LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-5)

2018 - July (Question Paper-5)
* KERALA PSC- RADIOGRAPHER GR II - GOVT HOMOEOPATHIC MEDICAL COLLEGE
Question Code: 076/2018
Date of Test : 12/07/2018 Thursday

1. The Directive Principles of State Policy encoded in Indian Constitution was borrowed from _____ Constitution. 
  (A) Irish (B) British         
  (C) Germany      (D) American                                                     
Answer: (A)

2. Article-23 of Indian Constitution refers to 
  (A) abolition of untouchability  (B) prohibition of forced labour
  (C) abolition of child labour  (D) compulsory primary education 
Answer: (B)

3. Indian Constitution was amended for the first time in 
  (A) 1950  (B) 1951                        
  (C) 1952 (D) 1953 
Answer: (B)

4. In 2001 Valmiki Ambedkar Awas Yojana was started 
  (A) to provide homes for ST communities in the rural areas.
  (B) to provide homes for SC communities in the urban areas.
  (C) to improve the circumstances of the slum inhabitants.
  (D) to rehabilitate the beggars in India. 
Answer: (C)

5. Rural Landless Employment Guarantee Programme was launched by 
  (A) Narendra Modi        (B) Manmohan Singh   
  (C) Narasimha Rao        (D) Indira Gandhi        
Answer: (D)

6. Where did Chavara Kuriakose Elias Achan established first press in Kerala ?
  (A) Vazhakkunnath        (B) Mannanam 
  (C) Pulinkunnu  (D) Edathuruthy 
Answer: (B)

7. Who wrote the book Arul Nool ?
  (A) Thycaud Ayya      (B) Chattampi Swamikal      
  (C) VaikCunta Swamikal      (D) Ayyankali         
 Answer: (C)

8. Sadhujana Paripalana Sangham was founded in 
  (A) 1902  (B) 1904            
  (C) 1906             (D) 1907                                                             
Answer: (D)

9. Vakkom Abdul Khadar Moulavi published Al Islam in _____ language.
  (A) Malayalam  (B) Arabic         
  (C) Arabimalayalam      (D) English                                 
Answer: (C)
10. Who was the first editor of Swadeshabhimani weekly ?
  (A) C.P. Govinda Pillai    (B) Ramakrishna Pillai   
  (C) Vakkom Moulavi    (D) Narayana Pillai         
Answer: (A)

11. Velakkaran was published by 
  (A) Ayyankali  (B) Vagbhatanandan                
  (C) K. Kelappan (D) Sahodaran Ayyappan  
Answer: (D)

12. Nair Service Society's first school in Kerala was started at 
  (A) Karukachal  (B) Changanassery       
  (C) Perunna       (D) Meenchanda                       
Answer: (A)

13. Kumaragurudevan founded Prathyaksha Raksha Daiva Sabha at 
  (A) Pathanamthitta       (B) Tiruvalla      
  (C) Eraviperoor  (D) Chengannur                      
Answer: (C)

14. How many persons signed in the Malayali Memorial ?
  (A) 1001  (B) 10038          
  (C) 10083           (D) 10101                                                             
Answer: (B)

15. Who among the following was not associated with Vaikkom Satyagraha ?
  (A) K. Kelappan  (B) T.K. Madhavan         
  (C) Abdul Rahiman        (D) A.K. Gopalan            
Answer: (D)

16. N.Krishna Pillai accepts _____ as his ideal.
  (A) Henrik Ibson  (B) Edward Rose          
  (C) Tom Taylor           (D) W.B. Bernard           
Answer: (A)

17. Literary criticism on modern lines in Malayalam was started by  
  (A) P.K. Narayana Pillai    (B) M.P. Paul 
  (C) A.R. Raja Raja Varma   (D) Kuttikrishna Marar 
Answer: (C)

18. Which among the following districts became the first fully electrified district of India ? 
  (A) Thiruvananthapuram     (B) Palakkad  
  (C) Alappuzha    (D) Bangalore                           
 Answer: (B)

19. _____ won the Best Picture award in the 89th Academy Awards.
  (A) Moonlight    (B) La La Land   
  (C) Hacksaw Ridge        (D) The Salesman 
Answer: (A)

20. Arya Pallam worked for reforms among 
  (A) Pulaya women      (B) Tiyya women    
  (C) Nair women      (D) Namboodiri women  
Answer: (D)
<Next Question Paper><01020304, 05, 060708>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


3. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here


11. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
12. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
13. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment