LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -140

2781. The first vice president of U.S.A.: 
(a) Thomas Jefferson (b) James Madison
( c) John Adams ( d) George Washington 
Answer: (c)

2782. Lolitha is written by: 
(a) Maxim Gorkey (b) Leo Tolstoy
(c) Ivan Turganev (d) Vladimir Nabokov 
Answer: (d)

2783. Who is the father of optical fiber:
(a) Narinder Singh Kapany (b} Roentgen
(c) Charles Goodyear (d) Graham Bell 
Answer: (a)

2784. Who wrote the novel 'City of Joy':
(a) Dominique Lapierre (b) Larry Collins 
(c) Rolland Joffe (d) Dominique Lapierre & Larry Collins 
Answer: (a)

2785. Simon Bolivar was born in:
(a) Peru (b) Bolivia 
(c) Colombia (d) Venezuela
Answer: (d)

2786. The oldest regiment of Indian Army: 
(a) Jat Regiment (b) Punjab Regiment
(c) Maratha Regiment (d) Madras Regiment 
Answer: (d)

2787. Who represented parsi community in the first meeting of the Constituent Assembly of India? 
(a) Franc Antony (b) H.P.Modi
(c) Badruddin Tyabji (d) None of these 
Answer: (b)

2788. German Measles is also known as: 
(a) Rubella (b) Anthrax
( c) Addison's disease ( d) None of these 
Answer: (a)

2789. The original name of Tulsidas? 
(a) Mahesh Das (b) Ram Bola
(c) Ramachandra Panduranga (d) Ramtanu Pandey 
Answer: (b)
2790. The last confinement of Gandhiji was in: · 
(a) Yervada Jail (b) Agakhan Palace 
(c) Thihar Jail    (d) None of these
Answer: (b)

2791. Number of countries bordering' China:
(a) 14 (b) 19 f 
(c) 21 (d) 9
Answer: (a)

2792. A narrow 'V' shaped valley is ref erred to as: 
(a) Glacier. (b) Meander
(c) Gorge (d) Dune 
Answer: (c)

2793. The Indus valley site Sutkagender is in:
(a) Gujarat (b) Punjab 
(c) Rajastan (d) Pakistan 
Answer: (d)

2794. Victoria Falls is in the river:
(a) Nile (b) Zambezi 
( c) Amazon ( d) Congo 
Answer: (b)

2795. Who issued the first everlong inscription in chaste Sanskrit? 
(a) Rudradama (b) Asoka
( c) Kanishka ( d) Harsha 
Answer: (a)

2796. The Parthian ruler when St.Thomas came to India:
(a) Gondophernes (b) Kadphises
(c) Rudradama (d) Kanishka 
Answer: (a)

2797. The Deputy Prime Ntinister in India usually holds key portfolios like: · 
(a) Home, Finance   (b) External Affairs, Education 
(c) Education, Defence (d) lndustry,Railway 
Answer: (a)

2798. India's external intelligence agency:
(a) Intelligence Bureau  (b) Research and Analysis Wing 
(c) C.B.I. (d) N.S.G. 
Answer: (b)

2799. The most populous island in India:
(a) Majuli (b) Kavarati
(c) Salsette (d) Middle Andaman 
Answer: (c)
2800. There is approximately ....... number of districts in India: 
(a) 600 (b) 500 
(c) 700 (d) 800
Answer: (a)

2801 . Bakhtar is the news agency of: 
(a) Pakistan . (b) Malaysia
( c) Japan ( d) Afghanistan 
Answer: (d)

2802 Where one can see 'Amar Jawan Jyothi ? 
(a) Red Fort (b) Gateway of India 
(c) India Gate (d) Jallianwalla Bagh
Answer: (c)

2803. Who wrote 'Gift to Monotheists': 
(a) Mahathma Gandhi (b) Raja Ram Mohun Roy 
(c} Annie Besant ( d) Bhagat Singh
Answer: (b)

2804. The Chairman of the Public Accounts Committee is normally: 
(a) Finance Minister (b) Speaker
(c) Chief Minister (d) Leader of the Opposition 
Answer: (d)

2805. Ramnath Goenka was the founder chairman of:
(a) The Hindu (b) Pioneer 
(c) Indian Express (d) Times of India 
Answer: (c)
<Next Page>< 01,.....,138139, 140, 141142143144,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here



10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment