LATEST

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -144

2881. The last king of France was executed in:
(n) 1793 (b) 1789
(c) 1805 (d) 1800 
Answer: (a)

2882. Cologne is an industrial centre in: 
(a) France (b) Germany 
(c) Spain (d) Italy
Answer: (b)

2883. Dolphin is a: 
(a) Fish (b) Reptile
(c) Amphibian (d) Mammal 
Answer: (d)

2884. Prohibition of discrimination on grounds of religion, etc (Article 15 of lhe Constitution of India) is FundamentalRight classified under:
(a) Right to Freedom of Religion 
(b) Right to Equality
(c) Right against exploitation 
(d) Cultural and Educational Rights 
Answer: (b)

2885. The Mughal emperor who built a tomb for himself while he was alive: 
(a) Babur (b) Humayun 
(c) Akbar (d) Jahangir
Answer: (c)

2886. George Bernard Shaw was born in: 
(a) England (b) Scotland
(c) Ireland (d) France 
Answer: (c)

2887. Maoris are the native people of:
(a) Belguim (b) New Zealand 
(c)Hungary (d) Japan 
Answer: (b)

2888. Whitcomb L. Judson invented ---------
(a) Compact disc (b) Loud Speaker
(c) Zip Fastner (d) Refregerator 
Answer: (c)

2889. Who holds the power of Judicial Review in India:
(a) Parliament (b) President 
(c) High Courts & Supreme Court 
( d) Attorney General 
Answer: (c)
2890. Ojos del Salado is a volcanic mountain in the continent of:
(a) North America (b) South America
(c) Europe (d) Asia 
Answer: (b)

2891. The mean depth of the hydrosphere:
(a) 3554 m (b) 4554 m
(c) 6000 m {d) 6378 m 
Answer: (a)

2892. Which one of the following is not the name of a shipping canal?
(a) Kiel (b) Panama
(c) Huron (d) Suez 
Answer: (c)

2893. Dover strait connects Atlantic ocean and:
(a) Red sea (b) Sea od Mermara
{c) Mediterranean sea (d) North Sea 
Answer: (d)

2894. In which year Czar Nicholas ll of Russia was assassinated?
(a) 1918
(b) 1919 (c) 1920
(d) 1917
Answer: (a)

2895. Titular sovereign means: 
(a) A soveregn elected by parliament
(b) A person who enjoys all the powers vested in him by the Constitution
(c) A person who is vested with all the soveregn powers but the same is exercised by somebody else
(d) A person who enjoys absolute power and is not accountable to anybody 
Answer: (b)

2896. John Maynard Keynes was a/an:
(a) Scientist (b) Ecomomist
(c) Mathematician (d) Poet 
Answer: (b)

2897. The continent in which major religion of all countries is Christianity? 
(a) South America (b) Europe
(c) Africa (d) North America 
Answer: (d)

2898. The temple complex in the ruined city of Angkor Vat in Cambodia is devoted to: . 
(a) Shiva (b) Brahma 
(c) Surya (d) Vishnu 
Answer: (d)

2899. Barcelona is the chief port and commercial centre in:
(a) France (b) Germany
(c) Spain (d) Italy 
Answer: (c)
2900. Which viceroy of India had no left arm?
(a) Wellesley
(b) Linlithgo (c) Irwin
(d) William Bentick 
Answer: (c)

2901. Jesus Christ was crucified in:
(a) Jerusalem
(b) Bethlehem (c) Nazareth
(d) Vatican 
Answer: (a)

2902. Who was called the father of separation of powers?
(a) Montesque
(6) Rousseau (c) John Locke
(d) None of these 
Answer: (a)

2903. Lop Nor is the nuclear test explosion site in:
(a) France
(b) China . (c) Britain
(d) U.S.A. 
Answer: (b)

2904. The year of Cultural Revolution in China:
(a) 1976
(b) 1966 . (C) 1956
(d) 1949 
Answer: (b)

2905. Who is said to be world's greatest genius?
(a) Alexander the Great (b) Rabindranath Tagore 
(c) Winston Churchill (d) Leonardo Da Vinci
Answer: (d)
<Next Page>< 01,.....,143, 144, 145, 146, 147, 148, 149,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment