LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -145

2906. Stratford-upon-Avon is the birth place of:
(a) Sherlock Holmes (b) Shakespeare (c) Bernard Shaw
(d) Winston Churchill 
Answer: (b)

2907. British Columbia is the part of:
(a). United Kingdom
(b) U.S.A. (c) Canada
(d) Mexico 
Answer: (c)

2908. Who was called 'Modern Pharoah'?
(a) Kamal Pasha ' (b) Nasser
idi Marshalt (c) Suharto
(d) Marshal Tito 
Answer: (b)

2909. The Battle of Austerlitz was in:
(a) 1805 (b) 1810 
(c) 1812 (d) 1821 
Answer: (a)

2910. 'Eire' is the alternative name of:
(a) Republic of Ireland (b) England 
(c) Germany (d) Italy
Answer: (a)

2911. Nubian Desert is in: 
(a) North Africa (b) South Africa 
(C) West Africa (d) East Africa 
Answer: (a)

2912. How did Shelly die?
(a) Drowned (b) Committed suicide 
(c) Murdered (d) Natural death 
Answer: (a)

2913. Sherlock Holmes first appeared in publication in:
(a) 1887 (b) 1888 
(C) 1890 (d) 1895 
Answer: (a)

2914. Who cut the 'Gordian Knot?
(a) Napoleon Bonappart (b) Alexander the Great 
(c) Genghis Khan (d) Nadir Shah 
Answer: (b)

2915. Which is the most important crop in Nile delta?
(a) Sugarcane (b) Millet 
(c) Cotton (d) Maize 
Answer: (c)

2916. Which organ of the body produces the largest quantity of enzymes? 
(a) Thyroid glands (b) Stomach 
(c) Liver (d) None of these 
Answer: (c)

2917. Which one of the following is a doubly landlocked country?
(a) Mongolia (b) Kazakhstan 
(c) Uzbekistan (d) Switzerland 
Answer: (c)

2918. India belongs to the geographical area:
(a) East Asia (b) South East Asia 
(c) Middle East (d) South Asia 
Answer: (d)

2919. In England constitutional monarchy was established in:
(a) 1689 (b) 1659 
(C) 1679 (d) 1669 
Answer: (a)

2920. Flemish is a term used for the inhabitants of:
(a) Belgium (b) New Zealand 
(c) Hungary (d) Japan 
Answer: (a)

2921. The smallest landlocked country in the world:
(a) Vatican City (b) San Marino 
(c) Bhutan (d) Serbia 
Answer: (a)

2922. Who was Charu Majumdar?
(a) Archaeologist (b) Founder of naxalite movement 
(c) Social reformer of 19th century (d) Hindustani vocalist 
Answer: (b)

2923. Who authored 'Beejak'?
(a) Kabir (b) Guru Nanak 
(c) Ramanand(d) Ramanuja 

Answer: (a)


2924. The extreme end of land mass that juts out into sea :
(a) Strait (b) Cape
(c) Isthumus (d) Canyon 
Answer: (b)
2925. The upland flow of air that has been heated by contact with the earth's surface:
(a) Convection (b) Radiation
(c) Denudation (d) Desication 
Answer: (a)

2926. The parliamentary system of India and Britain differ on account of: 
(a) System of Judicial Review (b) System of collective responsibility
(c) Bicameral legislature (d) The role of prime minister 
Answer: (a)

2927. The amount of urine excreted by an ordinary man is 24 hours is close to: 
(a) 3.0 litres (b) 1.5 litres
(c) 5.0 litres (d) 2.5 litres 
Answer: (b)

2928. Approximately — of the world countries are landlocked.
(a) one fourth (b) one sixth
(c) one third (d) one fifth 
Answer: (d)

2929. The year of burning of Joan of Arc at stake:
(a) 1431 (b) 1435
(C) 1453 (d) 1492 
Answer: (a)

2930. Archipelago is a group of:
(a) Mountains (b) Lakes
(c) Islands (d) Rivers
Answer: (c)
<Next Page>< 01,.....,143144, 145, 146147148149,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment