LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-8)

2018 - July (Question Paper-8)
* KERALA PSC- CONFIDENTIAL ASSISTANT GR II - SR FOR SC/ST - VARIOUS
Question Code: 083/2018
Date of Test : 31/07/2018 Tuesday
1. ‘Habeebinte Dinakkurippukal’ is a Malayalam book written by
 (A) Kureepuzha Sreekumar (B) Kamala Surayya
 (C) K.P. Ummer (D) P.K. Parakkadavu
Answer: (A)

2. The first E-State in India
 (A) Kerala (B) Goa
 (C) Punjab (D) Gujarat
Answer: (C)

3. To achieve complete digital literacy in Kerala, the government announced
 (A) Digital Kerala (B) Vision 2020
 (C) LIFE (D) None of these
Answer: (B)

4. “Parrot Lady” is a
 (A) Pappaya seed (B) Coconut seed
 (C) Lady finger seed (D) Khajuraho sculpture
Answer: (D)

5. The official fruit of Kerala
 (A) Mango (B) Coconut
 (C) Jackfruit (D) All of the above
Answer: (C)

6. The country did not qualify for FIFA World Cup 2018
 (A) Italy (B) Poland
 (C) Egypt (D) Panama 
Answer: (A)

7. The Nobel Prize for Literature 2017 won by
 (A) Kisimi Shykkaro (B) Kazuo Ishiguro
 (C) Nakamura (D) None of these 
Answer: (B)

8. The Ezhuthachan Puraskaram 2017 won by 
 (A) C. Radhakrishnan (B) U.K. Kumaran
 (C) Prabha Varma (D) K. Sachidanandan 
Answer: (D)

9. The Chancellor of Viswa Bharathi University in West Bengal
 (A) Prime Minister (B) Governer of Bengal
 (C) C.M. of Bengal (D) None of these
Answer: (A)
10. Who won the Wimbledon Tennis Men’s Singles title in 2017 ?
 (A) Andy Murray (B) Nadal
 (C) Roger Federer (D) Djokovic
Answer: (C)

11. Which language got The Classical Status first time in India ?
 (A) Sanskrit (B) Tamil
 (C) Hindi (D) Indus Script
Answer: (B)

12. The country sharing longest frontier with India
 (A) Pakistan (B) China
 (C) Nepal (D) Bangladesh
Answer: (D)

13. The fastest river in India 
 (A) Brahmaputra (B) Kosi
 (C) Tista (D) Mandovi
Answer: (C)

14. Dal Lake situated in 
 (A) Jammu (B) Srinagar
 (C) Shimla (D) Hyderabad
 Answer: (B)

15. Most important soil type in India
 (A) Alluvial Soil (B) Black Soil
 (C) Red Soil (D) Laterite Soil
Answer: (A)

16. East India Association founded by
 (A) W.C. Banerjee (B) Phirozsha Mehta 
 (C) K.T. Telang (D) Naoroji 
Answer: (D)

17. The movement organized on November 1913 at San Francisco in USA :
 (A) Ghadar (B) Akali Dal
 (C) Azad-hind-fauj (D) HSRA
Answer: (A)

18. The first Five Year Plan in India inaugurated in
 (A) 1952 (B) 1951
 (C) 1950 (D) 1948
Answer: (B)

19. “If a God were to tolerate untouchability I would not recognize him as God at all.” Who said it ?
 (A) Gandhiji (B) Nehru
 (C) Tilak (D) Vivekananda
Answer: (C)


20. “Deepawali Declaration” was made by :
 (A) Lord Curzon (B) Lord Wavell
 (C) Lord Linlithgow (D) Lord Irwin
Answer: (D)

21. Who gave leadership to Perinad Lahala ?
 (A) Sahodaran Ayyappan (B) Ayyankali
 (C) Vaikunda Swamikal (D) None of these
Answer: (B)

22. Akalees from Punjab came and gave their support to
 (A) Vaikkom Sathyagraham (B) Guruvayur Sathyagraham
 (C) Paliyam Sathyagraham (D) Malabar Rebellion
 Answer: (A)

23. A monthly named “Al-Islam” was published by ;
 (A) Abdu Rahiman (B) E. Moidu Moulavi
 (C) Vakkam Moulavi (D) Ramakrishna Pillai
Answer: (C)

24. Slavery abolished in Travancore in 
 (A) 1800 (B) 1815 
 (C) 1820 (D) 1812 
Answer: (D)

25. “Sultan Aurangazib” is a Malayalam book written by
 (A) E. Moidu Maulavi (B) Vakkam Maulavi
 (C) Abdu Rahiman (D) Dr. KKN Kuruppu
Answer: (A)

26. Hajur Inscription is associated with :
 (A) Ayyan Atikal (B) Karunanthadakkan
 (C) Marthnda Varma (D) Tippu Sultan
Answer: (B)

27. The second highest peak in Kerala :
 (A) Anamudi (B) Ezhimla
 (C) Anamala (D) Agastya Kudam
Answer: (D)

28. Kudumbasree, the Women Empowerment programme in Kerala, inaugurated in :
 (A) 1995 (B) 1997
 (C) 1998 (D) 2000
Answer: (C)

29. How many districts in Kerala have sea coast ?
 (A) Nine (B) Eight
 (C) Ten (D) Seven
Answer: (B)


30. “Atmanuthapam” is an anthology of poem written by :
 (A) Narayana guru (B) Ayyankali
 (C) Father Kuriakose Eliyas (D) None of these
 Answer: (C)

31. Kerala Police Academy is situated in
 (A) Thiruvananthapuram (B) Thrissur
 (C) Malappuram (D) Kollam
Answer: (B)

32. “Indra Dhanush” is a project related to :
 (A) Militory Reforms (B) Educational Reforms 
 (C) Agricultural Reforms (D) Banking Reforms 
Answer: (D)

33. The Oldest Public Sector Bank in India
 (A) Vijaya Bank (B) SBI
 (C) Allahabad Bank (D) Nedungadi Bank
Answer: (C)

34. According to the Constitution of India, maximum number of members in a State Legislative Assembly :
 (A) 500 (B) 402
 (C) 742 (D) 792
Answer: (A)

35. The authority to appoint Supreme Court Judges in India
 (A) Prime Minister (B) Law Minister
 (C) Chief Justice-Supreme Court (D) President
Answer: (D)

36. In which High Court in India started “Green Bench” for the first time ?
 (A) Kerala (B) Kolkata
 (C) Delhi (D) Bhubaneshwar 
Answer: (B)

37. The Headquarters of Kerala Human Rights Commission :
 (A) Trivandrum (B) Cochin
 (C) Ernakulam (D) Nedumbaseri
Answer: (A)

38. Indian Parliament passed the Right to Education Act on :
 (A) August 4, 2010 (B) August 4, 2009
 (C) April 4, 2010 (D) None of these
Answer: (B)

39. The Headquarters of National S.T. Commission in India 
 (A) Lucknow (B) Ranchi
 (C) New Delhi (D) Ahmedabad 
Answer: (C)

40. Prime Minister Gram Sadak Yojana aims to develop
 (A) Anganwadis (B) Health Centres
 (C) Primary Schools (D) Village Roads
Answer: (D)

41. ‘Opah’ is a variety of : 
 (A) Goat (B) Frog
 (C) Fish (D) Cow 
Answer: (C)

42. pH value of Sea Water
 (A) 8.0 (B) 12.0
 (C) 4.2 (D) 9.6
Answer: (A)

43. The content of ‘Blue Gas’ is
 (A) Carbon Monoxide (B) Hydrogen
 (C) Both (A) & (B) (D) None of these
Answer: (C)

44. Boudoun Test check the purity of
 (A) Honey (B) Ghee
 (C) Blood (D) All of the above
Answer: (B)

45. Quantum Theory initiated by 
 (A) Max Plank (B) Einstein
 (C) Christian Bernard (D) C.V. Raman
Answer: (A)

46. Cells discovered by
 (A) Griger Mendal (B) Rutherford
 (C) Robert Hook (D) John Dalton
Answer: (C)

47. The first satellite developed for defence purpose in India 
 (A) G Sat 3 (B) G Sat 7
 (C) G Sat 12 (D) None of these
Answer: (B)

48. Antrix Corporation Ltd. established in
 (A) 1990 (B) 1991
 (C) 1993 (D) 1992 
Answer: (D)

49. Which one of the following is true about JUGNU ?
 (A) It is developed in Kanpur IIT. (B) It is a remote sensing satellite.
 (C) It is first nano satellite India. (D) All of the above 
Answer: (D)

50. Which is the sixth taste form identified by scientist in 2015 ?
 (A) Umami (B) Oleogustus
 (C) Umami Sweet (D) None of these 
Answer: (B)
<Next Question Paper><01020304050607, 08>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here





10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment