LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-1)

2018 - July (Question Paper-1)
* KERALA PSC- DRAWING TEACHER HIGH SCHOOL - HSE
Question Code: 072/2018
Date of Test : 02/07/2018 Monday
1. Indian Bureau of Mines has its headquarters at
(A) Dchradun
(B) Nagpur (C) Lucknow
(D) New Delhi
Answer: (B)

2. Andaman and Nicobar islands come under the jurisdiction of
(A) Delhi High court
(B) Calcutta High court (C) Madras High court
(D) Andaman High court
Answer: (B)

3. The Ninety-Ninth amendment of Indian Constitution is related with
(A) The Goods and Services Tax Act (B) Termination of Planning Commission 
(C) The Composition of the National Judicial Appointments Commission (D) The Creation of Telangana
Answer: (C)

4. The Election Commission of India was constituted in the year
(A) 1947 [B] 1948 
(C) 1949 (D) 1950
Answer: (D)

5. The Indian Railways is divided into -------- zones.
(A) 15 (B) 10
(C) 17 (D) 18
Answer: (C)

6. Who is the chairperson of NITI Aayog ?
(A) The President of India (C) The Finance Minister of India
(B) A person appointed by the Central Government  (D) The Prime Minister of India
Answer: (D)

7. The Swachh Bharat Mission was launched with a target to make the country clean on
(A) Oct. 2. 2018 (B) Oct. 2, 2019 
(C) Oct. 2. 2020 072/2018 (D) Oct. 2. 2021
Answer: (B)

8. The total number of Rajya Sabha members allotted to Uttar Pradesh :
(A) 31 (B) 32
(C) 33 (D) 34
Answer: (A)

9. "Hortus Malabaricus was first published from
(A) Amstredam (B) Rome
(C) London (D) Lisbon
Answer: (A)
10. Who is the author of 'Vedatharakan'?
(A) Kariyattil Dusep (B) Amos Patiri
(C) Thoma Katnanari (D) Fatner Element
Answer: (A)

11. Kunhikannan was the original name of
(A) Vagbhatananda (B) K. Ayyappan
(C) Chattambi Swamikkal(D) Ananda Thirtha
Answer: (A)

12. The annual conference of Indian National Congress 1920 was met at
(A) Calcutta (B) Nagpur
(C) Madras (D) Bombay
Answer: (B)

13. Who attended the Patna conference of All India Congress Socialist Party in 1934 ?
(A) A.K. Gopalam (B) K. Kelappan 
(C) K.B. Menon (D) E.M.S. Nambuthiripad
Answer: (D)

14. The South Indian princely states people conference was held in 1929 at
(A) Thrissur (B) Cochin
(C) Trivandrum (D) Kollam
Answer: (C)

15. Who is the author of 'Sarvamatha Samarasyam"?
(A) Chattambi Swamikal (B) Vagbhatananda 
(C) Brahmananda Shivayogi (D) Ayyankali
Answer: (A)

16. For the purpose of census 2011. a person aged-----------and above who can both read and write with understanding in any language is treated as literate.
(A) 5 (B) 6 
(C) 7 (D) 8
Answer: (C)

17. Which among the following force is constituted for the task of guarding Indo-Nepal and Indo Bhutan borders ?
(A) Assam Rifles (B) The Guard Regiment
(C) The Gurkha Regiment (D) Sashastra Seema Bal
Answer: (D)

18. Narayana Guru convened all religious conference in 1924 at
(A) Shivagiri (B) Aluva 
(C) Kollam (D) Kottayam
Answer: (B)

19. Wagon Tragedy took place on
(A) 10th Dec., 1921 (B) gth Nov., 1921
(C) 10th Nov., 1921 (D) goh Dec.. 1921
Answer: (X)

20. The first Chief Minister of Thirukochi
(A) Govinda Menon (B) V.P. Menon
(C) Thanu Pillai (D) T.K. Narayana Pillai
Answer: (D)
<Next Question Paper><01, 020304050607, 08, 09, 10>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment