LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 1 June 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - MAY (Question Paper -2)

2018 - May (Question Paper-2)

* KERALA PSC- TECHNICAL ASSISTANT - LEGAL METROLOGY - Question Code: 061/2018
Date of Test : 16/05/2018 Wednesday

1. The Malayalam newspaper published by Italian Carmelite missionaries. 
  (A) Rajya Samacharam (B) Satyanada Kahalam
  (C) Nasrani Deepika (D) Paschima Tharaka 
Answer: (B)

2. Which magazine was called the Bible of the Thiyyas ?
  (A) Dootan (B) Sujana Nandini 
  (C) Sahodaran (D) Mitavadi
Answer: (D)

3. Channar Revolt was started in the year
  (A) 1818 (B) 1820
  (C) 1822 (D) 1832
Answer: (C)

4. Yachana Yatra was organised by which reformer ?
  (A) V.T. Bhattathirippad (B) Poikayil Yohannan
  (C) Ayyankali (D) Vaikunta Swamikal
Answer: (A)

5. Who started the newspaper Velakkaran ?
  (A) Sahodaran Ayyappan (B) Thycaud Ayya
  (C) Puthuppally Raghavan (D) C. Krishnan
Answer: (A)

6. Who is the first Indian woman who received Woodrow Wilson Award for Global Citizenship ?
  (A) Archana Hingorani (B) Archana Bhargava
  (C) Chanda Kochhar (D) Arundhathi Bhattacharya
Answer: (C)

7. Who is the author of The Buried Giant ?
  (A) Jesmyn Ward (B) Kazuo Ishiguro
  (C) Matthew Weiner (D) Masha Gessen 
Answer: (B)

8. APJ Abdul Kalam Memorial was situated in
  (A) Sri Perumputhur (B) Pudukkottai 
  (C) Thiruvarur (D) Pei Karumbu
Answer: (D)

9. The first robot to get a citizenship is
  (A) Catherine (B) Sophia
  (C) Jennifer (D) Esther
Answer: (B)

10. The present President of Iran
  (A) Hassan Rouhani (B) Bujar Nishani
  (C) Muhammad Ashraf Ghani (D) Abdul Hamid 
Answer: (A)

11. The spherical shape of rain drops are due to ________.
  (A) surface tension (B) adhesion 
  (C) cohesion  (D) viscosity
Answer: (A)

12. For maximum discharge the included angle of a triangular notch is ________.
  (A) 30° (B) 45° 
  (C) 60°  (D) 90°
Answer: (D)

13. In a lathe, the power transmitted by the lead screw to the carriage is through ________.
  (A) gear box (B) wom and gear 
  (C) half nut  (D) rack and pinion
Answer: (C)

14. The unit of kinematic viscosity is ________.
  (A) stoke (B) poise 
  (C) pascal  (D) faraday
Answer: (A)

15. For laminar flow; Reynolds number
  (A) is more than 2000 (B) is less than 2000
  (C) lies between 2000 and 3000 (D) lies between 3000 and 4000
Answer: (B)

16. Slow plastic deformation of metal under constant stress is known as ________.
  (A) fatigue (B) pressure tunnel 
  (C) creep  (D) stiffness
Answer: (C)

17. The device used for mixing air and petrol before admitting into the engine cylinder is ________.
  (A) super charger (B) carburettor 
  (C) induction manifold  (D) throttle valve
Answer: (B)

18. In IC engines ,the reciprocating motion of the piston is converted into the rotary motion of the crankshaft by ________.
  (A) connecting rod (B) piston rod 
  (C) crank  (D) rocker arms 
Answer: (A)

19. The work done in compressing air is maximum, when the compression is ________.
  (A) isothermal (B) polytropic 
  (C) adiabatic  (D) none of the above
Answer: (C)

20. When the pressure increases, the latent heat of steam ________.
  (A) remains same (B) decreases
  (C) increases (D) none of the above
Answer: (B)
<Next><01, 02>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 


2018 - January to April (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment