LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-12)

2018 - April (Question Paper-12)
* KERALA PSC VOCATIONAL INSTRUCTOR MARKETING AND SALESMANSHIP- VHSE
Date of Test : 30.04.2018 Monday
1. By which Constitutional Amendment three new terms – Socialist, Secular and Integrity have been added to the Preamble of the Indian Constitution ?
A) 42nd  B) 44th
C) 73rd  D) 86th
Answer: (A)

2. Which became the first Indian State that has implemented Panchayati Raj in the whole State ?
A) Gujarat B) Uttar Pradesh C) Bihar D) Rajasthan
Answer: (D)

3. Ramnath Kovind, the President of India is a native of
A) Maharashtra B) Uttar Pradesh C) Madhya Pradesh D) Bihar
Answer: (B)

4. Who wrote the book “Planned Economy for India” ?
A) K.N. Raj B) P.C. Mahalanobis
C) M. Vishweshar Iyer D) John Mathai
Answer: (C)

5. Who was the Chief Minister of Kerala during emergency (1975 – 77) ?
A) K. Karunakaran B) C. Achuta Menon
C) E.K. Nayanar D) C.H. Muhammed Koya
Answer: (B)

6. ‘Uma Keralam’ was written by
A) Ulloor S. Parameshwar Iyer B) Vallathol Narayana Menon
C) Kumaran Asan D) P. Kunhiraman Nair
Answer: (A)

7. Which of the following work of S.K. Pottekadu won for him the Jnanapith Award ?
A) Vishakanyaka B) Oru Theruvinte Katha
C) Oru Deshathinte Katha D) Kappirikalude Naatil
Answer: (C)

8. In which year K. Ayyappan organized ‘Misra Bhojanam’ at Cherayi ?
A) 1893 B) 1907 C) 1915 D) 1917
Answer: (D)

9. Who was the first female Judge in an Indian High Court ?
A) Akkamma Cheriyan B) Anna Chandy
C) Fathima Beevi D) Sarojini Naidu
Answer: (B)

10. Who was hailed as ‘Jhansi Rani of Travancore’ by M.K. Gandhi ?
A) Rani Lakshmi Bhai B) A.V. Kuttimalu Amma
C) Anna Chandy D) Akkamma Cheriyan
Answer: (D)

11. ‘Al-Ameen’ the newspaper from Kozhikode was started by
A) Mohammed Abdul Rahiman Sahib B) C. Kesavan
C) Vakom Abdul Khader Moulavi D) K. Kelappan
Answer: (A)

12. Which of the following Missionary organization had started a girls’ school at Alappuzha in the first quarter of 19th century ?
A) Basel Mission  B) Serampore Misson
C) C.M.S.         D) L.M.S.
Answer: (C)

13. ‘Samatwa Samajam’ was founded by
A) T.K. Madhavan B) Vagbhatananda 
C) Makthi Thangal D) Vaikunta Swami
Answer: (D)

14. Who was the leader of ‘Savarna Jatha’ organized in support of Vaikom Satyagraha ?
A) K.Kelappan B) Mannath Padmanabhan
C) T.K. Madhavan D) K. Ayyappan
Answer: (B)

15. The historical novel ‘Kerala Simham’ was written by
A) Sardar K.M. Panikkar B) C.V. Raman Pillai
C) O. Chandu Menon D) Appan Thampuran
Answer: (A)

16. The Progressive Writers’ Association (Purogamana Sahitya Samiti) was formed in the year
A) 1925 B) 1934 C) 1937 D) 1941
Answer: (C)

17. Who is the Chief Justice of India ?
A) T.S. Thakur B) J.S. Khehar 
C) R.M. Lodha D) H.L. Dattu
Answer: (Dipak Misra)

18. The drama ‘Pattabakki’ was written by
A) K. Damodaran B) V.T. Bhattatiripad
C) E.V. Krishna Pillai D) N. Krishna Pillai
Answer: (A)

19. Who among the following was known to the world of letters by his pen name ‘Kesari’ ?
A) M.R. Nair B) Moorkoth Kumaran
C) E.V. Krishna Pillai D) Vengayil Kunhiraman Nayanar
Answer: (D)

20. ‘Malayala Bhasha Vyakaranam’, the first comprehensive grammatical work in Malayalam was prepared by
A) Arnose Patiri B) George Mathen
C) Herman Gundert D) Banjamine Baily
Answer: (C)
<Next Page><0102030405060708091011, 12>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
9. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment