LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -100(The Chief Ministers of Kerala-2)

2101. Who was the first popular prime minister of Travancore:
(a)AJ John (b) Pattom Thanu Pillai
(c) C Kesavan (d) R Sankar
Answer: (b)

2102. The opposition leader in Kerala Legislative Assembly for the longest period:
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (b)

2103. Who was the CM of Kerala when the three-tier Panchayat Raj system was brought into effect on 1995 October:
(a) K.Karunakaran (b) AK Antony
(c) EK Nayanar (d) Umman Chandy
Answer: (b)

2104. The PSP leader who became the Chief Minister of Kerala:
(a)Pattom Thanu Pillai (b) R Sankar
(c) PK Vasudevan Pillai (d) None of these
Answer: (a)

2105. Who was the Chief Minister of Kerala when Kerala Legislative Assembly passed the Three Tier Panchayat Raj Act in 1994?
(a)AK Antony (b) K Karunakaran
(c) EK Nayanar (d) Oommen Chandy
Answer: (b)

2106. The first among the Chief Ministers of Kerala who was appeared on stamps:
(a)EMS (b) R Sankar
(c) C Achuthamenon (d) Pattom Thanu Pillai
Answer: (a)

2107. The first Keralite to become the Chief Minister twice.
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (b)

2108. The first Chief Minister of Kerala to face a no-confidence motion.
(a)Pattom Thanu Pillai (b) R Sankar
(c) PK Vasudevan Pillai (d) None of these
Answer: (a)

2109. The first Deputy Chief Minister of Kerala:
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (a)

2110. The first Chief Minister of Kerala  who resigned after a no-confidence motion
(a)EMS (b) Pattom Thanupillai
(c) K Karunakaran (d) R Sankar
Answer: (d)

2111. The only leader to become Deputy Chief Minister twice.
(a)R Sankar (b) Awkkaderkutty Naha
(c) CH Muhammad Koya(d) None of these
Answer: (c)

2112. The first Communist Leader in Asia to assume power through ballot paper:
(a)EK Nayanar (b) EMS
(c) PKV (d) C Achuthamenon
Answer: (b)

2113. The first person to hold the posts of Chief Minister and the Opposition Leader during the term of a single house (Third K.L.A.).
(a)EMS (b) Pattom Thanupillai
(c) K Karunakaran (d) R Sankar
Answer: (a)

2114. The first to become Chief Minister of Kerala two times continuously.
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (d)
2115. Leftist leader to head the opposition for the most number of times (4).
(a)EK Nayanar (b) PKV
(c) EMS (d) C Achuthamenon
Answer: (c)

2116. The first Chief Minister of Kerala to move a vote of confidence.
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (d)

2117. The first who was appointed as the Chief Minister of Kerala while he was a member of Rajya Sabha.
(a)AK Antony (b) K Karunakaran
(c) C Achuthamenon (d) EK Nayanar
Answer: (c)

2118. Congress leader to head the opposition for the most number of times (4).
(a)AK Antony (b) R Sankar
(c) K Karunakaran (d) Oommen Chandy
Answer: (c)

2119. Only Bachelor (later he married) to become the C.M.
(a)AK Antony (b) K Karunakaran
(c) C Achuthamenon (d) EK Nayanar
Answer: (a)

2120. The CM to head the smallest ministry in the history of Kerala state (Six members).
(a)PKV (b) K Karunakaran
(c) CH Muhammad Koya(d) R Sankar
Answer: (c)

2121. Opposition Leader of Kerala Legislative Assembly for the shortest period.
(a)EMS (b) PKV
(c) Oommen Chandy (d) PT Chacko
Answer: (b)

2122. The first Congress Leader to hold the post of Opposition Leader in Kerala Legislative Assembly during the full term (five years) of a House (19962001):
(a)K Karunakaran (b) Oommen Chandy
(c) AK Antony (d) R Sankar
Answer: (c)

2123. The first Marxist CM to complete tenure.
(a)EMS (b) PKV
(c) CH Muhammad Koya(d) EK Nayanar
Answer: (d)

2124. Except EMS, the first to become the CM without having experience as a Minister.
(a)R Sankar (b) VS Achuthanandan
(c) PKV (d) EK Nayanar
Answer: (b)

2125. Only person to hold the post of Deputy Chief Minister after holding the post of Chief Minister:
(a)PKV (b) K Karunakaran
(c) CH Muhammad Koya(d) R Sankar
Answer: (c)
<Next Chapter>< 01,...., 9596979899, 100, 101>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
5. SSC ORIENTED
6. FACTS ABOUT INDIA
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment