LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 7 February 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JANUARY (Question Paper-8)

2018 - January (Question Paper-8)

KERALA PSC - HSST-JUNIOR-ECONOMICS

Date of Test : 22/01/2018

1. Which one is not related with swadeshabhimani K Ramakrishnapillai ?

  (A) Kerala Pathrika (B) Keralan
  (C) Sarada (D) Deshabhimani
Answer: (D)  

2. Former wrestling star Battulga Khaltmaa has won the Presidential election of _____ .
  (A) Philippines (B) Mangolia
  (C) Indonesia (D) Thailand 
Answer: (B) 

3. ________ has been described India's first world heritage city.
  (A) Ahmedabad (B) Mysore
  (C) Delhi (D) Jaipur 
Answer: (A) 

4. Which one is the first important programme of "Sahodara Sangam" ?
  (A) Misra Vivaham (B) Eradication of superstition
  (C) Negation of religion (D) Misrabhojanam 
Answer: (D) 

5. Who started the Malayalam newspaper "Paschima Tharaka" ?
  (A) Devji Bheemji (B) Benjamin Baili
  (C) Herman Gundert (D) Kandathil Vargeese Mappila 
Answer: (A) 

6. Which one is the first Malayalam drama ?
  (A) Chandra Mukhee Vilasam  
  (B) Subadrarjanam
  (C) Keraleeya Bhasha Shakunthalam
  (D) Sadaraama 
Answer: (C) 

7. ________ has historically been the gateway for invasions of the Indian subcontinent from the North West. 
  (A) Khyber pass (B) Shipkhila pass
  (C) Nathoola pass (D) Bara Lacha pass 
Answer: (A) 


8. ________ has become the first country in the world to prohibit deforestation
  (A) Lithuania (B) Norway
  (C) Denmark (D) Latvia 
Answer: (B) 

9. 'Lavani' is the most popular form of dance in the state of __
  (A) Manipur  (B) Mizoram
  (C) Maharashtra (D) Meghalaya 
Answer: (C) 

10. Thiruvananthapuram Public Library was established during the reign of____

  (A) Marthandavarma (B) GowriLakshmi Bhai
  (C) Swathi Thirunal (D) Dharma Raja 
Answer: (C) 

11. In India the Planning Commission was set up in the year

  (A) 1948 (B) 1949 
  (C) 1950 (D) 1951
Answer: (C) 

12. The Article of the Indian Constitution deals with Public Interest Litigation 
  (A) 226       (B) 300       
  (C) 360        (D) 370
Answer: (A) 

13. Which of the following taxes in India is collected by Panchayats ?

  (A) Land Revenue (B) GST
  (C) Sales Tax (D) Tax on Local Fairs
Answer: (D) 

14. A dispute relating to the election of the Vice-President in India is decided by the

  (A) Parliament (B) Supreme Court
  (C) President (D) High Court
Answer: (B) 

15. The Article of the Indian Constitution deals with Union Public Service Commission
  (A) 280 (B) 300
  (C) 311 (D) 315
Answer: (D) 

16. Earth Day Observed on

  (A) March 22 (B) March 28
  (C) April 22 (D) April 28
Answer: (C) 

17.  When was the Antyodaya Anna Yojana (AAY) Scheme Launched ?

  (A) Jan 2000 (B) May 2000
  (C) July 2000 (D) Dec 2000
Answer: (D) 

18. The book ‘Half Earth: Our Plant's Fight for Life’ written by

  (A) Edward O Wilson (B) Rachel Carson
  (C) Peter Matthiessen (D) Graham Matthews
Answer: (A) 

19. Tiger Survey related with the emblem of

  (A) Agmark (B) Pugmark
  (C) Claw mark (D) FPO mark
Answer: (B) 

20. Bill on Protection of Women on Domestic Violence was passed in the year

  (A) 2006 (B) 2008 
  (C) 2010 (D) 2012 
Answer: (A) 
<Next Page><01020304050607, 08, 09>This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here

No comments:

Post a Comment