LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -91

1851.The first Malayali to become the Deputy Chairman of Rajya Sabha:
(a) K.R .Naryanan (b) M.M. Thomas
(c) MM Jacob (d) M Sayeed
Answer:  (c)

1852. The first to get Urwasi Award from Malayalam:
(a) Urvasi (b) Sobhana
(c) Monisha (d) Sarada
Answer:  (d)

1853. The first athlete from Kerala to get Arjuna Award:
(a) P.T. Usha (b) T.C. Yohannan
(c) KC Elamma (d) Shyny Abraham
Answer:  (b)

1854. Who is known as the first popular poet in Kerala?
(a) Kunchan Nambiar (b) Kumaran Asan
(c) Vallathol (d) Ezhuthachan
Answer:  (a)

1855. Who became the officiating Dewan of Travancore when Sir CP Ramaswamy Iyer
resigned?
(a) Pattam Thanu Pillai(b) K.T. Koshi 
(c) P.G.N. Unnithan (d) None of these
Answer:  (c)

1856. The founder of Cochin State Congress:
(a) Kuroor Namboothiri (b) T.K. Nair
(c) V.R. Krishanezhuthachan(d) Panampilly
Answer:  (b)

1857. Who led Pattini Jadha  or Starvation March?
(a) EMS (b) K Kelappan 
(c) P. Krishana Pillai (d) A.K. Gopalan
Answer:  (d)

1858. Who is known as the father of Sports in Kerala?
(a) Godavarma  Raja (b) T.E. Vasudevan
(c) J.C. Daniel (d) Kunhikkannan
Answer:  (a)

1859.  The first editor of Mathrubhoomi:
(a) K. Kelappan (b) K Madhavan Nair
(c) K.P. Kesavamenon (d) C.H. Kunjappa
Answer:  (c)
1860. The first Malayali to participate in Olympics:
(a) Sureshbabu (b) CK Lakshmanan
(c) P.T. Usha (d) Shyny Wilson
Answer:  (b)

1861. The first to get Dronacharya Award:
(a) O.M. Nambiar (b) TC Yohannan
(c) Boby George (d) None of these
Answer:  (a)

1862. The minister of Zamorin:
(a) Dharmoth Panicker (b) Paliyathachan
(c) Mangatachan (d) None of these
Answer:  (c)

1863. Who led the Savarna Jadha from Vaikkom to Thiruvananthapuram during the Vaikkom Sathyagraha?
(a) ME Naidu (b) K. Kelappan
(c) T.K. Madhavan (d) Mannath Padmanabhan
Answer:  (d)

1864. The founder secretary of S.N.D.P. Yogam:
(a) Sri Narayana Guru (b) Kumaran Asan
(c) Dr. Palpu (d) VK Velayudhan
Answer:  (b)

1865. The last Dewan of Kochi:
(a) RK Shanmugham Chetty (b) C.P .Ramaswamy
Iyer (c) C.P. Karunakara Menon (d) None of these
Answer:  (c)

1866. Who invited Hyder Ali to invade Kerala?
(a) Palakkad Komi Achan (b) Sakthan Thampuran
(c) Velu Thampy (d) Arakkal Beevi
Answer:  (a)

1867. Who authored Varthamana Pusthakam , the first travalogue in Malayalam:
(a) SK Pottakkad (b) Herman Gundert
(c) Thoma Kathanar (d) Benjamin Bailee
Answer:  (c)

1868. Who founded the Rural Institute in Thavanoor?
(a) KP Kesavamenon (b) K. Kelappan
(c) Ikkanda Varier (d) AK Gopalan
Answer:  (b)

1869. The founder of Kerala Kaumudi :
(a) Ramakrishna Pillai (b) T.K. Madhavan
(c) Kumaranasan (d)CV Kunhiraman
Answer:  (d)

1870. Who wrote Keechaka Vadham ?
(a) Swathy Thirunal (b) Unnai Varrier
(c) Irayimman Thampy (d) None of these
Answer:  (c)

1871. Who identified the peculiarities of Thattekkad sanctuary for the first time?
(a) Salim Ali (b) K.K. Neelakandan
(c) Sugathakumari (d) None of these
Answer:  (a)

1872. The first Malayali to take membership in
Indian National Congress:
(a) C.S.Nair (b) G.P. Pillai
(c) K Kelappan (d) None of these
Answer:  (b)

1873. The founder of Kerala Congress:
(a) P.T. Chacko (b) R. Balakrishna Pillai
(c) K.M. Mani (d) K.M. George
Answer:  (d)

1874. Who became the ruler of Travancore when Sri Moolam Thirunal passed away?
(a) Sethu Parvati Bhai (b) Sethulekshmi Bhai
(c) Chithira Thirunal (d) None of these
Answer:  (b)

1875. Kunjali Marakkar was the naval chief of:
(a) King of Travancore (b) King of Cochin
(c) Kolathiri (d) Zamorin
Answer:  (d)
<Next Chapter>< 01,...., 90, 91, 9293949596979899100101>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment