LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -97 (Important Battles in Kerala History)

2026. Raja Raja Chola invaded Kerala in AD:
(a) 1000 (b) 1102
(c) 1225 (d) 1228
Answer: (a)

2027. Who sacked ‘Kanthallur Sala’?
(a) Chalukyas (b) Hyder Ali
(c) Cholas (d) Pandyas
Answer: (c)

2028. Who sacked the city of Kollam in 1096?
(a) Bhaskara Ravi Varma (b) Raja Raja Chola
(c) Kulothunga Chola (d) Rajendra Chola
Answer: (c)

2029. Who conquered Valluvanad in 13th century and became the guardian of Mamankom?
(a) Tipu (b) Marthanda Varma
(c) Kolathiri (d) Zamorin
Answer: (d)

2030. The naval chieftain of Zamorin who defeated the Portuguese in several naval battles?
(a) Kunhali Marakkar (b) Dharmoth Panicker
(c) Thinayancheri Ilayath (d) None of these
Answer: (a)

2031. The Portuguese defeated Kunhali IV in AD:
(a) 1450 (b) 1500
(c) 1700 (d) 1600
Answer: (d)

2032. The battle of Kaniyamkulam was in the year:
(a) 1634 (b) 1741
(c) 1691 (d) 1696
Answer: (a)

2033. Who led the forces of Venad against the forces of Tirumala Nayak in the battle of Kaniyamkulam?
(a) Marthanda Varma (b) Raja Kesavadas
(c) Velu Thampy (d) Iravikutty Pillai
Answer: (d)

2034. Who defeated the Portuguese in 1662 in the battle of Kodungallur?
(a) The British (b) The French
(c) The Danes (d) The Dutch
Answer: (d)

2035. Who defeated the joint forces of Kayamkulam, Purakkad, Vadakkumkur and Kochi in the battle of Ambalappuzha in 1754?
(a) Travancore (b) Zamorin
(c) Kolathiri (d) Hyder Ali
Answer: (a)

2036. The European power defeated by Marthanda Varma in the battle of Kolachel in 1741:
(a) The French (b) The Dutch
(c) The Portuguese (d) The English
Answer: (b)

2037. The captain of the Dutch forces who was surrendered during the battle of Kolachel:
(a) De Lennoy (b) Conolly
(c) McLeod (d) Macualay
Answer: (a)

2038. Who invited Hyder Ali to invade Malabar?
(a) Zamorin (b) Raja Kesavadas
(c) Palakkad Komu Achan (d) Kolathiri
Answer: (c)

2039. The king who committed suicide as he could not pay the amount demanded by Hyder Ali:
(a) Arrakkal Raja (b) Zamorin
(c) Kolathiri (d) Raja of Cochin
Answer: (b)
2040. The king of Travancore who gave asylum to Zamorin during the invasion of Hyder Ali:
(a) Dharma Raja (b) Swati Tirunal
(c) Marthanda Varma (d) Ayilyam Tirunal
Answer: (a)

2041. Which city was selected by Tipu as the capital of his Malabar territories?
(a) Thalassery (b) Cherpulassery
(c) Ferokk (d) Kannur
Answer: (c)

2042. The Dewan of Travancore who defended Tipu:
(a) Velu Thampy (b) Raja Kesavadas
(c) Ummini Thampy (d) Ramayyan
Answer: (b)

2043. The flood in ........ river prevented Tipu from advancing towards Travancore:
(a) Pamba (b) Bharatappuzha
(c) Chaliyar (d) Periyar
Answer: (d)

2044. Which fort act as a barrier during the  Travancore invasion of Tipu?
(a) Anchengo (b) Nedumkotta
(c) Fort Manuel (d) Palakkad Fort
Answer: (b)

2045. The year of Battle of Vettam:
(a) 1691 (b) 1701
(c) 1711 (d) 1681
Answer: (a)

2046. The king who defeated and annexed Kayamkulam to Travancore:
(a) Dharma Raja (b) Swati Tirunal
(c) Marthanda Varma (d) Uthram Tirunal
Answer: (c)

2047. The Dalawa of Travancore who helped Kochi to defeat Zamorin:
(a) Velu Thampy (b) Ummini Thampy
(c) Ayyappan Marthandan Pillai (d) Ramayyan
Answer: (c)

2048. Which European power invaded Srirangapatnam the capital of Tipu, while he was advancing towards Travancore?
(a) The British (b) The French
(c) The Danes (d) The Dutch
Answer: (a)

2049. The king of Travancore during Tipu’s invasion:
(a) Dharma Raja (b) Visakham Tirunal
(c) Marthanda Varma (d) Ayilyam Tirunal
Answer: (a)

2050. The king of Travancore who  made the greates expansion of the kingdom:
(a) Swati Tirunal (b) Dharma Raja
(c) Uthram Tirunal (d) Marthanda Varma
Answer: (d)
<Next Chapter>< 01,...., 9596, 97, 9899100101>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment