LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-4)

2018 - February (Question Paper-4)

*KERALA PSC - ASSISTANT PROFESSOR IN NUCLEAR MEDICINE- MEDICAL EDUCATION
Date of Test 05/02/2018 Monday

1. The largest inland salt water lake in India, namely Sambhar Lake is located in __________.
(A) Orissa (B) Bihar 
(C) West Bengal (D) Rajasthan
Answer: (D)

2. Of the following rivers which is the tributary of Narmada ?
(A) Musi (B) Indravati 
(C) Hiran (D) Kapila
Answer: (C)

3. Gomal and Bolan Passes run through the __________.
(A) Himalayas (B) Western Ghats
(C) Aravalli Hills (D) Vindhya-Satpura ranges
Answer: (A)

4. Which historian made the following argument while analyzing the character of the Revolt of 1857 ? 
“The revolt of 1857 cannot be regarded as national in the full modern sense of the word. Though the sentiment was anti-foreign, there was no positive national content in it.”
(A) Susobhan Sarkar (B) A.R. Desai
(C) S.B. Chaudhuri (D) P.C. Joshi
Answer: (B)

5. The ‘Quit India’ resolution was passed by the Bombay session of the AICC on __________.
(A) 9th August 1942 (B) 8th August 1942
(C) 6th August 1942 (D) 7th August 1942
Answer: (B)

6. Who formed a Samiti namely Swadesh Bandhab Samiti in Barisal to spread swadeshi messages among the masses after the partition of Bengal in 1905 ?
(A) Bipin Chandra Pal (B) Mukunda Das
(C) Ashwin Kumar Dutt (D) Lala Lajpat Rai
Answer: (C)

7. Who among the following freedom fighter was NOT associated with the Ghadar movement ?
(A) Lala Hardayal (B) Ram Chandra 
(C) Barkathullah (D) B.K. Dutt
Answer: (D)

8. Who played a leading role in drafting the Five Year Plan of 1956-61 ?
(A) Prof. P.C. Mahalanobis (B) Prof. K.N. Raj
(C) V.K.R.V. Rao (D) Raj Chandra Bose
Answer: (A)

9. Porkalam, Cheramangad and Pazhayannur are the major __________ sites excavated in Kerala.
(A) Megaliths (B) Mesolithic 
(C) Neolithic (D) Palaeolithic
Answer: (A)

10. Which Pass in the Western Ghat connects Madurai district in Tamilnadu with the High Ranges in Idukki district ?
(A) Aruvaimozhi Pass (B) Perambadi Pass
(C) Bodinayakannur Pass (D) Periya Pass
Answer: (C)

11. Among the following works which one is written by Brahmananda Sivayogi ?
(A) Pracheena Malayalam (B) Mokshapradeepam
(C) Jathikkummy (D) Vedadhikara Niroopanam
Answer: (B)

12. Name the social reformer and poet of Kerala who received the titles namely Sahityanipunan and Kavitilakan from Valiya Tampuran of Cochin.
(A) Kumaranasan (B) Vengayil Kunhiraman Nair
(C) Thycaud Ayya (D) Pandit Karuppan
Answer: (D)

13. The “Yachana Yatra” in 1931 from Thrissur to Kasargod on foot, was conducted under the leader ship of which social reformer of Kerala.
(A) Kumara Guru (B) Ayyankali
(C) V.T. Bhattathiripad (D) Dr. Palpu
Answer: (C)

14. P. Bhargavi Amma, M. Lakshmikutty Amma and K. Devayani were the important leaders of the women division of __________.
(A) Atma Vidya Sangham (B) Yogakshema Sabha
(C) Prathyaksha Raksha Daiva Sabha (D) Valamaha Sabha
Answer: (A)

15. Match the following with the help of the CODES given below :
(a) Poikayil Yohannan (i) Samatwa Samajam
(b) Pandit Karuppan (ii) Uralunkal AikyaNanaya Sangham
(c) Vagbhatananda (iii) Prathyksha Raksha Daiva Sabha
(d) Ayya Vaikundar (iv) Cochin Pulaya Maha Sabha
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (B)

16. Name Japan’s men-only island recommended by UNESCO to its World Heritage list in May 2017.
(A) Okinawa (B) Honshu 
(C) Amami Oshima (D) Okinoshima
Answer: (D)

17. Who has been appointed as the Chairperson of the Centre Board of Film Certification (CBFC) by the Central Government from 11th August 2017 for a period of three years ?
(A) Pahlaj Nihalani (B) Prasoon Joshi
(C) Anurag Srivastava (D) Mukesh Bhatt
Answer: (B)

18. Name the snake boat which won the 65th Nehru Trophy Boat Race on Punnamada Lake.
(A) Mahadevikad Chundan (B) Payippadan Chundan
(C) Karichal Chundan (D) Gabriel Chundan
Answer: (D)

19. Who among the following Indian-origin girl secured two points higher than Albert Einstein and Stephen Hawking in the British Mensa IQ Test (162 Points). ?
(A) Rajgauri Pawar (B) Rajmukhi Pawar
(C) Mukta Pawar (D) Neelam Pawar
Answer: (A)

20. Which is the currency of Republic of Kiribati ?
(A) U.S. Dollar (B) New Zealand Dollar
(C) Australian Dollar (D) Kina
Answer: (C)
<Next Page><010203, 04, 05060708, 0910111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment