LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-6)

2018 - June (Question Paper-6)

* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR- MECHANIC REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING- INDUSTRIAL TRAINING
Question Code: 67/2018
Date of Test : 29/06/2018 Friday

1. Which one of the following is not a basic features of the Indian Constitution ?
(A) Parliamentary form of Government
(B) Federal form of Government
(C) Presidential form of Government
(D) Independence of Judiciary
Answer: (C)

2. The number of Fundamental Rights Constitution originally consists of :
(A) 6 (B) 8 (C) 7 (D) 9
Answer: (C)

3. The first, Right to Information application submitted by Shahid Raza Burney to a police in:
(A) Pune (B) Thane 
(C) Muzafarnagar (D) Patna
Answer: ()A

4. In which year National Rural Employment Guarantee Yojana (NREGY), scheme was renamed as MNREGA ?
(A) February, 2006 (B) April, 2006 
(C) August, 2009 (D) December 2009
Answer: (D)

5. The CMS press, Kottayam, was established in 1821 by :
(A) Dr. Herman Gundert (B) Rev. Benjamin Bailey
(C) Kuriakkose Elias Chavara Achan (D) Anjelo Francis
Answer: (B)

6. ‘Make Namboodhiri a human being’ was the slogan of :
(A) Samathwa Samajam (B) Jathinasini Sabha
(C) Kalliyanadayani Sabha (D) Yogakshema Sabha
Answer: (D)

7. The movement that led to the formation of the first Public Service Commission in the state of Travancore was :
(A) Guruvayoor Satyagraha (B) Civil Disobedience Movement
(C) Nivarthana Agitation (D) Vaikom Satyagraha
Answer: (C)

8. Which Patriot was the brain behind Malayali Memorial Petition submitted to Maharaja of Travancore ?
(A) G.P. Pillai (B) K. Kelappan
(C) Dr. Palpu (D) Chempaka Raman Pillai
Answer: (A)

9. Which is the paper edited by C. Krishnan to campaign vigorously against untouchability ?
(A) Kerala Kaumudi (B) Mitavadi
(C) Desabhimani (D) Sujanandini
Answer: (B)

10. ‘Ritumati’, the drama portrayed the cloistered life led by Namboothiri women, written by :
(A) V.T. Bhattathiripad
(B) M.P. Bhattathiripad
(C) Kurur Nilakantan Namboothiripad
(D) N. Krishna Pillai
Answer: (B)

11. The freedom fighter belong to famous Palakkad Anakkara Vadaketh family :
(A) Lalitha Prabhu (B) Parvathi Nenmani Mangalam
(C) A.V. Kuttimalu Amma (D) Arya Pallam
Answer: (C)

12. Who is the social reformer voiced against caste system and untouchability through the ‘Jathikummi’ ?
(A) P.K. Chathan Master (B) Vagbhatananda
(C) Sahodaran Ayyappan (D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: (D)

13. The Kerala leader attended Coconada (Kakinada) congress session in 1923 and enlisted congress support in his fight for social justice :
(A) Dr. Ayyathan Gopalan (B) C. Krishnan
(C) C.V. Kunjuraman (D) T.K. Madhavan
Answer: (D)

14. ‘Ente Poorvakala Smaranakal’, the work written by the political leader :
(A) A.K. Gopalan (B) A.K. Antony
(C) V.T. Bhattathiripad (D) E.M.S. Namboothiripad
Answer: (A)

15. In which year G. Sankara Kurup got the Bharatiya Gnanapidham Award ?
(A) 1968 (B) 1966 
(C) 1955 (D) 1976
Answer: (B)

16. Who is the present CEO of Rajya Sabha T.V. ?
(A) Gurdeep Singh Sappal (B) Shashi Sekhar Vempati
(C) P.J. Kurian (D) M. Venkaiah Naidu
Answer: (B)

17. Who is the winner of US open badminton Championship Men’s Single held at California in 24th July 2017 ?
(A) H.S. Pranoy (B) Parupalli Kashyap
(C) Kidambi Srikanth (D) Sai Praneeth
Answer: (A)

18. Who is the director of controversial Bollywood film ‘Indu Sarkar’ ?
(A) Tigmanshu Dhulia (B) Madhur Bhandarkar
(C) Sayed Ahamed Afzal (D) Mohit Marwah
Answer: (B)

19. Who is the present Chairman of NITI Aayog ?
(A) Dr. Rajiv Kumar (B) Aravind Panagaria
(C) Amitab Kanth (D) Sri. Narendra Modi
Answer: (D)

20. ‘Freedom From Waste’ campaign launched by :
(A) Suchithwa Mission (B) Swachh Bharath
(C) Life Mission (D) Haritha Kerala Mission
Answer: (D)
<Next Question Paper><0102030405, 06, 07>
This Question Paper Free Download (PDF) -> Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment