LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 18 August 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JULY (Question Paper-9)

2018 - July (Question Paper-9)
CIVIL POLICE OFFICER -ARMED POLICE BATTALION-WOMEN POLICE CONSTABLE -ARMED POLICE BATTALION
Question Code: 063/2018
Date of Test : 22/07/2018 Sunday
1. Who was given the title of ‘Kavithilakam’ by Maharaja of Cochi ?
(A) Vagbhadananda (B) Pandit Karuppan
(C) Kumara Guru (D) Kumaranasan
Answer: (B)

2. The book ‘Moksha Pradeepam’ is authored by
(A) Brahmananda Sivayogi (B) Vaikunta Swamikal
(C) Sree Narayana Guru (D) Vagbhadananda
Answer: (A)

3. Where is the first branch of ‘Brahma Samaj’ started in Kerala ?
(A) Kochi (B) Palakkad
(C) Kannur (D) Kozhikode
Answer: (D)

4. The only one district in Kerala produce tobacco
(A) Wayanad (B) Idukki
(C) Kasargod (D) Kannur
Answer: (C)

5. On which of the following rivers is Ukai dam located ?
(A) Ravi (B) Narmada
(C) Beas (D) Tapti
Answer: (D)

6. Chutak Hydro-Electric project being constructed by NHPC in Kargil is on the river 
(A) Suru (B) Jhelum
(C) Kunar (D) Ravi 
Answer: (A)

7. Considering sea transport, GPS stands for
(A) Greenwich Placement Systems (B) Global Placement Systems
(C) German Placement Systems (D) Global Positioning Systems
Answer: (D)

8. Anshi National Park is situated in the state of
(A) Andhra Pradesh (B) Tripura
(C) Karnataka (D) Tamil Nadu 
Answer: (B)

9. Which was the first Indian Private Airline to launch flights to China ?
(A) Sahara Airlines (B) Indigo
(C) Kingfisher Airlines (D) Jet Airways
Answer: (D)
10. National Research Centre for Banana is located at
(A) Thiruvananthapuram (B) Trichy
(C) Bangalore (D) Tirupur
Answer: (B)

11. Pagal Panthi Movement was of
(A) Garo (B) Naga
(C) Paharia (D) Santhal
Answer: (A)

12. Which among the following states of India was ruled by the Ahom dynasty ?
(A) Tripura (B) Nagaland
(C) Assam (D) Manipur
Answer: (C)

13. Which mountain range separates the Indo-Gangetic Plain from Deccan Plateau ?
(A) The Sahyadri (B) The Vindhyas
(C) The Aravalli (D) The Satpura
Answer: (D)

14. The tidal port of India
(A) Visakhapatnam (B) Cochin
(C) Kandla (D) Mumbai
Answer: (C)

15. The Jarawas was tribal people of
(A) Meghalaya (B) Andaman group of Islands
(C) Madhya Pradesh (D) Bihar
Answer: (B)

16. Who among the Delhi Sultans was known as Lakh Baksh ?
(A) Qutb-ud-din-aibak (B) Balban
(C) Sikandar Lodi (D) Iltutmish
Answer: (A)

17. The Indian classical music work Ragdarpan was translated into Persian during the reign of 
(A) Shahjahan (B) Akbar
(C) Firuz Tughlaq (D) Muhammad bin Tughlaq 
Answer: (C)

18. The Indian Institute of Horticulture Research is located at which among the following ?
(A) Bhopal (B) Ranchi
(C) Shimla (D) Bangalore 
Answer: (D)

19. The treaty of Seaguli defined the relation of British India with which among the following neighbours ?
(A) Afghanistan (B) Nepal
(C) Burma (D) Sri Lanka
Answer: (B)

20. The Regulation XVII passed by the British Government was related to
(A) Abolition of Slavery (B) Suppression of Thugs
(C) Abolition of Caste System (D) Abolition of Sati
Answer: (D)

21. The Sarabandhi Campaign of 1922 was led by
(A) Sukhdev (B) C.R. Das
(C) Motilal Nehru (D) Vallabhbhai Patel
Answer: (D)

22. Digital India Programme was launched on
(A) 2014 (B) 2015
(C) 2016 (D) 2017
Answer: (B)

23. Indian Government issued Dowry Prohibition Act in the year
(A) 1961 (B) 1964
(C) 1965 (D) 1967
Answer: (A)

24. Where was the Universal Declaration of Human Rights adopted ?
(A) New York (B) London
(C) Paris (D) Zurich 
Answer: (C)

25. Who among the following was the Chairman of Fundamental Rights Sub-committee of Constituent Assembly ? 
(A) Rajendra Prasad (B) J.B. Kripalani
(C) B.R. Ambedkar (D) Jawahar Lal Nehru
Answer: (B)

26. Which of the following Article empowers the President to appoint Prime Minister of India ?
(A) Article – 75 (B) Article – 76
(C) Article – 84 (D) Article – 77 
Answer: (A)

27. Who among the following did not serve as the Vice-President before becoming President of India ? 
(A) Dr. S. Radhakrishnan (B) R. Venkataraman
(C) Neelam Sanjeev Reddy (D) Dr. Zakir Hussain
Answer: (C)


28. ‘Pipavav’ in Gujarat is best known for which among the following ?
(A) India’s first ship breaking yard (B) India’s first private port
(C) India’s first oil refinery (D) None of the above
Answer: (B)

29. At which place Alakananda and Bhagirathi meets and take name Ganga ?
(A) Haridwar (B) Kashi
(C) Varanasi (D) Devaprayag
Answer: (D)

30. In which river India’s largest riverine Island Majuli is situated ?
(A) Brahmaputra (B) Yamuna
(C) Kaveri (D) Mahanadi
Answer: (A)

31. Which of the following dam is not on the river Krishna ?
(A) Nagarjuna Sagar (B) Almatti
(C) Krishnaraja Sagar (D) Srisailam
Answer: (C)

32. Maulavi Ahammadullah led the 1857 Revolt in 
(A) Kanpur (B) Faizabad
(C) Jagadishpur (D) Awadh
Answer: (B)

33. The Wahabi and Kuka movements witnessed during the Viceroyality of
(A) Lord Dalhousie (B) Lord Curzon
(C) Lord Hardinge (D) Lord Mayo 
Answer: (D)

34. National Human Rights Commission is formed in
(A) 1993 (B) 1996
(C) 1997 (D) 1998
Answer: (A)

35. Which programme given the slogan ‘Garibi Hatao’ ?
(A) 3rd Five Year Plan (B) 4th Five Year Plan 
(C) 5th Five Year Plan (D) 6th Five Year Plan 
Answer: (C)

36. Which one of the following was launched with the objective of helping the poor in rural areas to become self employed ? 
(A) TRYSEM (B) DPAP
(C) IRDP (D) DDP
Answer: (A)

37. Which of the following is the regulator of the credit rating agencies in India ?
(A) RBI (B) SEBI
(C) SBI (D) ICRA
Answer: (B)

38. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
(A) B.R. Ambedkar (B) Mahatma Gandhi
(C) Jawahar Lal Nehru (D) B. N. Rao
Answer: (C)

39. NITI Aayog the new name of Planning Commission established in the year 
(A) 2010 (B) 2012
(C) 2014 (D) 2015
Answer: (D)

40. Headquarter of Bharatiya Mahila Bank 
(A) Mumbai (B) Delhi
(C) Calcutta (D) Hyderabad
Answer: (A)

41. Joint Military Exercise of India and Nepal
(A) Mitra Shakti (B) Maitree
(C) Surya Kiran (D) Imbax
Answer: (C)

42. Kirobo is the world’s first talking robot. It was developed by
(A) USA (B) Japan
(C) China (D) Canada 
Answer: (B)

43. Bhimbetka famous for Rock Shelters and Cave Painting located at
(A) Uttar Pradesh (B) Rajasthan
(C) Punjab (D) Madhya Pradesh
Answer: (D)

44. India’s Largest National Park Hemis situated in 
(A) Jammu Kashmir (B) Himachal Pradesh
(C) Punjab (D) Rajasthan 
Answer: (A)

45. The Union Territory that scatters in three states
(A) Chandigarh (B) Delhi
(C) Puducherry (D) Dadra and Nagar Haveli
Answer: (C)

46. Who recommended formation of Unilingual State of Punjab for Punjabi speaking people? 
(A) JVP Commission (B) Shah Commission
(C) Dhar Commission (D) Fazal Ali Commission
Answer: (B)

47. Who among the following were popularly known as ‘Red Shirts’ ?
(A) Followers of Rani Gaidiliu (B) Members of Forward bloc
(C) Congress Socialist (D) Khudai Khidmatgars
Answer: (D)

48. Which of the following exercised profound influence in framing the Indian Constitution ?
(A) The Government of India Act, 1935
(B) British Constitution
(C) US Constitution
(D) Irish Constitution
Answer: (A)

49. From where was India’s Multipurpose Telecommunication Satellite INSAT-2E-launched ?
(A) Sriharikota (B) Thumba
(C) Kourou (D) Baikanour
Answer: (C)

50. First Hydro-Electric Power Plant in India
(A) Shimla (B) Darjeeling
(C) Karnataka (D) Bhopal
Answer: (B)

51. India’s first jute mill was founded in 1854 in
(A) Bihar (B) Kapurthala
(C) Odisha (D) Rishra
Answer: (D)

52. The Governor General who brought General Service Enlistment Act 
(A) Lord Canning (B) Lord Wavell
(C) Lord Curzon (D) Lord Lytton 
Answer: (A)

53. Which of the following European officers defeated Rani Lakshmibai of Jhansi during the Revolt of 1857 ? 
(A) Colonel Saunders (B) General Hugh Rose
(C) Colin Campell (D) James Outram
Answer: (B)

54. The most largest tribal rebellion in British India was
(A) Munda uprising (B) Kol uprising
(C) Santhal uprising (D) Paharia uprising
Answer: (C)

55. The world book fest of 2017 held at
(A) Ranchi (B) Kohima
(C) Raipur (D) Dehradun
Answer: (D)

56. The author of ‘The Quest For A World Without Hunger’
(A) M.S. Swaminathan (B) Amartya Sen
(C) Jayprakash Narayan (D) Ram Manohar Lohia
Answer: (A)

57. The cyclone that was formed in Bay of Bengal on May 2017
(A) Sagar (B) Nargis
(C) Mora (D) Ockhi
Answer: (C)

58. The country that handover the historical digital record ‘Monsoon Correspondence’ to India
(A) Spain (B) Portugal
(C) France (D) Russia
Answer: (B)

59. The venue of the World Economic Forum - 2017
(A) Geneva (B) Paris
(C) Zurich (D) Davos
Answer: (D)

60. Shalimar Garden at Srinagar was raised by
(A) Jahangir (B) Shahjahan
(C) Akbar (D) Aurangazeb 
Answer: (C)
<Next Question Paper><0102030405060708, 09, 10>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to June Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here 
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here




Loading...

No comments:

Post a comment