LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -101(Rivers of Kerala-1)

2126. The number of rivers in Kerala:
(a)41 (b) 44
(c) 47 (d) 51
Answer: (b)

2127. The number of east flowing rivers in Kerala:
(a)5 (b) 4
(c) 3 (d) 2
Answer: (c)

2128. Which of the following is not an east flowing river?
(a)Kabani (b) Bhavani
(c) Pambar (d) Chithari
Answer: (d)

2129. The longest river in Kerala:
(a)Periyar (b) Bharatappuzha
(c) Pamba (d) Chaliyar
Answer: (a)

2130. The second longest river in Kerala:
(a)Bharatappuzha (b) Periyar
(c) Chaliyar (d) Pamba
Answer: (a)

2131. Which river was known as ‘Choorni’ in ancient times?
(a)Pamba (b) Chaliyar
(c) Bharatappuzha (d) Periyar
Answer: (d)

2132. Which river was known as ‘Baris’ in ancient times?
(a)Periyar (b) Bharatappuzha
(c) Pamba (d) Chaliyar
Answer: (c)

2133. Periyar rises from:
(a)Anamala (b) Sivagiri hills
(c) Pulichimala (d) Ilampaleri hills
Answer: (b)

2134. In which river the largest number of power projects are established?
(a)Bharatappuzha (b) Periyar
(c) Chaliyar (d) Pamba
Answer: (b)

2135. Kalady and Aluva are on the banks of:
(a)Periyar (b) Bharatappuzha
(c) Pamba (d) Chaliyar
Answer: (a)

2136. Which river has two branches namely Mangalappuzha and Marthandanppuzha?
(a)Pamba (b) Chaliyar
(c) Bharatappuzha (d) Periyar
Answer: (d)

2137. The first hydro electric project in Kerala was constructed in the river:
(a)Bharatappuzha (b) Pamba
(c) Muthirappuzha (d) Chaliyar
Answer: (c)

2138. Muthirappuzha is a tributary of:
(a)Pamba (b) Chaliyar
(c) Bharatappuzha (d) Periyar
Answer: (a)

2139. Which river is also known by the name Nila or Perar?
(a)Bharatappuzha (b) Periyar
(c) Chaliyar (d) Pamba
Answer: (a)
2140. Which river is also known as Ponnanippuzha?
(a)Bharatappuzha (b) Periyar
(c) Chaliyar (d) Pamba
Answer: (a)

2141. Mamankom was held on the banks of the river:
(a)Periyar (b) Pamba
(c) Bharatappuzha (d) Chandragiri
Answer: (c)

2142. Which river is called ‘Dakshina Bhagirathi’?
(a)Periyar (b) Bharatappuzha
(c) Pamba (d) Chaliyar
Answer: (c)

2143. Pamba drains into:
(a)Ashtamudi lake (b) Sasthamkotta lake
(c) Vembanad lake (d) Kavvayi lake
Answer: (c)

2144. Maramon convention is held on the banks of the river:
(a)Periyar (b) Pamba
(c) Chaliyar (d) Bharatappuzha
Answer: (b)

2145. Which river is also known by the name ‘Beppurppuzha’?
(a)Kavvayi (b) Chaliyar
(c) Uppala (d) Chandragiri
Answer: (b)

2146. The smallest river in Kerala:
(a)Mancheswaram (b) Chithari
(c) Kavvayi (d) Neyyar
Answer: (a)

2147. The southernmost river in Kerala:
(a)Neyyar (b) Karamanayar
(c) Kallada river (d) Vamanapuram river
Answer: (a)

2148. The northernmost river in  Kerala:
(a)Kavvayi (b) Chithari
(c) Chandragiri (d) Mancheswaram river
Answer: (d)

2149. Which river was called “the English channel in India’ as it separated the British and French occupied territories?
(a)Mayyazhi river (b) Chaliyar
(c) Kavvayi (d) Chandragiri
Answer: (a)

2150.The river flows through silent valley:
(a)Pamba (b) Chaliyar
(c) Kunthippuzha (d) Bharatappuzha
Answer: (c)
<Next Chapter>< 01,...., 100, 101, 102103104105106107108, .......117118>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
5. SSC ORIENTED
6. FACTS ABOUT INDIA
7. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment