LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 6 August 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -141

2806. The place which was the bone of contention between Pala and Pratihara dynasties:
(a) Patna  (b) Kanauj
(c) Amaravati (d) Vidisha 
Answer: (b)

2807. A 'Sufi' is: 
(a) Muslim saint (b) Christian Saint 
(c) Jain monk (d) Buddhist monk
Answer: (a)

2808. What is known as fhe 'Bible of Enclish Constitution'? 
(a) Bill of Rights (b) Magna Carta 
(c) Habeus Corpus (d) None of these
Answer: (b)

2809. Pulikesin II was the greatest ruler of .dynasty: 
(a) Rashtrakoota (b) Chalukya . 
(c) Sunga ( d) Vakataka
Answer: (b)

2810. Whe founded the Vedanta College in 1825? 
(a) lswar Chandra Vidhyasagar
(b) Raja Ram Mohan Roy 
(c) Dayanand Saraswatny 
(d) H,V.Derozio
Answer: (b)

2811. The motto 'Valour and Wisdom' is related to: 
(a) Indian Military Academy 
(b) National Defence Academy 
(c) Indian Army (d) N.C.C
Answer: (a)

2812. The Roman ruler who adopted the title 'Augustus': 
(a) Diocletian (b) Octavian · 
(c) Lepidus .. (d} Mark Antony
Answer: (b)

2813. The Governor General who destroyed the Pindaris: 
(a) Hastings (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Warren Hastings 
Answer: (a)

2814. Who was Robospierre? 
(a) Dutch painter (b) French revolutionary leader 
(c) English novelist (d) None of these 
Answer: (b)
2815. The Preamble of which country emphasises in 'Domestic Tranguiflity'?
(a) U.S.A. (b) India 
(c) France (d) Russia
Answer: (a)

2816. What is known as 'Caustic Lotion'? 
(a) Iron Sulphate (b) Silver Nitrate
(c) Sodium Sulphate (d) Potassium nitrate 
Answer: (b)

2817. Rangaswami Cup is the national championship:
(a) Football (b) Cricket
( c) Badminton (d) Hockey
Answer: (d)

2818. The headquarters of the North East Hill University (NEHU):
(a) Guwahati (b) Dispur 
(c) Shillong (d) Kohima
Answer: (c)

2819. Yankee is the soldier of: 
(a) U.S.A. (b) France
(c) Britain (d) India 
Answer: (a)

2820. The founder of Guomintang party:
(a) Mao Zedong (b) Sun Vat Sen
(c) Chiang Kaishak ( d) Deng Xio Ping 
Answer: (b)

2821. Who was called 'Robert Clive's jackal'?
(a) Mir Qasim (b) Siraj-ud-Daula
(c) Mir Jafar (d) Warren Hastings 
Answer: (c)

2822. The battle which determined the fate of the French in India:
(a) Buxar (b) Plassey 
(c) Panipat (d) Wandiwash · 
Answer: (d)

2823. Which planet takes the longest period to complete a revolution around the Sun? 
(a) Neptune (b) Uranus 
(c) Saturn (d) None of these 
Answer: (a)

2824. Who created the charector 'Frankanstein'?
(a) Victor Hugo (b) lan Flemming 
(c) Lewis Caroll (d) Mary Shelly 
Answer: (d)
2825. Nylon was invented by:
(a) Charles Martin Hall (b) Narinder Kapany 
(C) W.H.Carothers (d) None of these
Answer: (c)

2826. The Election Commission in India is constituted in:
(a) every six years (b) every five years 
(c) every ten years (d) It is a permanent Constitutional body 
Answer: (d)

2827. Heinrich Schlieman discovered the ruins of the city:
(a) Cairo (b) Alexandria 
(c) Troy (d) Ur 
Answer: (c)

2828. The school founded by Aristotle:
(a) Museum (b) Lyceum 
(c) Academy (d) None of these 
Answer: (b)

2829. Takla Makan is a desert in:
(a) Mongolia (b) Russia 
(C) China (d) South Korea 
Answer: (c)

2830. After the Civil War in China Chiang Kaishak fled to:
(a) Japan (b) Taiwan 
(c) Mongolia (d) Korea
Answer: (b)
<Next Page>< 01,.....,138139140, 141, 142143144,....., 167168169>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here




10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
13. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment