LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 8 June 2018

CIVIL POLICE OFFICER / WOMEN CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS - 3

51. The Constitution of India bestows ..... citizenship on all of the people of India. 
(a) Single (b) Dual
( c) Federal ( d) All the three 
Answer: (a)

52. The Constitution of India describes India as a ...... of States. 
(a) Federation (b) Emirate
(c) Union (d) None of these 
Answer: (c)

53. A. private, disinterested person chosen by the parties in arbitration to hear evidence concerning the dispute and to make an award based on the evidence. 
(a) Arbitrator (b) Defendant
( c) Plaintiff ( d) Counsel 
Answer: (a)

54. The legal process by which the government takes private land for public use, paying the owners a fair price.
(a) Attaclunent (b) Condemnation 
(c) Auction (d) None of these
Answer: (b)

55. Temporary cessassion or suspension of hostilities:
(a) Armistice (b) Curfew 
( c) Espionage ( d) Quarentine
Answer: (a)

56. A person who knowingly and voluntarily participates with another in a criminal activity
(a) Accomplice (b) Martinet
(c) Truant (d) Pagan.
Answer: (a)

57. The name of a writ having for its object to bring a person before a court
(a) Mandamus (b) Habeus Corpus
(c) Certiorari (d) None of these 
Answer: (b)

58. The National Human Rights Commission was established in: 
(a) 1990 (b) 1991 
(c) 1992 (d) 1993
Answer: (d)

59. The number of Fundamental Duties in the Indian Constitution: 
(a) 11 (b) 10
(c) 9 (d) 12
Answer: (a)
60. CBI was formed in: 
(a) 1963 (b) 1964 
(c) 1965 (d) 1966 
Answer: (a)

61. The law which prevents the reproduction of literary or artistic works: 
(a) Copyright (b) Patent
(c) Easement (d) None of these 
Answer: (a)

62. The first chairman of the National Human Rights Commission: 
(a) AS. Anand
(b) Venkitachelliah 
(c) Ranganath Mishra
(d) None of these 
Answer: (c)

63. Territorial Army was raised in: 
(a) 1949. (b) 1948 
(c) 1962 (d) 1965
Answer: (a)

64. The first country in the world to start a Finger Print Bureau:
(a) USA (b) England 
(c) India (d) France 
Answer: (c)

65. The first country in the world where Special Branch of Police was formed: 
(a) England (b) USA
(c) India (d) China 
Answer: (a)

66. Detaining of a person by lawful process or authority to assure his or her appearance to any hearing:
(a) Parole (b) Custody
(c) Prosecution (d) None of these
Answer: (b)

67. In which part of the Constitution Fundamental Rights are included? 
(a) II (b) III 
(c) N (d) V
Answer: (b)

68. Kerala is the ...... th state in India which was brought under President's rule: 
(a) First (b) Fifth 
( c) Second ( d) Third
Answer: (b)

69. Lie detector is otherwise known as: 
(a) Polygraph (b) Kymograph
(c) Black box (d) None of these
Answer: (a)

70. The Governor General who organised Police Force in India:
(a) Dalhousie (b) Rippon 
( c) Curzon ( d) Cornwallis
Answer: (d)

71. Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act was passed by Parliament in: 
(a) 1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988 
Answer: (a)

72. The Constitution gives the power to regulate the right of citizenship by law. 
(a) Parliament
(b) Supreme Court
( c) Election Commission
( d) President 
Answer: (a)

73. The headquarters of Assam Rifles?
(a) New Delhi (b) Tekanpur 
( c) Guwahati ( d) Shillong
Answer: (d)

74. The social disgrace abolished by Article 17 of the Constitution:
(a) Dowry (b) Untouchability 
(c) Bribe (d) Corrpution 
Answer: (b)

75. The state shall organise village panchayats as units of self government. This is enshrined in Article: ..........
(a) 40 (b) 44 
(c) 45 (d) 48 
Answer: (a)
<Next Page><0102, 03, 040506070809101112>
* PSC Previous Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Online Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment