LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -130

2521. The Constitution of India bestows ..... citizenship on all of the people of India. 
(a) Single (b) Dual
( c) Federal ( d) All the three 
Answer: (a)

2522. The Constitution of India describes India as a ...... of States. 
(a) Federation (b) Emirate
(c) Union (d) None of these 
Answer: (c)

2523. A. private, disinterested person chosen by the parties in arbitration to hear evidence concerning the dispute and to make an award based on the evidence. 
(a) Arbitrator (b) Defendant
( c) Plaintiff ( d) Counsel 
Answer: (a)

2524. The legal process by which the government takes private land for public use, paying the owners a fair price.
(a) Attaclunent (b) Condemnation 
(c) Auction (d) None of these
Answer: (b)

2525. Temporary cessassion or suspension of hostilities:
(a) Armistice (b) Curfew 
( c) Espionage ( d) Quarentine
Answer: (a)

2526. A person who knowingly and voluntarily participates with another in a criminal activity
(a) Accomplice (b) Martinet
(c) Truant (d) Pagan.
Answer: (a)

2527. The name of a writ having for its object to bring a person before a court
(a) Mandamus (b) Habeus Corpus
(c) Certiorari (d) None of these 
Answer: (b)

2528. The National Human Rights Commission was established in: 
(a) 1990 (b) 1991 
(c) 1992 (d) 1993
Answer: (d)

2529. The number of Fundamental Duties in the Indian Constitution: 
(a) 11 (b) 10
(c) 9 (d) 12
Answer: (a)
2530. CBI was formed in: 
(a) 1963 (b) 1964 
(c) 1965 (d) 1966 
Answer: (a)

2531. The law which prevents the reproduction of literary or artistic works: 
(a) Copyright (b) Patent
(c) Easement (d) None of these 
Answer: (a)

2532. The first chairman of the National Human Rights Commission: 
(a) AS. Anand
(b) Venkitachelliah 
(c) Ranganath Mishra
(d) None of these 
Answer: (c)

2533. Territorial Army was raised in: 
(a) 1949. (b) 1948 
(c) 1962 (d) 1965
Answer: (a)

2534. The first country in the world to start a Finger Print Bureau:
(a) USA (b) England 
(c) India (d) France 
Answer: (c)

2535. The first country in the world where Special Branch of Police was formed: 
(a) England (b) USA
(c) India (d) China 
Answer: (a)

2536. Detaining of a person by lawful process or authority to assure his or her appearance to any hearing:
(a) Parole (b) Custody
(c) Prosecution (d) None of these
Answer: (b)

2537. In which part of the Constitution Fundamental Rights are included? 
(a) II (b) III 
(c) N (d) V
Answer: (b)

2538. Kerala is the ...... th state in India which was brought under President's rule: 
(a) First (b) Fifth 
( c) Second ( d) Third
Answer: (b)

2539. Lie detector is otherwise known as: 
(a) Polygraph (b) Kymograph
(c) Black box (d) None of these
Answer: (a)

2540. The Governor General who organised Police Force in India:
(a) Dalhousie (b) Rippon 
( c) Curzon ( d) Cornwallis
Answer: (d)

2541. Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act was passed by Parliament in: 
(a) 1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988 
Answer: (a)

2542. The Constitution gives the power to regulate the right of citizenship by law. 
(a) Parliament
(b) Supreme Court
( c) Election Commission
( d) President 
Answer: (a)

2543. The headquarters of Assam Rifles?
(a) New Delhi (b) Tekanpur 
( c) Guwahati ( d) Shillong
Answer: (d)

2544. The social disgrace abolished by Article 17 of the Constitution:
(a) Dowry (b) Untouchability 
(c) Bribe (d) Corrpution 
Answer: (b)

2545. The state shall organise village panchayats as units of self government. This is enshrined in Article: ..........
(a) 40 (b) 44 
(c) 45 (d) 48 
Answer: (a)
<Next Page>< 01,....., 127128129, 130, 131132133134,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment