LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 19 September 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -99 (The Chief Ministers of Kerala-1)

2076. The chief minister of Kerala who ruled for the longest period:
(a) K.Karunakaran (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) AK Antony
Answer: (c)

2077. The first Congress chief minister of Kerala
(a) Pattom Thanu Pillai (b) R Sankar
(c) K.Karunakaran (d) AK Antony
Answer: (b)

2078. The youngest to become the Chief Minister of Kerala:
(a) R Sankar (b) AK Antony
(c) PKV (d) CH Muhammad Koya
Answer: (b)

2079. The oldest to become the Chief Minister of Kerala:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) EK Nayanar
(c) K.Karunakaran (d) V.S.Achuthanandan
Answer: (d)

2080. The person who headed the governments in Travancore, Travancore-Cochin and Kerala:
(a) AJ John (b) Panampilly
(c) EMS (d) Pattom Thanu Pillai
Answer: (d)

2081. The first to complete tenure as the Chief Minister of Kerala:
(a) EMS (b) Pattom Thanu Pillai
(c)  R Sankar (d) C.Achuthamenon
Answer: (d)

2082. Who served as MLA, MP, Speaker, Minister, Deputy Chief Minister and Chief Minister?
a) R Sankar (b) AK Antony
(c) PKV (d) CH Muhammad Koya
Answer: (d)

2083. The second Chief Minister of Kerala:
(a) EMS (b) R.Sanakar
(c) Pattom Thanu Pillai (d) K.Karunakaran
Answer: (c)

2084. Who ruled for the shortest period as Chief Minister in Kerala history?
(a) EMS (b) PKV
(c) CH Muhammad Koya (d) R Sankar
Answer: (c)

2085. Who has the longest continuous tenure as the Chief Minister of Kerala:
(a) K Karunakaran (b)  EK Nayanar
(c)  R Sankar (d) C.Achuthamenon
Answer: (d)

2086. Who among the following became the Governor of an Indian State after holding the post of Chief Minister of Kerala:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) K.Karunakaran
(c) R Sankar (d) None of these
Answer: (a)

2087. Who headed the ministry which ruled for the shortest period in Kerala history?
(a) CH Muhammad Koya (b) PKV
(c) EMS (d) K.Karunakaran
Answer: (d)

2088. Who is the first to become union cabinet minister after holding the post of Chief Minister of Kerala:
(a) K.Karunakaran (b) Pattom Thanu Pillai
(c) AK Antony (d) None of these
Answer: (c)

2089. The person who became a member in the Cochin, Travancore-Cochin and Kerala Legislative Assemblies and both houses of the Parliament:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) K.Karunakaran
(c) R Sankar (d) None of these
Answer: (b)
2090. The first Chief Minister of Kerala to swear outside Raj Bhavan:
(a) EMS (b) EK Nayanar
(c)V.S.Achuthanandan (d) PKV
Answer: (c)

2091. Who became the CM of Kerala for the most number of times:
(a) K.Karunakaran (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) AK Antony
Answer: (a)

2092. Who became minister, Chief Minister and opposition leader during the tenure of one assembly?
(a) EMS (b) EK Nayanar
(c) K.Karunakaran (d) PKV
Answer: (d)

2093. The first to become the CM of Kerala from the backward community?
(a) EMS (b) CH Muhammad Koya
(c) R Sankar (d) None of these
Answer: (c)

2094. The only CM of Kerala who was born in the 19th century:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) EMS
(c) C Achuthamenon (d) CH Muhammad Koya
Answer: (a)

2095. The first Chief Minister to form a coalition government in Kerala history:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) EMS
(c) K Karunakaran (d) C Achuthamenon
Answer: (a)

2096. The first Chief Minister of Kerala:
(a) R Sankar (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) C Achuthamenon
Answer: (b)

2097. The first Congress Chief Minister of Kerala to complete Tenure
(a) AK Antony (b) R Sankar
(c) K Karunakaran (d) Oommen Chandy
Answer: (c)

2098. The Chief Minister who survived the most number of non-confidence motion in Kerala Assembly
(a) K Karunakaran (b) R Sankar
(c) AK Antony (d) C Achuthamenon
Answer: (a)

2099. The first Chief Minister in India who was dismissed under Article 356 of the Constitution:
(a) EMS (b) R Sankar
(c) C Achuthamenon (d) K Karunakaran
Answer: (a)

2100. The Chief Minister of Kerala when the internal emergency was declared:
(a) K Karunakaran (b) EMS
(c) AK Antony e(d) C Achuthamenon
Answer: (d)
<Next Chapter>< 01,...., 95969798, 99, 100101>

General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
5. SSC ORIENTED
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment