LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-7)

2018 - July (Question Paper-7)
* KERALA PSC- ASSISTANT-STENOGRAPHER-CONFIDENTIAL ASST.GR.II-L.D.TYPIST-CLERK-TYPIST- KMTWWFB-GOVT.OWNED COMPANIES
Question Code: 081/2018
Date of Test : 26/07/2018 Thursday
1. The S.A.T. hospital at Thiruvananthapuram was built in memory of
(B) Sri. Aayilyam Thirunal (A) Prince Avittam Thirunal
(D) Raja Kesava Das (C) Sri. Uthradam Thirunal
Answer: (A)

2.The first Satyagraha of Gandhiji for the cause of Indigo farmers was observed at
(A) Ahmedabad (B) Sabarmati
(C) Bardoli (D) Champaran
Answer: (D)

3. The highest battle field in the world is
(A) Nefa (B) Siachen Glacier
(C) Jaisalmer (D) Silliguri
Answer: (B)

4. The Indo-Pak war in which Bangladesh was liberated as an independent country:
(A) 1948 war (B) 1965 war 
(C) 1971 war (D) 1999 war
Answer: (C)

5. The Muslim League started demanding a separate nation for the Muslims from the year
(A) 1940 (B) 1925 
(C) 1929 (D) 1919
Answer: (A)

6. Which was the first headquarters of the Portuguese in India ?
(A) Kappad (B) Goa 
(C) Cochin (D) Kozhikkode
Answer: (C)

7. The most literate district in India is
(A) Pathanamthitta (C) Alirajpur
(B) North Arcot (D) Selchip
Answer: (X)

8. Which one of the following is the longest highway of India ?
(A) NH-7 (B) NH-1 
(C) NII-213 (D) NH-47
Answer: (A)

9. What is the unit of measuring noise pollution ?
(A) Millibar (B) Decibel 
(C) Centimetre (D) Decimetre
Answer: (B)
10. Which one of the following is not a non-conventional source of energy?
(A) Wave power (B) Tidal power 
(C) Geothermal energy (D) Natural gas
Answer: (D)

11. Malabar cement factory is in
(A) Vadakara, Kozhikkode (B) Chavakkad, Thrissur 
(C) Valayar, Palakkad (D) Angamali, Ernakulam
Answer: (C)

12. Which among the following is the first travel account in Malayalam ?
(A) Bilathi Visesham (B) Varthamana Pusthakam 
(C) Njan Oru Pudiya Lokam Kandu (D) Amerikkayil Poya Katha
Answer: (B)

13. The nature of India as a Secular State:
(A) Pro-religions (C) Equal respect to all religions
(B) Irreligions (D) Anti-religions
Answer: (C)

14. All of the following are Dravidian languages, except :
(A) Marathi (B) Malayalam 
(C) Telugu (D) Kannada
Answer: (A)

15. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is situated
(A) Malappuram (B) Kozhikkode 
(C) Thiruvananthapuram (D) Thrissur
Answer: (D)

16. Ram Nath Kovind, the President of India, previously had served as the Governor of
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar 
(C) Gujarat (D) Madhya Pradesh
Answer: (B)

17. Which seashore in Kerala is famous for deposit of mineral soil ?
(A) Chavara (B) Varkala 
(C) Vizhinjam (D) Kayamkulam
Answer: (A)

18. Sabarigiri hydroelectric project is on which river ?
(A) Periyar (B) Kunthi 
(C) Kallada (D) Pamba
Answer: (D)

19. The controller of Indian capital market is
(A) SBI (B) SEBI
(C) RBI (D) NABARD
Answer: (B)


20. Which one of the following is known as the 'King of Metals'?
(A) Gold (B) Iron 
(C) Cobalt (D) Platinum
Answer: (A)

21. The birthday of, who of the following is celebrated as National Youth Day (January 12)?
(A) Mahatma Gandhi (B) Sardar Patel 
(C) Swami Vivekananda (D) Sarojini Naidu
Answer: (C)

22. According to recent studies, which country is world's safest country for a baby to be born ?
(A) India (B) Pakistan 
(C) Japan (D) Argentina
Answer: (C)

23. Jacinda Ardern is the Prime Minister of
(A) Australia (B) New Zealand
(C) France (D) Norway
Answer: (B)

24. Which is the film recently banned by Pakistan, as it promote black magic, some non-Islamic sentiments ?
(A) Pari (B) Kalyanam 
(C) Jaane Kyun De Yarron (D) Kala Viplavam Pranayam
Answer: (A)

25. The name of ambitious project to reforin public health sector introduced by Kerala Government is
(A) Sadgamaya (B) Prathyasha 
(C) Haritha Mission (D) Aardram Mission
Answer: (D)

26. India's First National Park for differently abled people started in the city of
(A) Hyderabad (B) Mumbai 
(C) Kolkata (D) Chennai
Answer: (A)

27. Which of the second official language of the state of Telangana ?
(A) Telugu (B) Urdu 
(C) Hindi (D) Tamil
Answer: (B)

28. Who is the present Chief Minister of Tripura ?
(A) Manik Sarkar (B) Desarath Deb  
(C) Biplab Kumar Deb (D) Tathagata Roy
Answer: (C)

29. Who is the youngest Indian girl won two gold medals at the International Shooting Spot Federation (ISSF) World Cup in Mexico ?
(A) Yashaswini Singh Deswal (B) Manu Bhaker
(C) Celine Goberville (D) Apurvi Chandela
Answer: (B)

30. Who is the Vice Chaiunan of NITI Aayog ?
(A) Arvind Panagaria (B) Amitabh Kant
(C) Dr. Rajiv Kumar (D) Shri Bibek Debroy
Answer: (C)

31. The film Ottamuri Velicham directed by
(A) Rahul Riji Nair (B) V.C. Abhilash
(C). Lijo Jose Pellissery (D) Mahesh Narayanan
Answer: (A)

32. The bilateral air exercise between India and Britain is known as
(A) KONKAN (B) NOMADIC ELEPHANT
(C) VARUNA (D) INDRADHANUSH
Answer: (D)

33. Who is the present Central Minister in charge of Civil Aviation ?
(A) Ashok Gajapati Raju (B) Suresh Prabhu
(C) Nitin Gadkari (D) Piyush Goel
Answer: (B)

34. Gary old man wins the best actor Oscar 2018, for his performance as Winston Churchil in
(A) Shape of Water
(B) Three Bill boards outside Ebbing Missouri 
(C) Darkest Hour
(D) Call Me By Your Name
Answer: (C)

35. Which is the first forest produce that has received Geographical Indication tag?
(A) Kanjiran (B) Kanikkonna 
(C) Bamboo (D) Nilambur Teak 
Answer: (D)

36. Who is the winner of the Vayalar Award, 2017?
(A) U.K. Kumaran (B) T.D. Ramakrishnan
(C) Subhash Chandran (D) K.R. Meera
Answer: (B)

37. Sree Narayana Guru founded the Advaita Ashram at
(A) Chempazhanthi (B) Aruvippuram 
(C) Aluva (D) Kalavancode
Answer: (C)

38. *Adi Bhasha' is a research work in the field of linguistics, written by
(A) Vaghhatananda (B) Chattampi Swamikal 
(C) Brahmananda Shivayogi (D) Sri Narayana Guru
Answer: (B)

39. Who raised the slogan No Caste, No Religion. No God for human being'!
(A) Sahodaran Ayyappan (B) Sree Narayana Guru 
(C) Vaikunda Swamikal (D) Ayyankali
Answer: (A)

40. Who is the founder of CMI Church (Carmelite of Mary Immaculate) ?
(A) Polkayil Yohannan (B) Kuria Kose Elias Chavara 
(C) Pampady John Joseph (D) Ilerman Gundert
Answer: (B)

41. In which year the play * Adukkalayil Ninnum Arangathek ku' published ?
(A) 1929 (B) 1931 
(C) 1982 (D) 1919
Answer: (A)

42. Who is the founder of 'Chirayankil Taluk Musilm Samajam'?
(A) Muhammed Abdul Rahiman (B) Makti Thangal 
(C) Vakkam Abdul Khadir Moulavi (D) Moidu Maulavi
Answer: (C)

43. In which year Vaikunta Swamikal organised Samatva Samajam?
(A) 1836 (B) 1846 
(C) 1850 (D) 1830
Answer: (A)

44. In 1959, who was given the title "Bharat Kesari' by the President of India ?
(A) Swadeshabhimani Ramkrishnapilla (B) Pandit K.P. Karuppan 
(C) V.T. Bhattathirippad (D) Mannath Padmanabhan
Answer: (D)

45. Who formed Ezhava Mahasabha ?
(A) Sree Narayan Guru (B) Dr. Palpu 
(C) Sahodaran Ayyappan (D) Kumaranasan
Answer: (B)

46. The birth place of Sahodaran Ayyappan was
(A) Cherai (B) Veganoor
(C) Kollur (D) Panmana
Answer: (A)

47. Jathikkummi is the first criticised caste system was written by
(A) Kumara Gurudevam  (B) Thaikkad Ayya 
(C) Pandit K.P. Karuppan (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (C)

48. Who was the founder of Cheramar Maha Sabha in 1921 ?
(A) Pandit K.P. Karuppan (B) Poikayil Yohannan 
(C) Kuriakose Elias Chavara (D) Pampady John Joseph
Answer: (D)

49. In which year Paliyam Satyagraha was organised ?
(A) 1947  (B) 1924 
(C) 1931 (D) 1937
Answer: (A)

50. Representation given to the Raja of Travancore requesting deserving jobs to qualified Malayalees in government service is known as
(A) Ezhava Memorial (B) "The Nivarthana Agitation 
(C) Malayali Memorial (D) The Nair Representations
Answer: (C)

51. "Kadora Koodaram' is the first work written by the social reformer :
(A) Muhammed Abdu Rahiman (B) C. Kesavan 
(C) Kuramban Daivathan (D) Makti Thangal
Answer: (D)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><010203040506, 07, 08>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here




10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment