LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -96 (Ancient Records of Kerala)

2001.The first rock edict obtained from Kerala which attributed to a Chera king:
(a) Vazhappally (b) Mampally
(c) Manalikkara (d) Paliyam
Answer: (a)

2002. The king who issued Vazhappally edict:
(a) Varaguna (b) Rajasekhara
(c) Kulasekhara Azhvar (d) None of these
Answer: (b)

2003. The first to record about the rock edicts of Kerala in 1894:
(a) KM Panicker (b) Ilamkulam
(c) Prof. Sundaram Pillai (d) None of these
Answer: (c)

2004. ......... edict gives information about the trade relations between Kerala and Rome:
(a) Mattanchery (b) Manalikkara
(c) Thiruvithamcode (d) Vazhappally
Answer: (d)

2005. The first edict in which Kali Era was recorded:
(a) Hajur Pattayam (b) Vazhappally edict:
(c) Paliyam edict (d) Mampally
Answer: (a)

2006. Hajur Pattayam is attributed to:
(a) Rajasekhara (b) Karunanthadakkan
(c) Varaguna (d) None of these
Answer: (b)

2007. The rock edict that records information about donation of land to Srimulavasam, a Buddhist centre:
(a) Vazhappally (b) Mampally
(c) Manalikkara (d) Paliyam
Answer: (d)

2008. The Paliyam edict is attributed to:
(a) Karunanthadakkan (b) Rajasekhara
(c) Varaguna (d) Kulasekhara Azhvar
Answer: (c)

2009. The first edict in which Kollam Era is recorded:
(a) Paliyam (b) Mampally
(c) Vazhappally (d) Thiruvampady
Answer: (b)
2010. The year of Hajur edict:
(a) AD 857 (b) AD 885
(c) AD 866 (d) None of these
Answer: (c)

2011. The year of Mampally edict is Kollam Era:
(a) 149 (b) 169
(c) 179 (d) 190
Answer: (a)

2012. The first edict attributed to kings of Venad:
(a) Mampally (b) Tharisappally
(c) Paliyam (d) Vazhappally
Answer: (b)

2013. The year of Tharisappally edict:
(a) AD 849 (b) AD 149
(c) AD 874 (d) AD 825
Answer: (a)

2014. Tharisappally edict is attributed to:
(a) Kulasekhara Azhvar (b) Karunanthadakkan
(c) Varaguna (d) Ayyanadikal Thiruvadikal
Answer: (d)

2015. Tharisappally edict issued permission to construct church at:
(a) Kodungallur (b) Kollam
(c) Mattanchery (d) Niranam
Answer: (b)

2016. The edict which contains the first mention about Devadasi system prevailed in Kerala:
(a) Chokkur (b) Tharisappally
(c) Paliyam (d) Mampally
Answer: (a)

2017. The king who issued Chokkur edict:
(a) Karunanthadakkan (b) Varaguna
(c) Godaravi (d) Kulasekhara Azhvar
Answer: (c)

2018. The Jewish edict was issued by Bhaskara Ravi Varma to Jews in the year AD:
(a) 849 (b) 879 
(c) 1000 (d) 1102
Answer: (c)

2019. The Jewish edict is now kept at:
(a) Kodungallur (b) Mattanchery
(c) Kannur (d) Kollam
Answer: (b)

2020. Veeraraghava Pattayam was issued by Veera Raghava in the year AD:
(a) 1225 (b) 1000
(c) 1102 (d) 879
Answer: (a)

2021. Which edict provides information about the domination of Brahmins in Kerala society:
(a) Rameswaram (b) Paliyam
(c) Mampally (d) Vazhappally
Answer: (a)

2022. The year of Rameswaram edict: 
(a) 1000 (b) 1225
(c) 879 (d) 1102
Answer: (d)

2023. The year of Kandiyur edict that mentions about Kothavarma, the king of Odanad:
(a) 1218 (b) 1000
(c) 1102 (d) 1225
Answer: (a)

2024. The edict of Kerala Varma that prohibited Palappedi:
(a) Thiruvampady (b) Kandiyur edict
(c) Thiruvithamcode (d) Mitranandapuram
Answer: (c)

2025. The year of Thiruvithamcode edict:
(a) 1696 (b) 1596
(c) 1496 (d) 1556
Answer: (a)
<Next Chapter>< 01,...., 9192939495, 96, 979899100101>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment