LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -148

2981. "The keystone of the political arch- the pivot round which the whole political machinery reveolves in the country'' - this is a reference about: 
(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha 
( c) Parliament ( d) Cabinet 
Answer: (d)

2982. Akbar granted the site for the construction of Golden Temple in Amritsir to: 
(a) Guru Nanak (b) Arjan Dev
(c) Ram Das . (d) Teg Bahadur 
Answer: (c)

2983. Chitharal Hills· are in the state of:
(a) Kerala (o) Tamil Nadu 
( c) Karnataka ( d) Goa
Answer: (b)

2984. Dynamite was invented by: 
(a) Michael Faraday (b) Edison
( c) Alfred Nobel ( d) None of these 
Answer: (c)

2985. Buddha gave his first sermon at:. 
(a) Bodh Gaya (b) Saranath
(c) Lumbini {d) Kusinagar 
Answer: (b)

2986.  In the Indian tradition, there are four ends to man's life . 
Which one.ol the following is not one of them?
(a) Kama (b) Dharma
(c) Artha (d) Raksha 
Answer: (d)

2987. India's first private air port was opened in 1999 in the state of:
(a) Uttar Pradesh (b) Maharashtra
(c) Kerala (d) Tamil Nadu 
Answer: (c)

2988. India's largest Mahayana Buddhist Monastery is Tawang Gompa. It is in the state of: 
(a) Assam (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh (d) Maharashtra 
Answer: (c)

2989. Taxilla, the site of ancient university, is now in: 
(a) Afghanistan (b) Pakistan
(c) India (d) Nepal 
Answer: (b)

2990. The first Caliph of Islam:
(a) Abu Bakr (c) Uthman 
(b) Umar  (d) Ali 
Answer: (a)

2991. The first memorial of a sati, found at Eran, is dated 510 B.C. Eran is in:
(a) Madhya Pradesh (b) Uttar Pradesh
( c) Maharashtra ( d) Bihar 
Answer: (a)

2992. The Indian ruler who was known to the Greeks as 'Amitrochates': 
(a) Chandragupta Maurya (b) Bindusara
( c) Bimbisara ( d) Asoka 
Answer: (b)

2993. The rule of the English East India company came to an end in: 
(a) 1757 (b) 1857 
(c) 1858 (d) 1875 
Answer: (c)

2994. The second ruler of the Mughal dynasty:
(a) Akbar (b) Shah Jehan
(c) Humayun (d) Jahangir 
Answer: (c)

2995. The son of Bimbisara: 
(a) Asoka (b) Ajatasatru
(c) Chandragupta Maurya (d) Brihadratha 
Answer: (b)

2996. What is often called 'Baby Taj'?
(a) Humayun's Tomb
(b) Mausoleum of ltrnad-ud-Daulah
(c) Bibi Ki Makbara (d) Akoer's Tomb 
Answer: (b)

2997. Which among the following has the highest calorific value? 
(a) Carbohydrate (b) Fat
( c) Protein ( d) All have seme value 
Answer: (b)

2998. Which is not an element?
(a) Diamond (b) Graphite
(c) Marble (d) Mercury 
Answer: (c)

2999. Which is not belongs to Vitamin B complex?
(a) Thiamine (b) Riboflavin
(c) Niacin (d) Retinal 
Answer: (d)

3000. Which of the following has the oldest rocks in India?
(a) Himalayas (b) Shiwalic
(c) Vindhyas (d) Aravallis 
Answer: (d)

3001. Which one of the following is an ancient source for the Maurya Period? 
(a) lndika (b) Malavikagnimitrarn
(c) Kadambari (d) Panchatantram 
Answer: (a)

3002. Which one of the following is not A venue of 'Kumbhamelar?
(a) .Nasic (b) Ullain 
( c) Haridwar ( d) Varanasi ·
Answer: (d)

3003. Which one of the following literally means 'We command"? 
(a) Quo Warranto (b) Habeus corpus
{c) Mandamus (d) Certiorari 
Answer: (c)

3004. Who hasthe power to dissolve the Lok Sabha?
(a) The Prime Minister (b) The President 
( c) The Speaker ( d) The Chief Election Commissioner 
Answer: (b)

3005. Who invaded India in 1398?
(a) Mahmaud Ghazni (b) Nadir Shah
(c) Muhammad Ghori (d) Timur . 
Answer: (d)
<Next Page>< 01,.....,143144145146147, 148, 149,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
* PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment