LATEST

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -142

2831. 'Palm Friday' is celebrated by: 
(a) Jews (b) Muslims
(c) Christians (d) Hindus 
Answer: (c)

2832. Who among the following Governor Generals was impeached by the British Parliament?
(a) Dalhousie (b) William Bentick 
(c) Warren Hastings (d) Hastings
Answer: (c)

2833. Monosite is the ore of: 
(a) Aluminium (b) Titanium
(c) Manganese  (d) Thorium 
Answer: (d)

2834. P.G. Vodehouse created the character: 
(a) Alice (b) Sancho Panza
(c) Jeeves (d) Dr.Watson 
Answer: (c)

2835. Flushing Medows is associated with:
(a) French Open (b) U.S.Open 
(c) Wimbledon (d) Australian Open 
Answer: (b)

2836. The first woman of non-Indian origin to become the President of Indian National Congress after independence: 
(a) Indira Gandhi (b) Sonia Gandhi 
(c) Sarojini Naidu (d) Nelli Sen Gupta 
Answer: (b)

2837. The broadest strait:
(a) Davis (b) Dover 
(c) Dardanelles (d) Tartar 
Answer: (a)

2838. The father of the nation who wrote the national anthem of the country: 
(a) Tunku Abdul Rahman (b) Sheikh Mujibur Rahman
(c) George Washington (d) Muhammad Ali Jinnah 
Answer: (a)

2839. The city of Jahan Panah was built by:
(a) Humayun (b) Babur 
(C) Akbar (d) Muhammad Bin Tughlaq 
Answer: (d)
2840. Bernama is the news agency of:
(a) Russia (b) Malaysia 
(c) Japan (d) Afghanistan 
Answer: (b)

2841. John F. Kennedy was assassinated by Lee Harvey Oswald in:
(a) 1964 (b) 1963 
(c) 1961 (d) 1962 
Answer: (b)

2842. Constitutional safeguards aganist arbitrary dismissal of a of 7 member of civil service are embodied in Article — the Constitution of India:
(a) 333 (b) 331 
(C) 311 (d) 366 
Answer: (c)

2843. Caste of a person is determined by:
(a) Birth (b) Religion
(C) Nationality  (d) Nativity 
Answer: (a)

2844. The colour of Cockpit Voice Recorder:
(a) Black (b) Red 
(c) Orange (d) Blue 
Answer: (c)

2845. The leader who advocated the creation of Pakhtoonistan:
(a) Rehmat Ali (b) Muhammadali Jinnah 
(c) Khan Abdul Ghaffar Khan (d) Maulana Azad
Answer: (c)

2846. Mahaweli ganga is the longest river in:
(a) Nepal (b) Bhutan 
(c) Myanmar (d) Sri Lanka 
Answer: (d)

2847. The name of Hans Christian Orsted is associated with:
(a) Electromagnetism (b) Lightning conductor
(c) Nuclear Fusion (d) Open Heart Surgery 
Answer: (a)

2848. Basra is a port in:
(a) Iran (b) Iraq 
(c) Muscat (d) Oman 
Answer: (b)

2849. The hill resort in Tamil Nadu where the Malayalee Temple is situated: 
(a) Yercaud (b) Udagamandalam 
(c) Kodaikanal (d) Coonoor 
Answer: (a)

2850. Who prepared the blue print of Indian Space Programme:
(a) Dr. Raja Ramanna (b) PK. Sethna
(c) Dr.Vikram Sarabhai (d) Homi Bhabha 
Answer: (c)

2851. To be appointed as the Advocate General of the State, the person should possess the qualifications necessary for appointment as: 
(a) A Judge of the High Court (b) A Judge of the Supreme Court 
(c) The Chief Minister of the State (d) The Chief Secretary of the State 
Answer: (a)

2852. Whose last words are these-"Father, into thy hand I commend my spirit"? 
(a) Mahathma Gandhi (b) Jesus Christ
(c) Gautama Buddha (d) Vivekananda 
Answer: (b)

2853. Formal surrender of power and Previleges; renunciation of sovereignty is known as: 
(a) Whip (b) Abdication 
(c) Extradition (d) Plebiscite 
Answer: (b)

2854. The first council meeting of the League of Nations was held in: 
(a) Paris (b) New York 
(c) London (d) Sanfrancisco 
Answer: (a)

2855. Which one of the following is not defect or disease of the eye: 
(a) Squint (b) Cataract
(c) Glaucoma (d) Scurvy 
Answer: (d)
<Next Page>< 01,.....,138139140141, 142, 143144,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here





10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment