LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 7 February 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JANUARY (Question Paper-2)





2018 - January (Question Paper-2)

KERALA PSC - PART TIME HIGH SCHOOL ASSISTANT (MALAYALAM)- EDUCATION
Date of Test : 03.01.2018

1. Which Act proposed diarchy in the centre during the British rule ?
  (A) Government of India Act, 1869    (B) Government of India Act, 1835
  (C) Indian Councils Act of 1919            (D) Indian Councils Act of 1921
Answer: (Government of India Act, 1919 )

2. Mahatma Gandhi participated in which Round-table Conference?

  (A) First (B) Second
  (C) Third (D) Fourth
Answer: (B)

3. Who celebrated December 22, 1939, as the ‘day of deliverance’ when Congress ministries resigned? 

  (A) Indian Communist Party (B) Home Rule League
  (C) Ghadar Party (D) Muslim League
Answer: (D)

4. Who was the first satyagraha for Gandhiji’s individual Satyagraha Movement in 1940?

  (A) Mahadev Desai (B) J.C. Kumarappa
  (C) Jawaharlal Nehru (D) Vinoba Bhave
Answer: (D)

5. Who was the proponent of the ‘Drain Theory’ ?

  (A) Dadabhai Naoroji (B) C.R. Das
  (C) Lala Lajpat Rai (D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (A)

6. Which is the least populated State in India?

  (A) Goa (B) Sikkim
  (C) Delhi (D) Tripura
Answer: (B)

7. The Chairperson of Kerala State Women’s Commission from 1996 – 2001 was  

  (A) M. Kamalam (B) D. Sreedevi
  (C) Nafeesath Beevi (D) Sugatha Kumari
Answer: (B)

8. Who was the first State Youth Commission Chairman of Kerala State? 
  (A) P. Sreeramakrishnan (B) V.V. Rajesh
  (C) Chintha Jerome (D) R.V. Rajesh 
Answer: (D)

9. What is the elevation of Peak Anamudi?

  (A) 2695 mtr. (B) 2350 mtr. 
  (C) 3115 mtr. (D) 2225 mtr.
Answer: (A)

10. Which committee was appointed to enquire about the Jallianwalla Bagh tragedy?

  (A) Simon Commission (B) Hunter Committee
  (C) Cripps Mission (D) Wavell Committee
Answer: (B)

11. Akkamma Cherian was called _______ by Gandhiji.

  (A) Shining Star of freedom struggle 
  (B) Jhansi Rani of Travancore
  (C) Mahila Mani of Travancore  
  (D) Rising Star of Travancore
Answer: (B)

12. In which year Sadhujana Paripalana Sangham was founded ?

  (A) 1906 (B) 1907
  (C) 1908 (D) 1905
Answer: (B)

13. Njanapeettom Award was given to _______ for writing ‘Odakkuzhal’. 

  (A) Vallathol (B) G. Sankarakuruppu 
  (C) Balachandran Chullikadu (D) Kumaranasan
Answer: (B)

14. The Chief Justice of India, Justice Dipak Mishra assumed office on which date?

  (A) March 21, 2009  (B) March 3, 2011
  (C) April 23, 2012 (D) August 28, 2017
Answer: (D)

15. Who was the captain of Indian Women’s Cricket team to reach the ODI World Cup final in 2017?

  (A) Harmanpreet Kaur (B) P.V. Sindhu
  (C) Mithali Raj (D) Karnam Malleshwary 
Answer: (C)
(X' denotes deletion)
<Next Page><01, 02, 03040506070809>This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here 
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here 
CURRENT AFFAIRS - Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

1 comment:

  1. 12. Sadhujana Paripalana Sangham 1907 alle formation year

    ReplyDelete