LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-11)

2018 - April (Question Paper-11)
* KERALA PSC BLACKSMITH- HEALTH SERVICES
Date of Test : 30.04.2018 Monday
1. The constitutional writ issued to restrain a person from holding a public office to which he is not entitled 
A) Quo Warranto B) Certiorari
C) Habeas Corpus D) Prohibition
Answer: (A)

2. Which term is not related to democracy ?
A) Consent         B) Accountability
C) Participation   D) Absolutism 
Answer: (D)

3. Maximum number of SC population in India is in which State?
A) Madhya Pradesh   B) Uttar Pradesh
C) Himachal Pradesh D) Maharashtra 
Answer: (B)

4. The vacancy in the office of the President must be filled within
A) 90 days          B) 60 days  
C) 6 months         D) One year 
Answer: (C)

5. Which Act established the post of Governor General in India?
A) Indian Councils Act, 1861
B) Indian Councils Act, 1893
C) Minto Morley Reforms, 1909
D) Regulating Act, 1773 
Answer: (D)

6. Father of Local Self Government in India
A) Lord Lytton B) Lord Dalhousie
C) Lord Ripon  D) Lord Bentinck 
Answer: (C)

7. Maximum strength of Lok Sabha 
A) 600 B) 552 C) 550 D) 500 
Answer: (B)

8. Who founded 'Nizhal Thankals' as worshipping centres for low caste people ?
A) Vaikunta Swamikal B) Thycaud Ayya
C) Vagbhatananda D) Agamananda
Answer: (A)

9. Early name of Brahmananda Sivayogi
A) Vayaleri Kunjikkannan     B) Ramakrishna Menon 
C) Karattu Govindankutty     D) Thycaud Ayya 
Answer: (C)

10. Who was the author of "Kristhumatha Niroopanam" ?
A) Sri Narayana Guru B) Father Chavara
C) Francis Xavier D) Chattampi Swamikal 
Answer: (D)

11 . Founder of Advaitha Asramam in Aluva
A) Sri Narayana Guru B) Chattampi Swamikal
C) Vagbhatananda D) Agamananda 
Answer: (A)

12. The mouth piece of SNOP yogam was
A) Mangalodayam B) Vivekodayam
C) Yogakshemam D) Sujana Nandini 
Answer: (B)

13. Editor of the newspaper Mitavadi
A) T.K. Madhavan B) C.Krishnan
C) C. Kesavan D) C.V. Kunjuraman 
Answer: (B)

14. Who started the newspaper Ezhava Kaumudi ?
A) C. Krishnan B) C. Kesavan 
C) C.V. Kunjuraman D) R. Sankar 
Answer: (C)

15. Who was arrested after Kozhencherry speech ?
A) C. Kesavan B) C. Krishnan 
C) T.K. Madhavan D) G.P. Pillai 
Answer: (A)

16. Which poem of Kumaran Asan has the theme of intercaste marriage ?
A) Chandala bhikshuki B) Veena poovu
C) Prarodanam D) Duravastha 
Answer: (D)

17. The author of the Sarcastic poem 'Jatikkummi' 
A) Pandit K.P. Karuppan B) K.P. Vallon
C) Sri Narayana Guru D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (A)


18. Who was the founder of Atmavidya Sangham ?
A) Agamananda        B) Vagbhatananda
C) Vaikunta Swamikal  D) Thycaud Ayya 
Answer: (B)

19. Who started the newspaper 'Velakkaran'?
A) Velukkutty Arayan   B) Charathan Solomon
C) Sahodaran Ayyappan  D) P.C. Chanchan 
Answer: (C)

20. Who wrote the drama 'Adukkalayil Ninnum Arangathekku' ?
A) Premji B) MRS 
C) EMS    D) V.T. Bhattathirippad 
Answer: (D)
<Next Page><01020304050607080910, 11, 12>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
9. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment