LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 September 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - AUGUST (Question Paper-3)

2018 - August (Question Paper-3)
KERALA PSC- JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GR II - HEALTH SERVICES / MUNICIPAL COMMON SERVICES
Question Code: 086/2018
Date of Test : 04/08/2018 Saturday

1. Name the capital of the Indian state Mizoram :
(A) Dispur (B) Aizwal 
(C) Kohima (D) Gangtok 
Answer: (B)

2. Which Indian state is abundant in Black Soil?
(A) Kerala (B) West Bengal
(C)  Maharashtra (D) Punjab 
Answer: (C)

3. Achieving Green Revolution in Eastern Indian states is the main objective of the programme known as : 
(A) Rashtriya Krishi Vikas Yojana
(B) Integrated Rural Development Programme
(C) Jawahar Gram Samridhi Yojana
(D) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 
Answer: (A)

4. Name the Commission appointed by the British Indian Government to enquire about the Jallianwala Bagh Massacre : 
(A) Linlithgow Commission 
(B) Fraser Commission
(C) Whitelay Commission 
(D) Hunter Commission 
Answer: (D)

5. ‘Common Weal’ was a newspaper started by : 
(A) Mahatma Gandhi (B) Subash Chandra Bose
(C) Annie Beasant (D) Bal Gangadhar Tilak 
Answer: (C)

6. Who founded the  organization ‘Atmavidya Sangham?
(A) Vaghbadananda (B) Kumaranasan
(C) Sree Narayana Guru (D) Kumara Guru 
Answer: (A)

7. Which country won the highest number of gold medals in the Gold Coast Common Wealth Games 2018? 
(A) England (B) China
(C) India (D) Australia 
Answer: (D)

8. Who won the best actor award in the 65th Indian National Film Awards?
(A) Ridhhi Sen (B) Fahadh Fazil
(C) Mathu Ratna (D) Jairaj 
Answer: (A)

9. Name the organization founded by Pandit Karuppan :
(A) Travancore State Congress (B) Cochin Pulaya Sabha
(C) Pratyaksha Raksha Daiva Sabha (D) Sadhu Jana Paripalana Sangham
Answer: (B)
10. Which of the following region is known for the presence of Asiatic Wild Ass? 
(A) Suderbans (B) Satpura Mountains
(C) Rann of Kutch (D) Munnar 
Answer: (C)

11. Which of the following period is known as a plan holiday in Indian History?
(A) 1857-1858 (B) 1966 - 1969
(C) 1947-1949 (D) 1961- 1963 
Answer: (B)

12. Vedadhikara Niroopanam was written by :
(A) Chattambi Swamikkal (B) Kumaranasan
(C) Vaghbadananda (D) M.P. Bhattathiripad 
Answer: (A)

13. Name the author of the book, Water Wars: Privatization, Pollution and Profit :
(A) Bina Aggarwal (B) Medha Patkar
(C) C.R. Neelakandan (D) Vandana Siva 
Answer: (D)

14. Title of the emperor of Kulasekhara Kingdom was :
(A) Porlathiri (B) Perumal
(C) Valluvakonathiri (D) Thirumulpad 
Answer: (B)

15. How many Rajya Sabha seats are allotted for Kerala?
(A) 20 (B) 11
(C) 9 (D) 50 
Answer: (C)

16. Name the Indian wrestler who won bronze medal in Rio Olympics of 2016?
(A) Kavitha Devi (B) Babitha Kumari 
(C) Sakshi Malik (D) Pawan Kumar 
Answer: (C)

17. Name the Indian revolutionary who later became a renowned philosopher :
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Bhagat Singh
(C) Sukdev (D) Arbindo Ghosh 
Answer: (D)

18. Which was the first bank to introduce ATM in India?
(A) HSBC (B) PNB
(C) SBI (D) ICICI 
Answer: (A)

19. Name India’s first indigenously developed nuclear ballistic missile submarine :
(A) INS Kalvari (B) INS Arihant
(C) INS Shalki (D) INS Talwar 
Answer: (B)

20. Hornbill  festival is celebrated annually in the state of :
(A) Kerala (B) Manipur
(C) Nagaland (D) Goa 
Answer: (C)
<Next Question Paper><0102, 03, 040506>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to July Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a comment