LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-5)

2018 - June (Question Paper-5)

* KERALA PSC- MEDICAL OFFICER AYURVEDA- ASSISTANT INSURANCE MEDICAL OFFICER -AYURVEDA-INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE-INSURANCE MEDICAL SERVICE
Question Code: 66/2018
Date of Test : 28/06/2018 Thursday

1. In which year K. Ramakrishnapilla became the editor of Swadeshabhimani ?
(A) 1905 (B) 1907 (C) 1906 (D) 1910
Answer: (C)

2. A.G. Velayudhan is related with which of the following agitation ?
(A) Nivarthana Agitation (B) Malayali Memorial
(C) Paliyam Sathyagraha (D) Guruvayoor Sathyagraha
Answer: (C)

3. Who among the following social reformer was known as ‘Kali’ in his childhood ?
(A) Ayyankali (B) Pandit K.P. Karuppan
(C) K. Kelappan (D) Velukutty Arayan
Answer: (A)

4. Which one of the following is not written by Kunhikuttan Thampuran ?
(A) Subhadraharanam (B) Jarasandhavadham
(C) Sri Sankaragurucharitham (D) Amarukasathakam
Answer: (D)

5. Of whose reign Vaikunda Swami was arrested and put to Singarathoppu Jail ?
(A) Dharma raja (B) Marthandavarma
(C) Swathi Thirunal (D) Balaramavarma
Answer: (C)

6. Akkamma Cherian elected to Travancore State Assembly in :
(A) 1945 (B) 1947 
(C) 1952 (D) 1949
Answer: (B)

7. The person who was elected as the chairman of Arabic Board of Travancore Government ?
(A) K.M. Seethi (B) Vakkom Moulavi
(C) Muhammad Haji Kannu (D) K.M. Munshi
Answer: (B)

8. ‘Vidyaposhini’ was organized under the leadership of :
(A) G. Sankarakurup (B) Ponkunnam Varkey
(C) C. Krishnan (D) K. Ayyappan
Answer: (D)

9. Govindhan Kutty Menon later known in history as :
(A) Chattampi Swamikal (B) Swami Anandha Teerthan
(C) Vagbhadanandha (D) Brahmananda Sivayogi
Answer: (D)

10. Which one of the following social reformer is related with Vaikkom Sathyagraha ?
(A) Vaikunda Swamikal (B) E.V. Ramaswamy Naikar
(C) V.T. Bhattathiripad (D) Kumaranasan
Answer: (B)

11. Of the following Committees which is not related with Panchayathi Raj System ?
(A) B.S. Chouhan Committee (B) V.T. Krishnamachari Committee
(C) G.V.K. Rao Committee (D) Balwant Rai Mehtha Committee
Answer: (A)

12. Article 60 of our constitution deals with :
(A) Prime Minister (B) President
(C) Union Ministers (D) Governors
Answer: (B)

13. Judicial Review of our Constitution is adopted from :
(A) Ireland (B) UK 
(C) United States (D) Switzerland
Answer: (C)

14. Integrated Child Development Service (ICDS) launched in India on :
(A) 2nd Oct. 1975 (B) 2nd Oct. 1985
(C) 5th Sept. 1972 (D) 5th Sept. 1982
Answer: (A)

15. Altamira Cave is situated in :
(A) Spain (B) South Africa 
(C) Germany (D) Kenya
Answer: (A)

16. Name the Super cluster of galaxies discovered by Indian astronomers :
(A) Saraswathi (B) Brahma 
(C) Gangotri (D) Mayaa
Answer: (A)

17. The Parappana Agrahara Central Jail is situated at :
(A) Hyderabad (B) Chennai 
(C) Pune (D) Bengaluru
Answer: (D)

18. The first Chairman of Indian Atomic Energy Commission :
(A) Satheesh Dhawan (B) Raja Ramanna
(C) APJ Abdul Kalam (D) Homi J Bhaba
Answer: (D)

19. In which of the following rivers the Majuli Island situated ?
(A) Kabani (B) Ganga 
(C) Brahmaputra (D) Sindhu
Answer: (C)

20. Lilly King of the United States is associated with :
(A) Golf (B) Swimming 
(C) Basket Ball (D) Shot putting
Answer: (B)
<Next Question Paper><01020304, 05, 0607>
This Question Paper Free Download (PDF) -> Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment