LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-7)

2018 - April (Question Paper-7)
KERALA PSC HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER -JUNIOR-BOTANY-KERALA HIGHER SECONDARY SCHOOL EDUCATION
Date of Test : 17/04/2018 Tuesday

1. Which of the following State does not adopt the transplantation of Human Organs Act ?
A) Andhra Pradesh B) Assam
C) Tamil Nadu D) Manipur
Answer: (A)

2. Asa workers are related with which of the following government mission ?
A) NUHM B) NRHM
C) MNREGP D) RLEGP
Answer: (B)

3. Organisation which took initiative for the implementation of Right to Information Act in India is
A) Bharathiya Kisan Union
B) Consumer Education and Research Centre
C) Amnesty International
D) Mazdoor Kisan Sakthi Sanghathan
Answer: (D)

4. Which of the followings are not correct  regarding the ‘Paris Climate Accord’ ?
i) It is an agreement within the frame work of UNFCCC
ii) It aims to mitigate green house gases
iii) It came into force from December 2015
iv) It emphasises on consensus building and allow for voluntary and nationally determined targets
A) Both i) and ii) B) Both iii) and iv)
C) iii) only D) iv) only
Answer: (C)

5. ‘Kaithangu’ is a scheme of the Government of Kerala for
A) The protection of physically handicapped children under the age limit of 14
B) The prevention of atrocities against women and children
C) Safeguarding the non-married mothers of the tribal areas
D) Extending medical aid to the cancerous senior citizen ladies
Answer: (B)

6. In which case the Supreme Court of India observed that the Governor occupies the same constitutional status as the President at the central level ?
A) Ram Jawaya Kapoor Vs The State of Punjab
B) S. R. Bommai Vs The Union of India
C) I. C. Golaknath and Ors Vs The State of Punjab
D) Kesavananda Bharathi Vs The State of Kerala
Answer: (A)

7. Which of the following statement is correct regarding the 25th Constitutional Amendment Act of 1971 ?
A) Gave superiority to Article 38 over right to equality and made the provision that it could not be challenged in any court under Article 32
B) Gave power to Parliament to amend any part of the Constitution including Fundamental Rights
C) Article 363 A was inserted and abolished Privy Purse paid to the former rulers of the Princely states
D) Fundamental Rights were made subordinate to directive principles of State Policy as given under Article 39
Answer: (D)

8. Read the following statements regarding the Union Public Service Commission, bring out the incorrect statement.
A) It is inserted through the 15th Amendment Act of 1963
B) The Central Vigilance Commission has a decisive role in the disciplinary matters of the Union Public Service Commission
C) It is concerned with the classification of services and disciplinary matters of the personnel
D) The Chairman or the members of the Union Public Service Commission is not eligible for reappointment
Answer: (C)

9. The Verma Committee of 1999 was appointed in relation with
A) Identification of legal provision for the implementation of some fundamental duties
B) The review of Governor’s role in the State Administration
C) Human Rights Violations against women and children
D) Implementation of Right to Education
Answer: (A)

10. Which of the followings are correct regarding the Finance Commission of India ?
i) It is a quasi-judicial body.
ii) It submits its report to the Parliament.
iii) The members of the Finance Commission are eligible for reappointment.
iv) According to Article 148 of the Constitution, comptroller and Auditor General of India
is an ex-officio member of the Finance Commission
A) i) and ii) are correct B) ii) and iii) are correct
C) i) and iii) are correct D) i) and iv) are correct
Answer: (C)

11. The Biography of O. Chandu Menon was first published in
A) Bhashaposhini B) Vivekodayam
C) Mithavadi D) Malayalee
Answer: (C)

12. The Kallumala agitation took place in the year
A) 1912 B) 1913 C) 1914 D) 1915
Answer: (D)

13.  Who among the following founded the newspaper ‘Desabhimani’ ?
A) C. Kesavan B) C. V. Kunjuraman
C) T. K. Madhavan D) Moorkoth Kumaran
Answer: (C)

14. Who wrote the book ‘Cheruma Boy’ ?
A) Pampadi John Joseph B) Poikayil Yohannan
C) Palakkunnath Abraham Malpan D) P. K. Chathan Master
Answer: (A)

15. Who was the founder of ‘Sree Narayana Sevika Samaj’ ?
A) C. Krishnan B) Sahodaran Ayyappan
C) Dr. Palpu D) K. P. Vellon
Answer: (B)

16. Which city is declared India’s First world Heritage city by the UNESCO ?
A) Amritsar B) Ahmedabad
C) Hyderabad D) Mysore
Answer: (B)

17. Which International Organisation turns 50 in 2017 ?
A) NATO B) SEATO
C) ASEAN D) SAARC
Answer: (C)


18. The Murlen National Park is located in
A) Karnataka B) Mizoram C) Tripura D) Sikkim
Answer: (B)

19. Which State in India has launched India’s first electric bus ?
A) Himachal Pradesh B) Punjab
C) West Bengal D) Rajasthan
Answer: (A)

20.  National Rural Development Institute is situated at
A) Hyderabad B) Mumbai
C) Pune D) Chennai
Answer: (A)
<Next Page><010203040506, 07, 0809101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment