LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-4)

2018 - June (Question Paper-4)

* KERALA PSC- HSST PHYSICS- JUNIOR- KHSE
Question Code: 65/2018
Date of Test : 27/06/2018 Wednesday

1. Which Article of the Indian Constitution described by Ambedkar as the “Heart and Soul” ?
(A) Article 14 (B) Article 52 
(C) Article 24 (D) Article 32
Answer: (D)

2. The term “PURA” is associated with which of the following ?
(A) Project for Urban and Regional Affairs
(B) Provision of Urban Amenities in Rural Areas
(C) Public Undertaking Regulation Act
(D) Public Utilities Regulatory Analyst
Answer: (B)

3. Identify the Commission appointed to study the problems connected with Centre-State relations.
(A) Sarkaria Commission (B) Mandal Commission
(C) Liberhan Commission (D) Nanavathy Commission
Answer: (A)

4. In which year Indian Parliament passed the ‘Protection of women from domestic violence Act” ?
(A) 2009 (B) 2010 
(C) 2007 (D) 2005
Answer: (D)

5. The concept of Directive Principles of State Policy adopted into the constitution of India from which country ?
(A) Britain (B) USA 
(C) Ireland (D) Germany
Answer: (C)

6. From the listed items, identify the schemes related with employment generation and poverty alleviation.
(A) RSBY (B) MGNREGS 
(C) IRDA (D) ITDP
Answer: (B)

7. Which part of the Indian constitution deals with fundamental rights ?
(A) Part III (B) Part IV 
(C) Part VI (D) Part I
Answer: (A)

8. The term of office of the Chairperson and members of National Commission for Protection of Child Rights ?
(A) 6 years (B) 5 years 
(C) 4 years (D) 3 years
Answer: (D)

9. Which article of the Indian constitution deals with constitution amendments ?
(A) Article 352 (B) Article 326 
(C) Article 368 (D) Article 360
Answer: (C)

10. Which organization is related to the Right to Information Act, 2005 ?
(A) Chipko Movement
(B) Bharatiya Kisan Union
(C) Mazdoor Kisan Shakti Sangathan
(D) Narmada Bachao Andolan
Answer: (C)

11. The social reformer in Kerala started the journal ‘Atmavidyakahalam’.
(A) Ayyankali (B) Vaikunda Swamikal
(C) Vaghbhatananda (D) V.T. Bhattathirippad
Answer: (C)

12. Which event is hailed by Gandhiji as ‘A miracle of modern times’ ?
(A) Savarna Jatha (B) Temple entry Proclamation
(C) Guruvayur  Sathyagraha (D) Vaikom Sathyagraha
Answer: (B)

13. ‘A lighted lantern between two elephants and an open book on a book holder’ is the emblem of:
(A) Kerala State Library Council (B) Purogamana Sahithya Prasthanam
(C) Kerala University (D) Nataka Prasthanam
Answer: (A)

14. Who wrote the book ‘Punarjanma Smaranakal’ ?
(A) P.K. Chathan Master (B) M.C. Joseph
(C) Swami Ananda Theerthan (D) P. Krishnapillai
Answer: (B)

15. C.M.S. Press, the first printing press in Kerala was established by :
(A) Elias Kuriakose Chavara (B) Poikayil Yohannan hannan
(C) Benjamine Bailey (D) Hermen Gundert
Answer: (C)

16. Which Indian city is associated with India’s first air conditioned Suburban local train ?
(A) Kolkata (B) Mumbai 
(C) Bangalore (D) Delhi
Answer: (B)

17. Who is the Current President of South Korea ?
(A) Moon Jae-in (B) Xi Jinping
(C) Roh Tae-Woo (D) Kim Jong un
Answer: (A)

18. Which is the hardest substance available on earth ?
(A) Platinum (B) Silver 
(C) Gold (D) Diamond
Answer: (D)

19. Bleeding gums or tooth loss is a symptom of the disease :
(A) Glaucoma (B) Scurvy 
(C) Goitre (D) Beri-beri
Answer: (B)

20. The World’s first country to grant Citizenship to a robot :
(A) Israel (B) Saudi Arabia 
(C) Britain (D) Germany
Answer: (B)
<Next Question Paper><010203, 04, 050607>
This Question Paper Free Download (PDF) -> Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment