LATEST

Tuesday, 31 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-4)

2018 - July (Question Paper-4)
* KERALA PSC- LOWER DIVISION CLERK - APEX SOCIETIES OF COOPERATIVE SECTOR IN KERALA
Question Code: 075/2018
Date of Test : 10/07/2018 Tuesday
1. Which of the following was the leader who not participated of Nivarthana Agitation ?
  (A)  C. Kesavan  (B)  N.V Joseph 
  (C)  P.K Kunju  (D)  G.K Pillai
Answer: (D)

2. The first session of the Praja mandal be held at _____in January 1942. 
  (A)  Irirnjalakuda  (B)  Cochin 
  (C)  Vaikom  (D)  Kottayam
Answer: (A)

3. Antyodaya Anna Yojana was launched in _____
  (A)  December 25, 2000  (B)  December 25, 2001 
  (C)  December 23, 2000  (D)  December 23, 2001
Answer: (A)

4. The Nobel Prize Winner for Medicine 2016
  (A)  William C. Campbell  (B)  Yoshinori Ohsumi 
  (C)  May Britt Moser  (D)  Edvard Moser
Answer: (B)

5. The Article in the Constitution which gives the Primary Education in Mother Tongue :
  (A)  Article 348(A)  (B)  Article 350(A) 
  (C)  Article 352(A)  (D)  Article 354(A)
Answer: (B)

6. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed ?
  (A)  Government of India Act, 1935 (B)  Cripp’s Mission, 1942 
  (C)  Cabinet Mission plan,1946 (D)  Mountbatten Plan, 1947
Answer: (C)

7.  The first state to become bifurcated after Independence was 
  (A)  Bombay  (B)  Madras 
  (C)  Bengal  (D)  Hyderabad
Answer: (A)

8. Who is the present Chairman of the National Commission for Protection of Child Rights 
(NCPCR) ?
  (A) Kushal Singh (B)  Sruiti Narain Kacker 
  (C)  Kanwer Singh  (D)  Kiran Beddi 
Answer: (B)

9. In which state of India the famous festival of Horn bill celebrated ?
  (A)  Manipur  (B)  Nagaland 
  (C)  Meghalaya  (D)  Arunachal Pradesh
Answer: (B)
10.  First Modern factory for the manufacture of coir was opened at Alleppey during the period of
  (A) Utram Thirunal Marthanda Varma (B)  Ayilyam Thirunal 
  (C)  Sri Mulam Thirunal (D)  Sri Chithira Tirunal 
Answer: (A)

11. Who says the Revolutionary message ‘No Caste, No Religion, No God for Man’ ?
  (A)  Sahodaran Ayyappan  (B)  Chattampi Swamikal 
  (C)  Ayyan Kali (D)  V.T. Bhattathirippad
Answer: (A)

12.  First Chief Minister of Kerala from a Backward Community was 
  (A)  R. Shanker  (B)  C.H. Muhammed Koya 
  (C)  K. Karunakaran  (D)  Pinarayi Vijayan
Answer: (A)

13.  The Protection of Women from Domestic Violence Act (PWDVA) came into force on 
  (A)  26th October, 2004  (B)  26th October, 2005 
  (C)  26 th October, 2006  (D)  26th October, 2007
Answer: (C)

14.  Name the First women Magazine published in Kerala. 
  (A)  Lakshmi Bai  (B)  Vidhya Vinodini 
  (C) Mahila  (D) Suguna Bodhini
Answer: (D)

15. _____ was the Thakazhi Sivasankaran Pillai’s work.
  (A)  Brantalayam  (B)  Enippadikal 
  (C)  Moodupadam  (D)  Kondayil Ninnu Kurusilekku
Answer: (B)

16.  Which of the following the Iron lady of Kerala ?
  (A)  Annie Mascarene  (B)  A. V Kuttimalu Amma 
  (C)  Akkamma Cheriyan  (D)  Lalitha Prabhu
Answer: (C)

17.  Who has been appointed the new Chairman of Cauvery Water Dispute Tribunal ?
  (A)  Justice Kasthuri Rangon  (B)  Justice Balbir Singh Chauhan 
  (C)  Justice Abhay Manohar Sapre  (D)  Justice Bala krishnan
Answer: (C)

18. The Historic site 'Hampi' is located in which of the following states :
  (A)  Tamil Nadu  (B)  Karnataka 
  (C) Andhra Pradesh  (D) Maharashtra
Answer: (B)

19.  Who was crowned as the 65th Miss Universe, held on 30th January, 2017 ? 
  (A)  Iris Mittenaere  (B)  Raquel Pelissier
  (C) Andrea Bezde Kova  (D)  Connie Jimenez
Answer: (A)

20.  Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan was the chief guest of 68th Republic day celebration. He was the crown prince of 
  (A)    Bahrain  (B) Qatar 
  (C) United Arab Emirates  (D) Saudi Arabia 
Answer: (C)
<Next Question Paper><010203, 04, 05060708>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here

* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here

10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment