LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 7 February 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JANUARY (Question Paper-6)

2018 - January (Question Paper-6)

KERALA PSC - HSST- JUNIOR MATHEMATICS- HSE
Date of Test : 27.01.2018 

1. The new spaper owned by Vakkom Abdul Khadir Maulavi

(A) Malayalee (B) Swadesabhimuai
(C) Vivekodayam (D) Kerala Kaumudi
Answer:(B)

2. Which woman leader of Travancore organized the Female Volunteer Corps called Desasevika Sangham ?

(A) Accamma Cherian (B) Rosamma Punnoose
(Cl Lakshmi Menon (D) A V Kuttimalu Amma 
Answer:(A)

3. An episode connected with the campaign against untouchability observed in the post independence period 

(A) Paliyam Satyagraha (B)Vaikkom Satyagraha 
(C) Guruvayoor Satyagraha  (D) Nivarthana Agitation
Answer:(A)

4. Who were the pioneers in the field of education in Malabar?

(A) CMS (B) LMS
(C) Rulers of Malabar (D) Basal Mission
Answer:(D)

5.The person who was appointed as a Special Commissioner to enquire ino the land tenure and tenant rights in malabar in connection with the 
Mappila Riots.
(A) K. Kelappnn (B) Hermon Gundert 
(C) William Logan (D) K. P. Keasava Menon
Answer:(C)

6. The Article of the India constitution which provides special status to Jammu and Kashmir 

(A) Article 25 (B) Article 92
(C) Article 320 (D) Article 370 
Answer:(D)

7. India's first World Heritage Citv declared by UNESCO's World Heritage Committee

(A) Delhi (B) Ahamedabad
(C) Mumbai ( D) Jaipur 
Answer:(B)

8. Which country is not included in Malabar 2017, a joint midsummer exercise aimed at addressing shared threats to maritime security in the Asia 

Pacific region?

(A) India (0) US
(C) China (D) Japan
Answer:(C)

9. Hanukkah. the festival of lights is associated with which religion :

(A) Judaisam (B) Zoroastrianism
(C) lslam (D) Buddhism
Answer:(A)

1O. Garba is a popular folk dance of 

(A) Himachal Pradesh 
(C) Uttar Pradesh
(B) Gujarat 
(D) Rajasthan 
Answer:(B)

11. By which constitutional Amendment Act the wOrd 'secularism' was lncorporated in the Preamble of the Constitution of India

(A) The Constitution (Forty-Sixth Amendment) Act
(B) The Constitution (Forty-Fourth Amendment) Act
(C) The Constitution (Forty-Second Amendment) Act
(D) The Constuuuon (Forty-First Amendment) Act 
Answer:(C)

12.which of the following is not a fundamental right in the Part III of the Constitution of India ?

(A) Righi to property (B) Right to education 
(C) R1gh1 to equality (D) Right to personal liberty
Answer:(A)

13. Which article ofthe Indian Constitution empowers the President of India to promulgate Ordinances'? 

(A) Article 217 (B) Article 125 
(C) Article 213 (D) Article 123 
Answer:(D)

14. Which commission was Constituted in 2007 examine and make recommendations on center state relations in India?

(A) Punchhi Comrnissron 
(B) Sarkaria Commission
(C) Kotharia Commission
(D) Srikrishna Commission
Answer:(A)

15. Who presides over the joint sitting of two houses of Indian Parliment?
(A) Prime Minister (B) President 
(C) Speaker (D) Vice President 
Answer:(C)

16 Under the Right to lnformation Act, 2005 the information sought for concerns the life or liberty of a person, the same 'shall be provided 


within --------- of the receipt of the application. 

(A) Twenty four hours (B)Fourty eight hours
(C) Twelve hours (D) Eighteen hours 
Answer:(B)

17. The definition of'child'in the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 is

(A) Any person below the age of eighteen years 
(B) Any person below the age of fifteen years 
(C) Any person below the age of six years
(D) Any person below the age of twelve years 
Answer:(A)

18.--------- conducts regular social audit under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act. 

(A) Block Development Officer (B) District Programme Coordinator
(C) Gram Sabha (D) Gram Punchayath
Answer:(C)

19. The State Food Commission constituted for the purpose of monitoring and review of implementation of the National Food Security Act 2013 shall consist of

(A) A Chairperson, five other members and a member secretary
(B) A Chairrperson, three other members and a member secretary
(C) A Chairperson, four other members and a member secretary
(D) A Chairperson, one other member and a member secretary
Answer:(A)

20. The Transplanation of Human Organs (Amendment) Act received the assent of the President of India on
(A) 19th June 2011 (B) 27th September 2011
(C) 22nd October 2011 (D) 10th September 2011 
Answer:(B)
<Next Page><0102030405, 06, 070809>This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here

No comments:

Post a Comment