LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Rural Development Programmes 5 (History of Rural Development 1)

101. Which one of the ancient dynasties was famous for village administration?
(a) Chola  (b) Chera
(c) Pallava  (d) Pandya
Answer: (a)

102. Who said ‘India lives in her villages’?
(a) Sardar Patel (b) Jawaharlal Nehru
(c) Gandhiji (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

103. Father of Local Self Government in India:
(a) Lord Rippon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Canning
Answer: (a)

104. Who called villages as ‘Little republics’?
(a) Dalhousie (b) Lord Rippon
(c) Lord Curzon (d) Charles Metcaf
Answer: (d)

105. Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) Gandhiji (b) Tagore
(c) Vinoba Bhave (d) SK Dey
Answer: (b)

106. Sreeniketan Project was launched in:
(a) 1914 (b) 1924
(c) 1934 (d) 1904
Answer: (a)

107. Sreeniketan Project was launched in:
(a) UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) Bengal
Answer: (d)

108. Marthandom Project was launched in the state of:
(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Tamil Nadu
Answer: (d)

109. Who was the exponent of Marthandom Project ?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) FL Brane (d) Tagore
Answer: (b)

110. Marthandom Project was started in:
(a) 1911 (b) 1914
(c) 1921 (d) 1931
Answer: (c)

111. Gurgaon Project was launched in:
(a) UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) West Bengal
Answer: (c)

112. Who was the architect of Gurgaon Project?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) FL Brane
Answer: (d)

113. Farkha Development Scheme was introduced in:
(a) Madras (b) Bombay
(c) Bengal (d) Punjab
Answer: (a)

114. Farkha Development Scheme was introduced in the year:
(a) 1943 (b) 1946
(c) 1948 (d) 1958
Answer: (b)

115. Ittawa Project was implemented in:
(a) Punjab (b) Madras
(c) Bengal (d) Uttar Pradesh
Answer: (d)

116. The exponent of Ittawa Project:
(a) Albert Mayer (b) Spencer Hatch
(c) SK Dey (d) Gandhiji
Answer: (a)

117. Ittawa Project was launched in the year:
(a) 1948 (b) 1914
(c) 1921 (d) 1946
Answer: (a)

118.Who launched Sevagram Project?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) FL Brane
Answer: ()

119. Sevagram is now in the state of:
(a) Punjab (b) UP
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Answer: (d)

120 .The father of Nilokheri Experiment:
(a) Gandhiji (b) Vinoba Bhave
(c) SK Dey (d) Albert Mayer
Answer: (c)

121. The first book on Indian Planning entitled ‘Planned Economy’ for India was the attempt of
(a) P.C.Mahalanobis (b) Dadabhai Navroji
(c) M.Visvesvarayya  (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (c)

122. People’s Plan was envisaged by
(a) J.R.D.Tata (b) M.N.Roy
(c) Jawaharlal Nehru (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (b)

123. The first Minister for Community Development in the Central Cabinet
(a) Vallabhbhai Patel (b) Shanmugham Chetty
(c) John Mathai (d) S.K.Dey
Answer: (d)

124. In 1938, the National Planning Committee of Indian National Congress was set up under the chairmanship of
(a) Jawaharlal Nehru (b) Subhas Chandra Bose
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Pattabhi Seetharamayya
Answer: (a)

125. The father of the idea of ‘Gram Swaraj’:
(a)Vinoba Bhave (b) Gandhiji
(c) Sardar Patel (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)
<Next Page01020304, 05. 06, 07>
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment