LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-8)

2018 - February (Question Paper-8)

* KERALA PSC - ASSISTANT PROFESSOR - RADIO DIGNOSIS-MEDICAL EDUCATION DEPARTMENT
Date of Test : 19/02/2018 Monday

1. First Keralite appointed as the Attorney General of India :
(A) G. Madhavan Nair (B) K. K. Venugopal
(C) V. Ramkumar (D) Nariman N.
Answer: (B)

2. Who is the Ambassador the Union governments ‘skill India campaign’ ?
(A) Shahrukh Khan (B) Vidya Balan
(C) Priyanka Chopra (D) Amitabh Bachan
Answer: (c)

3. Who is known as ‘Kerala Gowthaman’ ?
(A) C. Keshavan (B) K. Kelappan
(C) Kurissery Gopalapillai (D) None of the above
Answer: (c)

4. Which article empowered the authority to declare Economic emergency in India ?
(A) Article 368 (B) Article 370 
(C) Article 363 (D) Article 360
Answer: (D)

5. Who is the only Keralite mention in the Auto-Biography of Mahathma Gandhi ?
(A) Sree Narayana Guru (B) K.P. Kesheva Menon
(C) Barister GP Pillai (D) Ayyankali
Answer: (c)

6. Who is the founder of ESAFF ?
(A) K. Paul Thomas (B) M. A. Yusuffali
(C) Ravi Pillai (D) A. Ouseppachan
Answer: (A)

7. World Youth Skills Day was observed on :
(A) July 4 (B) August 6 
(C) July 15 (D) June 5
Answer: (c)

8. India’s first Cartoon museum is at :
(A) New Delhi (B) Mumbai 
(C) Thrissur (D) Kayamkulam
Answer: (D)

9. The Right to Information act 2005 covers whole India except :
(A) Sikkim (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Jammu and Kashmir
Answer: (D)

10. Football was introduced as a competitive event in Olympics  in the year :
(A) 1901 (B) 1904 
(C) 1908 (D) 1911
Answer: (C)

11. Which constitutional amendment is done to pass the GST bill ?
(A) 120 (B) 101 (C) 105 (D) 110
Answer: (B)

12. The Apex bank of agricultural sector :
(A) NABARD (B) Gramin Bank
(C) State Co-operative Bank (D) Reserve Bank of India
Answer: (A)

13. Which country will host the 2024 Olympics ?
(A) Italy (B) Germany 
(C) France (D) England
Answer: (C)

14. Who is consider as the National teacher of India and the spiritual successor of Gandhiji ?
(A) Lal Bahadur Sastri (B) Dr. Radha Krishnan
(C) Vinobabhave (D) Dr. Rajendra Prasad
Answer: (D)

15. Which of the following Charter act ended the commercial monopoly of East India Company in India ?
(A) Charter act of 1833 (B) Charter act of 1793
(C) Charter act of 1853 (D) Charter act of 1813
Answer: (A)

16. Minority rights are given in :
(A) Article 31 (B) Article 25 to 28 
(C) Article 29 to 30 (D) Article 33
Answer: (C)

17. Who is called as ‘Kerala Tagore’ ?
(A) Vyloppilli (B) Ulloor 
(C) Kumaranasan (D) Vallathol
Answer: (D)

18. Among the following which is regarded as the protecter of Indian Constitution ?
(A) Supreme Court (B) Parliament 
(C) President (D) Central Cabinet
Answer: (A)

19. The fundamental duties of the Constitution were incorporated on the recommendations of :
(A) Swaram Singh Committee (B) Govardhan Mehta Committee
(C) Ashok Metha  Committee (D) Jithender  Singh Committee
Answer: (A)

20. Who is known as Jhansi Rani of Kerala ?
(A) Kuttimaluamma (B) Ayshabhai
(C) K. R. Gauriyamma (D) Akkama Cheriyan
Answer: (D)
<Next Page><01020304050607, 08, 0910111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 

No comments:

Post a Comment