur Narayana Bhattathiri
  (B) Punthanam 
  (C) Ramanuja
  (D) Ezhuthachan
Answer: (A)

7. English education started in Travancore at the time of

  (A) Ayillium Thirunal (B) Visakham Thirunal 
  (C) Uthradam Thirunal  (D) Swathy Thirunal
Answer: (D)

8. Who assumed the title as “the Father of Political Movement in Modern Travancore” ?
  (A) K. Ramakrishna Pillai (B) Dr. Palpu
  (C) G. Parameswara Pillai (D) Swadeshabhimani Ramakrishnan
Answer: (C)

9. Who started the newspaper called “Sujananandini” ?

  (A) Kesavan Asan (B) C. V. Kunjiraman 
  (C) K. Kelappan  (D) A. K. Gopalan 
Answer: (A)

10. The S. N. D. P. Yogam came into existence on

  (A) December 1, 1920 (B) June 10, 1905 
  (C) May 15, 1903  (D) December 1, 1903
Answer: (C)

11. Who wrote the famous Malayalam novel “The Marthanda Varma” ?

  (A) Chandu Menon (B) C. V. Raman Pillai 
  (C) S. K. Pottakkadu  (D) M. R. Nair
Answer: (B)

12. First Chairperson of National Commission for Woman.

  (A) Girija Vyas (B) V. Mohini Giri
  (C) Jayanti Patnaik (D) Lalitha Kumaramangalam
Answer: (C)

13. Name the Prepaid Smart Card introduced by the Kochi Metro.

  (A) Metro Card (B) Kochi One 
  (C) Smart Card  (D) One Kochi
Answer: (B)

14. Slavery was abolished in Travancore on :

  (A) 1910 (B) 1836 
  (C) 1812  (D) 1811
Answer: (C)

15. Who Prepared the first lexicon and grammar work in Malayalam ?
  (A) Benjamin Bailey (B) Arnos Pathiri 
  (C) Herman Gundert  (D) William Logan
Answer: (B)

16. Who wrote the book called “Adibhasha” ?

  (A) V. T. Bhattathirippad (B) Vaikunda Swamikal 
  (C) Chattambi Swamikal  (D) Ayyankali
Answer: (C)

17. Ayyavazhi theology related to :

  (A) Thycaud Ayya Vaikundar (B) Sree Narayana Guru 
  (C) Vagbhadananda  (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (A)

18. A Collection of book reviews by Kuttipuzha Krishana Pillai :

  (A) Kanneerum Kinavum (B) Smarana Manchari 
  (C) Malayalam Book Reviews  (D) Grandavalokanam
Answer: (D)

19. Who is the author of The Sarachandrika, a significant contribution to the literature on Ayurveda ?

  (A) Dr. K. Muraleedharan (B) Paravoor Kesavan 
  (C) P. M. Govindan Vaidyan  (D) P. R. Variar
Answer: (B)

20. Which is set to be India’s first Book Village ?

  (A) Bastar (Chattisgarh) (B) Anantapur (Andhra Pradesh) 
  (C) Araria (Bihar)  (D) Bhilar (Maharashtra) 
Answer: (D)
<Next Page><010203, 04, 0506070809>This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here

Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment