LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-6)

2018 - July (Question Paper-6)
* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR- ELECTRONIC MECHANIC- INDUSTRIAL TRAINING
Question Code: 079/2018
Date of Test : 20/07/2018 Friday
1. What was the name of the horse of Shivaji ?
  (A) Chetak (B) Kanthaka
  (C) Pancha Kalyani (D) Bousephallus
Answer: (C)

2. Which animal is known as “Living Fossil” ?
  (A) Beaver (B) Legur
  (C) Tiger (D) Panda
Answer: (X)

3. Which of the following day observed as “World Asthama Day” in 2017 ?
  (A) June 23 (B) May 2
  (C) December 18 (D) October 13
Answer: (B)

4. Which blood group is without Antigen ?
  (A) B (B) A
  (C) O (D) AB
Answer: (C)

5. The study of flags is known as
  (A) Terttology (B) Rynology
  (C) Polmology (D) Vexillology
Answer: (D)

6. Which year Malayali Memorial submitted ?
  (A) 1891 (B) 1896
  (C) 1897 (D) 1900
Answer: (A)

7. Who was famous for woman activities of Kerala Mahila Desa Sevika Sangh ?
  (A) Lalitha Prabhu (B) Arya Pallam
  (C) A.V. Kuttimalu Amma (D) Anna Chandi
Answer: (A)

8. The World Alzheimer’s day is observed on
  (A) October 21 (B) August 29 
  (C) September 21 (D) September 14
Answer: (C)

9. Savithrikutty Adava Vidava Vivaham is a
  (A) poem (B) novel
  (C) drama (D) critic
Answer: (C)
10. Who founded Satya Shodhak Samaj ?
  (A) Bhasker Rao Jadav (B) Gopal Deshmukh
  (C) Dayanand Saraswati (D) Jyotiba Phule 
Answer: (D)

11. Who is known as “Grand Old man of India” ?
  (A) Bankim Chandra Chatterji (B) Dadabhai Naoroji
  (C) Ram Mohan Roy (D) Madan Mohan Malaviya
Answer: (B)

12. “It was a post dated cheque on a crashing bank” – the statement related to
  (A) Communal Award (B) Wavell Plan
  (C) Cripp’s Mission (D) Cabinet Mission Plan
Answer: (C)

13. The Viceroy who forward the proposal of August Offer in 1940 was
  (A) Lord Wellington (B) Lord Linlithgow
  (C) Lord Dufferin (D) Lord Mayo
Answer: (B)

14. Who was the founder of Khudai Khitmadgar Organisation ?
  (A) Shaukat Ali Ansari (B) Khan Abdul Qayyum Khan
  (C) Muhammed Ali Jinnah (D) Khan Abdul Gaffar Khan
Answer: (D)

15. The first secretary of S.N.D.P. Yogam :
  (A) Kumrranasan (B) Dr. Palpu
  (C) Sree Narayana Guru (D) Vellappilly Nadesan
Answer: (A)

16. The Perinad ryot happened in
  (A) 1911 (B) 1915
  (C) 1913 (D) 1904
Answer: (B)

17. Baba Amte related to
  (A) Narmada Bachao Andolan (B) Chipko Movement
  (C) Bishnoi Movement (D) Garhwal Himalayas
Answer: (A)

18. Who wrote the book “Silent Spring” ?
  (A) Robert Redford (B) Ralph Nader
  (C) Sunderlal Bahuguna (D) Rachel Carson 
Answer: (D)

19. What is the name of the Atom bomb laid in Nagasaki on August 9 1945 ?
  (A) Litty boy (B) Fatty man
  (C) Little boy (D) Fat man
Answer: (B)

20. Which day is observed as Zero Emissions Day ?
  (A) 21st September (B) 8th June
  (C) 12th November (D) 11th July 
Answer: (A)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><0102030405, 06, 0708>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here



10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment