LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -39 (National Insignia 1)

National Insignia -1
951. Which colour is in the bottom of national flag?
(a) Green (b) Saffron
(c) White (d) Navy blue
Answer: (a)

952. The ratio of the width and length of national flag?
(a) 3:2 (b) 2:3
(c) 4:3 (d) 3:4
Answer: (b)

953. The wheel in the centre of national flag has ...... spokes:
(a) 16 (b) 32
(c) 24 (d) 48
Answer: (c)

954. Who designed the national flag of India?
(a) Sarojini Naidu (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru (d) Pingali Venkiah
Answer: (d)

955. The Constituent Assembly adopted national flag on:
(a) 26th November 1949(b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950 (d) 22nd July 1947
Answer: (d)

956. Saffron colour in the national flag depicts:
(a) Truth (b) Progress
(c) Faith (d) Courage and sacrifice
Answer: (d)

957. White colour in the national flag signifies:
(a) Dynamism (b) Ancient culture
(c) Change (d) Truth and Peace
Answer: (d)

958. Which colour of the national flag signifies faith and chivalry?
(a) Green (b) White
(c) Saffron (d) Navy blue
Answer: (a)

959. New Flag Code of India was brought into effect in:
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004
Answer: (b)


960. Number of standard sizes national flag:
(a) 9 (b) 8
(c) 7 (d) 6
Answer: (a)

961. The largest size of the national flag of India (in millimetres):
(a) 6300 ◊ 4200 (b) 3600 ◊ 2400
(c) 2700 ◊ 1800 (d) 1800 ◊ 1200
Answer: (a)

962. The smallest size of the national flag of India (in millimetres):
(a) 900 ◊ 600 (b) 450 ◊ 300
(c) 225 ◊ 150 (d) 150 ◊ 100
Answer: (d)

963. The sole manufacturer of the flag is Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha of:
(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Uttar Pradesh (d) Bihar
Answer: (b)

964. Usage of the flag is governed by the
(a) Flag Code of India (b) Indian Penal Code
(c) Criminal Procedure Code (d) Indian Citizenship Act
Answer: (a)

965. What is the colour of the wheel in the centre of the national flag?
(a) Black (b) Sky Blue
(c) Green (d) Navy Blue
Answer: (d)

966. Who urfurled a flag on behalf of India for the first time in a foreign country at the Second Socialist International Meeting in Stuttgart, Germany (1907)?
(a) Madam Bhikaji Cama (b) Pingali Venkiah
(c) Sister Nivetita (d) Annie Besant
Answer: (a)

967. Who headed the adhoc committee appointed by the Constituent Assembly on on 23 June 1947 to select a flag for independent India?
(a) Rajendraprasad (b) Maulana Azad
(c) Rajagopalachari (d) KM Munshi
Answer: (a)

968. National Flag of India is to be made of:
(a) Hand-spun cloth of cotton or silk (b) Polyester
(c) Rayon (d) Nylon
Answer: (a)

969. National tree of India:
(a) Lotus (b) Banyan Tree
(c) Deodar (d) Teak
Answer: (b)


970. The botanical name of Banyan tree :
(a) Ficus bengalensis (b) Tectona grandis
(c) Cocos nucifera (d) Nelumbo nucifera
Answer: (a)

971. Which is also known as Fig Tree?
(a) Coconut Tree (b) Teak
(c) Banyan tree (d) Bamboo
Answer: (c)

972.The national flower of India is Lotus. Who first suggested 'Lotus' to be our National symbol in his book "Bridhya Hindoo-r Asha" (An old Hindoo's Hope) written in 1888?
(a) Bipin Chandra Pal (b) Rabindranath Tagore
(c) Raj Narayan Bose (d) Mahathma Gandhi
Answer: (c)

973. The botanical name of Lotus:
(a) Nelumbo nucifera (b) Pavo cristatus
(c) Hibiscus rosasinenis (d) Vinca rosea
Answer: (a)

974. The national bird of India:
(a) Crow (b) Eagle
(c) Hawk (d) Peacock
Answer: (d)

975. The scientific name Peacock:
(a) Panthera leo (b) Pavo cristatus
(c) Srutio camelius (d) Cocos nucifera
Answer: (b)
<Next Page><01, .... 333435363738, 39, 40,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment