LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-2)

2018 - July (Question Paper-2)
* KERALA PSC-LECTURER IN COMPUTER SCIENCE - Collegiate
Education
Question Code: 073/2018
Date of Test : 05/07/2018 Thursday
1. Who comments the famous Temple Entry Proclamation as ‘a miracle of modern times’ ?
(A) K. Kelappan      (B)  Gandhiji     
(C) A. K. Gopalan    (D)  Sri. Chitira Tirunal 
Answer: (B)

2. The first Malayalam journal Rajya Samacharam was published in the year
(A) 1844       (B) 1874   
(C) 1814   (D) 1847
Answer: (D)

3.  Who is often described as the national poet of Kerala ?
(A)  G. Sankara Kuruppu       (B) Kumaran Asan    
(C)  Ulloor    (D)  Vallathol
Answer: (X)

4.  Who was the editor of the newspaper Mitavadi ?
(A)  C. Krishnan  (B)  K.P. Kesava Menon   
(C) C.V. Kunhiraman    (D)  Maulavi Sahib
Answer: (A)

5. Atma Vidya Sangham was founded by 
(A) Sahodharan Ayyappan     (B)  Swami Vagbhatananda   
(C)  Ayyankali  (D)  K.P. Karuppan
Answer: (B)

6. Who is the newly appointed Controller and Auditor General of India ?
(A) Shasi Kant Sharma    (B)  Rajnish Kumar 
(C)  Hari Om Singh    (D)  Rajiv Mehrishi
Answer: (D)

7. Which state government has launched the ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas ?
(A)  Rajasthan    (B)  Jharkhand    
(C)  Uttarakhand    (D)  Tamil Nadu
Answer: (C)

8. Who is the recipient of Mathruboomi Literacy award 2017 ? 
(A)  Punathil Kunjabdulla     (B)  M.K. Sanu    
(C)  M. Leelavati  (D)  C. Radhakrishnan
Answer: (B)

9. Who is the author of the book India after Gandhi ?
(A)  Gurucharan Das    (B)  Ramachandra Guha    
(C)  Jawaharlal Nehru  (D)  Shashi Tharoor 
Answer: (B)


10. Who inaugurated the Kudumbasree Project of the Government of Kerala in the year 1998 ?
(A)  E.K. Nayanar    (B)  K.R. Narayanan   
(C)  A.B. Vajpayee    (D)  Sankar Dayal Sharma 
Answer: (C)

11.  Which Amendment Act is known as Mini Constitution ?
(A)  73rd (B)  44th
(C)  42nd  (D)  86th
 Answer: (C)

12.  Which among the following right cannot be suspended during the time of National Emergency ? 
(A)  Right to Religion  
(B)  Right to Life 
(C)  Right to Constitutional Remedies          
(D)  Cultural and Educational Rights                              
 Answer: (B)

13.    Which Article of the Indian Constitution empowers the Minorities to establish and administer Educational Institutions according to their own choice ?  
(A)  Article 30  (B)  Article 29 
(C)  Article 32                     (D)  Article 21 
 Answer: (A)

14.  The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the centre and the states falls under its 
(A)  Advisory Jurisdiction   (B) Appellate Jurisdiction
(C)  Original Jurisdiction  (D)  Constitutional jurisdiction     
Answer: (C)

15. The resolution for removing the Vice President of India can be moved in the 
(A)  Lok Sabha alone   (B)  Either House of Parliament 
(C)  Joint Sitting of Parliament  (D)  Rajya Sabha alone
Answer: (D)

16. What is the time limit to get information under RTI Act 2005 ? 
(A)  30 Days  (B) 45 Days 
(C)  60 Days  (D)  15 Days
Answer: (A)

17.  In which year the Protection of Women from Domestic Violence Act was passed in India?
(A)  1950  (B)  1993 
(C)  2005  (D)  1989
Answer: (C)

18.  Indira Awaas  Yojana (IAY) is a major programme for
(A)  Laying roads in rural areas  
(B)  Self employment scheme
(C)  Construction of houses to the poor  
(D)  Construction of slum dwelling units
Answer: (C)

19.  The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in 
 (A)  1986  (B) 1984 
 (C)  1993      (D) 1990 
 Answer: (A)

20.    In India child labour is defined as working child in the age group of_____ years and below. 
(A)  10  (B)  18
(C)  13   (D)  14 
Answer: (D)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><01, 02, 030405060708>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here

10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment