LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -147

2956. Who among the following born first?
(a) Zoroaster
(b) Lao Tse (c) Buddha
(d) Mahavira 
Answer: (b)

2957. Burning of Rome was in:
(a) A.D.64
(b) B.C.64 (c) A.D.44
(d) B.C.44 
Answer: (a)

2958. Who was the donor of heart in the first heart transplantation operation? 
(a) Christian Bernard (b) Denis Darval
(c) Lewis Washansky (d) Lillihel 
Answer: (b)

2959. Which country won the the Battle of Trafalgar of 1805?
(a) France
(b) Russia (C) Spain
(d) England 
Answer: (d)

2960. Delphi is an archaeological site in:
(a) Turkey (b) Egypt 
(c) China (d) Greece
Answer: (d)

2961. Temujin is famous in world history with the name: 
(a) Mahmud Ghazni (b) Babur
( c) Genghis Khan ( d) Nadir Shah 
Answer: (c)

2962. The cities of Hyderabad and Secundarabad are seperated by.
(a) Nizam Sagar lake (b) Nagarjuna Sagar lake
(c) Krishnaraja Sagar (d) Hussain Sagar lake 
Answer: (d)

2963. Fields Medal is given in the field of: 
(a) Literature (b) Film 
(c) Mathematics (d) Journalism 

Answer: (c)

2964. Dona Paula iş a chief port in the state of:
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat (d) Goa 
Answer: (d)

2965. A continent which has no landlocked countries:
(b) Asia (a) Europe
(C) Africa (d) North America 
Answer: (d)

2966. 'Eanadu' is the most circulated daily in ....
(a) Tamil (b) Urdu  
(c) Telugu (d) Kannada
Answer: (c)

2967. Which country has the national anthem with the oldest music? 
(a) Japan (b) Denmark
(c) Netherlands (d) USA 
Answer: (c)

2968. The district in Jammu and Kashmir 37,555 sq.km of which is under illegal occupation by China. 
(a) Kargil (b) Poonch
(c) Ladakh (d) Anantnag 
Answer: (c)

2969. The provision for the name, 'Union of India' was borrowed from the Constitution of:
(a) England (b) Australia
(c) South Africa (d) Canada 
Answer: (d)

2970. The first congress leader to become the speaker of Kerala Legislative Assembly? 
(a) D:Damodaran Potti (b) R.Sankaranarayanan Thampy
(c) Alexander Parambithara (d) Seethi Haji 
Answer: (c)

2971. Who projected. Malgudi' as the locale for most of his stories? 
(a) Nirad C. Chaudhuri  (b) R.K.Laxman 
(c) R.K.Narayan (d) Raja Rao 
Answer: (c)

2972. The first to recognise the affinity between Sanskrit and European languages: 
(a) Father Couerdoux (b) William Jones
(c) Warren Hastings (d) Charles Wilkins 
Answer: (a)

2973. The colour of Halogen lamps filled with Xenon:
(a) Blue
(b) Yellow (c) Orange
(d) Green 
Answer: (a)

2974. The pivotal concept of Indian Music is:
(a) Raga
(b) sruti (c) Taala
(d) Instruments 
Answer: (a)

2975. The element with the largest atom:
(a) Francium
(b) Caesium (c) Flourine
(d) Tungsten 
Answer: (b)

2976. The largest producer of lemon grass oil in India:
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala (C) Sikkim
(d) Andhra Pradesh 
Answer: (b)

2977. The honour sometimes called 'America's Nobel Prize':
(a) Magsaysay Award (b) Right Livelihood Award (C) Wolf Prize
(d) Lasker Award
Answer: (d)

2978. ...... refers to independence of the country in all its external and internal matters: (a) Liberty
(b) Sovereignty (c) Secularism
(d) Democracy 
Answer: (b)

2979. The first state in India to implement Land reforms Bill and Education Reforms Bill: 
(a) Kerala
(b) Punjab (c) Assam
(d) West Bengal 
Answer: (a)

2980. The coldest capital city in the world:
(a) La Paz
(b) Ulan Bator (c) Beijing
(d) Oslo
Answer: (b)
<Next Page>< 01,.....,143144145146, 147, 148149,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment