LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -149

3006. The number of phases in the life cycle of butter fly:
(a) 6 (b) 5
(c) 4 (d) 3 
Answer: (c)

3007. The first indigenously built civilian aircraft built by India:
(a) Surya (b) Pritvi 
(c) Saras (d) Nilgiri 
Answer: (c)

3008. Which country is completely surrounded by South Africa?
(a) Namibia (b) Leostho 
(c) Ghana (d) Botswana 
Answer: (b)

3009. Ramanuja was born in: 
(a) Kerala · (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh 
Answer: (b)

3010. The first person to get Padmasree, Padmabhushan and Padmavibhushan: , 
(a) Satyajit Ray (c) Lata Mangeshkar 
(b) Amartya Sen ( d) MS Subalekshmi 
Answer: (a)

3011. Pyorrhoea affects:
(a) Intestine (b)Throat 
(c) Gums  (d) Tongue 
Answer: (c)

3012. W?ho wrote the novel 'Pather Panjali':
(a) Satyajit Ray (b) Vibhuti Bhusahn Bannerjee 
( c) Tharasankar Bannerlee ( d) Mahadevi Varma
Answer: (b)

3013. Manchester of the Orient: 
(a) Hiroshima (b) Tokyo
(c) Kyoto (d) Osaka · 
Answer: (d)

3014. The acid present in soft drinks: 
(a) Carbonic acid (b) Formic acid 
(c) Prussic acid (d) Acetic acid 
Answer: (a)

3015. The study of flags: 
(a) Pomology · (b) Oqontology
(c) Vexillology (d) Trichology. 
Answer: (c)

3016. father of the nation of Bangladesh:
(a) Ziaur Rehman , . (b) Mujibur Rehman 
(c) Muharomad Ali Jinnah (d) Liaqat Ali Khan 
Answer: (b)

3017. The Delhi Sultan who was known as 'wisest fool':
(a) Sikander Lodi (b) Feroz Shah Tughlaq
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Balban 
Answer: (c)

3018. The first meeting of the Constituent Assembly of India was in the year: 
(a) 1945
(b) 1947 (c) 1946
(d) 1944 
Answer: (c)

3019. The founder of Bhahmasamaj:
(a) Raja Ram Mohun Roy (b) Atmaram Pandurang
(c) Aurobindo Ghosh (d) Vivekananda 
Answer: (a)

3020. The gas used for the artificial ripening of green fruits is:
(a) Acetylene (Ethylene) (b) Carbon dioxide (c) Ethane
(d) Hydrogen 
Answer: (a)

3021. The Mughal painting reached its zenith during the reign of:
(a) Shah Jehan
(b) Aurangazeb (C) Jahangir
(d) Akbar 
Answer: (c)

3022. The second woman recipient of Bharat Ratna:
(a) Indira Gandhi (b) Mother Theresa 
(c) Aruna Asaf Ali (d) M.S. Subbalekshmi
Answer: (b)

3023. The significance of March 12, 1930 in Indian History:
(a) Beginning of Dandi March 
(b) First Round Table Conference
( c) Martyrdo.m of Bhagat Singh ·
( d) Simon Commission visited lndia 
Answer: (a)

3024. The study of rivers:
(a) Potamology (b) Orology 
(c) Psephoiogy (d) Hydrology . .
Answer: (a)

3025. The 'Tennis Court Oath' is related to the revolution in:· 
(a) China (b) Russia 
(c) France (d) Britain 
 Answer: (c)

3026. Which Article of the Constitution of India prohibits  untouchability?
(a) 15 (b) 16 
(c) 17 (d) 18
Answer: (c)

3027. Which is niacin deficiency disease? 
(a) Pellagra (b) Marasmus
(c) Scurvy (d) Beriberi 
Answer: (a)

3028. Who wrote 'The Republic':
(a) Aristotle {b) Plato 
( c) secretes ( d) Machiavelli 
Answer: (b)

3029. Whose birthday is celebrated as National Youth Day in India? ·
(a) Sankaracharya (b) C. V. Raman
(c) Sriramakrishna Paramhamsa
( d) Vivekananda 
Answer: (d)

3030. Yakshagana is the dance form of: 
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Kerala 
Answer: (b)
<Next Page>< 01,.....,148, 149, 150, 151, 152, 153, 154,....., 167168169>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
* PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment