LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 September 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - AUGUST (Question Paper-5)

2018 - August (Question Paper-5)
KERALA PSC- TREATMENT ORGANIZER GR II - HEALTH SERVICES - KASARAGOD
Question Code: 089/2018
Date of Test : 10/08/2018 Friday

1. In which Indian State the Harappan site Kalibangan is located?
(A) Gujarat (B) Rajasthan
(C)  Punjab (D) Haryana
Answer: (B)

2. In which year Indian National congress was founded?
(A)  1757 (B) 1790
(C)  1857 (D) 1885 
Answer: (D)

3. Who is popularly known as ‘Kumara Guru’?
(A) Poikayil Yohannan (B) Abraham Malpan
(C) Kumaranasan (D) Sree Narayana Guru 
Answer: (A)

4. At which place Gandhiji experimented with Satyagraha for the first time in India :
(A)  Champaran (B) Belgam
(C)  Kheda (D) Sabarmati 
Answer: (A)

5. Who serves as the defence minister of India at present? 
(A) Rajnath Singh (B) Nirmala Seetharaman
(C)  Arun Jaitley (D) Sushma Swaraj 
Answer: (B)

6. Which  day is observed as ‘International Women’s day’? 
(A)  January 8 (B) February 8
(C)  March 8 (D) April  8 
Answer: (C)

7. Which is the birth place of Sree Narayana Guru?
(A) Panmana  (B) Kannanmula
(C)  Varkkala (D) Chempazhanti 
Answer: (D)

8. Who led the Villuvandi strike in Kerala? 
(A)  Pandit Karuppan (B) Chatampi Swamikal
(C)  Ayyankali (D) K.Kelappan 
Answer: (C)

9. Among the following which is not a west-flowing river in Kerala?
(A)  Chaliyar  (B) Periyar
(C) Kabani (D) Bharathapuzha 
Answer: (C)
10. In  which district of Kerala the archaeological site Pattanam is located?
(A) Wayanad (B) Palakkad
(C)  Thrissur (D) Ernakulam 
Answer: (D)

11. Who won Dada Saheb Phalke Award 2017?
(A)  Vinod Khanna (B) Manoj Kumar
(C)  Sashi Kapoor (D) Amitabh Bachchan 
Answer: (A)

12. Which Indian State prepared ‘Water ATM policy’ to provide clean drinking water?
(A)  Haryana (B) Rajasthan
(C)  Kerala (D) TamilNadu 
Answer: (A)

13. Name the Nair social reformist who revolted against Brahmin dominance in Kerala?
(A) Vaikunta Swami (B) Chatampi Swamikal 
(C)  Thycaud Ayya (D) Vagbhatananda 
Answer: (B)

14. Who led ‘Savarna Jatha’ as a part of Vaikkom Satyagraha?
(A)  Dr. Palpu (B) C.V. Kunhiraman
(C) Mannath Padmanabhan (D) K.P. Kesava Menon 
Answer: (C)

15. Who founded the Travancore Muslim Mahajana Sabha?
(A)  Makti Thangal (B) Vakkam Abdul Khadir Maulavi
(C)  Sir Syed Ahmed Khan (D) Habeeb Mohamed 
Answer: (B)

16. Who acts as the Chairperson of the Niti Aayog?
(A)  President  (B) Prime Minister
(C)  Finance Minister (D) Defence Minister 
Answer: (B)

17. Name the Bengal Nawab who was defeated by the British in the Battle plassey :
(A)  Mir Kasim  (B) Shah Alam II
(C)  Siraj-ud-daula (D) Shuja-ud-daula
Answer: (C)
  
18. Name the British viceroy who announced the Partition of Bengal in 1905? 
(A) Lord Dalhousie (B) Lord Willingdon
(C)  Lord Minto (D) Lord Curzon 
Answer: (D)

19. Who is called the ‘Father of Modern Indian Renaissance’? 
(A) Swami Dayananda Saraswati (B) Swami Vivekananda
(C)  Ishwar Chandra Vidhyasagar (D) Raja Ram Mohan Roy 
Answer: (D)

20. From which country India adopted the Five year plans :
(A)  Russia (B) America
(C)  Japan (D) China 
Answer: (A)
<Next Question Paper><01020304, 05, 06>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to July Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a comment