LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-3)

2018 - July (Question Paper-3)
* KERALA PSC- JUNIOR LABORATORY ASSISTANT -LABORATORY TECHNICIAN GR.II-MEDICAL EDUCATION - HEALTH SERVICES
Question Code: 077/2018
Date of Test : 06/07/2018 Friday
1. ‘International Migration Day’ by United Nations Department of Economic and Social Affairs observed on 
 (A) December 28 (B) December 18
 (C) December 6 (D) December 16
Answer: (B)

2. Name of the Capital city, through which the equator passes
 (A) Kinshesa (B) Nairobi
 (C) Quito (D) Bogota
Answer: (C)

3. Author of the work ‘The Other Side of Silence’, which deals with the atrocities during the 
partition of India.
 (A) Rajendar Singh Bedi (B) Urvasi Butalia
 (C) Bhishma Sahni (D) Amitav Ghosh
Answer: (B)

4. The reformer who organised “Kallumala Prakshobam” movement against the restriction of using ornaments by the untouchables
 (A) Ayyankali (B) Ayya Vaikunda Swamikal
 (C) Chattambi Swamikal (D) Sree Narayana Guru
Answer: (A)

5. The place known as “The Gateway to Kerala”
 (A) Wayanad (B) Palakkad
 (C) Cochin (D) Tiruvananthapuram
Answer: (B)

6. The main chemicals in air pollution that causes acid rain 
 (A) Sulphur dioxide and Nitrogen (B) Sulphur dioxide and Oxygen
 (C) Carbon dioxide and Sulphur (D) Nitrogen and Carbon dioxide
Answer: (A)

7. Percentage of alluvial soil in India
 (A) 18.5% (B) 15%
 (C) 28% (D) 43% 
Answer: (X)

8. The food for work programme was later renamed as 
 (A) IRY (B) IRDP
 (C) NREP (D) RLEGP
 Answer: (C)

9. The Chairman of the committee on innovation and entrepreneurship setup by NITI Aayog 
 (A) Swathi Piramal (B) Rajive Bajaj
 (C) Vishal Shika (D) Tarun Khanna
Answer: (D)


10. The river that originates in the Anaimudi Hills, flowing to Tamil Nadu 
 (A) Bhavani (B) Pambar
 (C) Khabani (D) Chaliar
Answer: (B)

11. ‘Poorna Swaraj’ declared by Indian National Congress at 
 (A) Lahore Session (B) Lucknow Session
 (C) Bombay Session (D) Allahabad Session
Answer: (A)

12. An organisation formed by Vagbhadanantha to fight against caste system and idol worship
 (A) Samatva Samajam
 (B) Athmavidya Sangam
 (C) Sadhujana Paripalana Sangam
 (D) Athmabhimana Prasthanam
Answer: (B)

13. The organisation established by Abdul Khader Moulavi for the social upliftment of Muslim society in Kerala
 (A) Muslim Education Society
 (B) Jamiyyathul Ulama
 (C) Kerala Mujahideen 
 (D) Travancore Muslim Mahasabha
Answer: (D)

14. The priest who introduced the idea of “One school for one Church” (oru pallik oru Pallikkodam) in the Kerala Sabha 1864
 (A) Aagustinose Thevarparambil
 (B) Mariyam Theresa Chiramel
 (C) Blessed Kuriakos Elias Chavara
 (D) Devasahayam Pillai 
Answer: (C)

15. Name the combined operation of Navy, Army and Airforce to rescue the Okhi victims
 (A) Operation Synergy
 (B) Operation Chain protection
 (C) Operation Flying Eagle
 (D) Operation Seashore
Answer: (A)

16. The play of V.T. Bhattathiripad which brought about revolutionary changes in the Brahmin society
 (A) Athma Vidya Kahalam
 (B) Sarasayya
 (C) Akilathirut
 (D) Adukkalayil ninnu Arangathekku
Answer: (D)

17. K.P. Ramanunni bagged ‘The Kendra Sahitya Academy’ for his work
 (A) Agraharathile Poocha (B) Arachar
 (C) Daivathinte Pustakam (D) Sufi Paranja Katha
Answer: (C)

18. Name the satellite, which launched by ISRO as its 100th satellite from Satheesh Dhawan Space Centre, Sreeharikotta on 12th January, 2018
 (A) IRNSS – 1H (B) Cartosat 2C
 (C) GSAT – 117 (D) PSLV – C40
Answer: (D)

19. Parent department of National Disaster Management Authority (India) abbreviated NDMA
 (A) Ministry of Defence
 (B) Ministry of Agriculture
 (C) Ministry of Home Affairs
 (D) Ministry of Public Grievances
 Answer: (C)

20. Panchayath Raj System of local self-government is incorporated in
 (A) The Directive Principles of the State Policy
 (B) The Fundamental Rights
 (C) National Development Council
 (D) A plan for Economic and Rural Development in India 
Answer: (A)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><0102, 03, 0405060708>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment